Connect with us

Svijet

Zapad laže kada govori o sabotaži na Sjevernom toku

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da na Zapadu ne govore istinu kada pričaju o onome šta se desilo na Sjevernom toku i ko je kriv za tu sabotažu.

“Zapad sada radi isto ono što je radio i prije sa Minskim sporazumima, koji su prije osam godina bili potpisani sa ciljem uspostavljanja mira na Donbasu”, rekao je šef ruske diplomatije.

Podsjetimo, američki novinar Simor Herš detaljno je objasnio kako je američka CIA u saradnji sa Norveškom digla u vazduh ruski gasovod Sjeverni tok, a potom za to optužila Moskvu.

Vašington je, naravno, odmah demantovao izvještaj novinara.

Rusija je zatražila od UN da istraži sabotažu, ali su se iz ovog međunarodnog tijela ogradili od toga, poručujući da nemaju mandat za tako nešto. Ipak, Rusija, kako je danas rekao Lavrov, neće odustati od toga da se u okviru UN sprovede istraga sabotaže i pripremi posebna sjednica Savjeta bezbjednosti UN na ovu temu.

“Šta vrijede nedavna cinična priznanja bivših lidera Njemačke i Francuske, Merkelove i Olanda, da su im Minski sporazumi, koje je odobrio Savjet bezbjednosti UN, bili potrebni samo da bi dobili na vremenu i omogućili Kijevu da ojača svoj vojni potencijal. Jednostavno rečeno, svi su nas lagali, kao što i sada lažu, kada govore o sabotaži gasovoda, skrivajući pravu istinu o napadima na Sjeverni tok”, rekao je danas Lavrov tokom svog izlaganja u Dumi Rusije, prenosi RT.

Ministar je podsjetio da pomenuti evropski zvaničnici nisu jedini koji su javno priznali da su dogovori iz Minska bili obmana. O tome su, kako je napomenuo, govorili i bivši i sadašnji ukrajinski predsjednik Petar Porošenko i Volodimir Zelenski.

Svijet

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspiju da sačuvaju svoje nedavne uspjehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage “iscrple sve svoje rezerve”.

Meževikin je rekao da su na sjevernoj i južnoj strani Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da “više nisu imali snage”.

Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gdje ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Nastavi čitati

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Svijet

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namjerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

– Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost – rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rješavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obje strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rješavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Nastavi čitati

Aktuleno