Connect with us

Svijet

ZAPADNJACI IMAJU DVOSTRUKE STANDARDE! Srbi bez prava, a Albanci sa privilegijama

Zapadnjaci imaju dvostruke standarde u krivičnom pravosuđu kada su u pitanju Srbi i kosovski Albanci – Srbi imaju restrikcije i zabrane, a Albanci privilegije, ističe Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je na brifingu, na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, govorila o tretmanu

bivših vojnika terorističke “OVK” u Specijalnom sudu u Hagu, uključujući bivšeg “predsjednika” Hašima Tačija i “pređsednika parlamenta” Kadrija Veselija.

U 2022. godini, osmorici uhapšenih i optuženih Albanaca za teška krivična djela odobreno je 880 posjeta članova porodice i drugih lica.

Specijalni sud je dva puta ove godine dozvolio Hašimu Tačiju da putuje na Kosovo iz humanitarnih razloga – da se sastane sa svojim bolesnim roditeljima.

Za ove optužene stvoreni su maksimalno komforni uslovi – dato im je pravo da posjećuju teretanu, biblioteku, koriste fondove i imaju usluge posebnog računa.

Ograničenja u slučaju kršenja pritvorskih pravila su veoma blaga, krajnja mjera je dvonedeljna

samicu, a i tada bez zabrane telefonskih razgovora.

Bilo bi to sjajno kada bi postojali jedinstveni standardi u postupanju sa takvim zahtjevima i molbama. Ali postoji i druga realnost, druge činjenice – navodi Zaharova.

Kakav je odnos prema Srbima, koje je osudio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ili njegov rezidualni mehanizam Na izdržavanju kazne u nizu evropskih zemalja nalaze se u mnogo težoj situaciji od Albanaca.

Bivši predsjednik Republike Srpske

Radovan Karadžić, prema riječima njegove kćerke, nikada nije uspio da natjera rukovodstvo britanskog zatvora da opremi ćeliju normalnom rasvjetom.

Milan Martić i general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević godinama su u izolaciji u estonskom zatvoru: dozvoljeno im je da kontaktiraju samo sa nekoliko drugih zatvorenika, a nemaju ni adekvatnu medicinsku njegu.

Već dugo se ponavlja priča o očiglednom nedostatku brige nadležnih ljekara za stanje bivšeg komandanta Vojske snaga Republike Srpske Ratka Mladića.

Sve ovo sugeriše da optužene za ratne zločine na jugoslovenskom prostoru zapadnjaci dijele u dve kategorije. Albanci sa Kosova, koji su navodno “na pravoj strani” , uživaju mnoge ustupke i privilegije, dok Srbe nastoje da dodatno ponize, ne dozvoljavaju im susrete sa svojim najbližima i ne pružaju im mogućnost da zadovolje svoje osnovne potrebe.

Takav pristup izaziva osnovane sumnje da će Specijalni sud u Holandiji biti u stanju da prevaziđe neslavne tradicije “haške pravde” i da sačuva nepristrasnost, zaključila je Zaharova, a prenose portali.

Svijet

OGROMNE IZMJENE U KATOLIČKOJ CRKVI! Žene će prvi put glasati na zasjedanju Biskupskog sinoda

Ženama će prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasjedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje počinje u Rimu.
Papa Franja je u aprilu odobrio izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova.

– Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva – izjavila je direktorka Svetske ženske opservatorije Marija Lija Zervino.

Na tronedjeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za homoseksualne parove.
Zasjedanje će se završiti glasanjem o konkretnim prijedlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Umjesto da se fokusira na jednu temu, kao što je uobičajeno, dnevni red ovog sinoda će se baviti širokim pitanjem kako Rimokatolička crkva može da bude inkluzivnija.

Iako su žene od vitalnog značaja za veći dio crkvenog rada, od podučavanja u katoličkim školama do kadrova u katoličkim bolnicama, crkva im i dalje brani da postanu sveštenici ili pristupe najvišim činovima, prenosi RTS.

Papa Franja je preduzeo nove korake da riješi ovu neravnotežu, imenujući nekoliko žena na visoke položaje u Vatikanu.

Ipak, odluka da se ženama dozvoli da glasaju na sinodu izazvala je negodovanje konzervativnih struja Rimokatoličke crkve.

Nastavi čitati

Svijet

STOP ZA MIGRANTE! Slovačka uvodi privremene kontrole na granici sa Mađarskom

Slovačka će uvesti privremene kontrole na granici sa Mađarskom, usljed rastućeg broja ilegalnih migranata, saopštila je slovačka Vlada.

U ukazu Vlade navodi se da će kontrole granice početi sutra i da će trajati 10 dana.

Smatra se da je odluka Bratislave reakcija na kontrole koje su Češka, Poljska i Austrija uvele juče na granicama sa Slovačkom.

Slovačka je suočena sa povećanjem broja migranata ove godine za 11 puta. Migranti uglavnom dolaze sa Bliskog istoka i iz Avganistana i ulaze u Slovačku iz Mađarske na putu za Njemačku i druge zemlje zapadne Evrope.

Vlada Slovačke saopštila je da je u tu zemlju od početka godine ušlo gotovo 40.000 ilegalnih migranata. Broj ilegalnih migranata u septembru bio je jednak onom koji je zabilježen tokom cijele prošle godine.

Nastavi čitati

Svijet

MEDVEDEV PITA “Šefovi EU još uvijek vjeruju da će UKRAJINA POSTOJATI do 2030, kada namjeravaju da je prime”

Političari Evropske unije, koji govore o namjeri da prime Ukrajinu u EU do 2030. godine, i dalje vjeruju da će ta zemlja u kojoj su na vlasti sljedbenici Stepana Bandere opstati do tada, rekao je zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
– Šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da postoji mogućnost da Ukrajina uđe u EU do 2030. godine. To znači da u EU vjeruju da će sadašnja banderovska država izdržati do tada – napisao je Medvedev na Telegramu.

Ranije je Mišel rekao za Špigl da bi Ukrajina, ukoliko ispuni sve potrebne uslove, mogla da uđe u EU 2030. godine.

Kako bi se to realizovalo, Ukrajina i druge zemlje kandidati za članstvo treba da sprovedu reforme, da se izbore sa korupcijom i da se pridržavaju svih zakonskih uslova.

Mišel je rekao da to “neće biti lak zadatak”, ali je pozvao da se ne gubi vrijeme. Takođe je podsjetio da zemlje Zapadnog Balkana čekaju da uđu u EU već 20 godina.

Istovremeno, list Fajnenšel tajms, pozivajući se na interne procjene budžeta EU, predstavljene u dokumentu Saveta EU, piše da će ulaskom u EU Ukrajina imati pravo da dobije oko 186 milijardi evra za sedam godina.

Stepan Bandera je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja je bila poznata po svojoj radikalnoj antisemitskoj ideologiji.

Prema istoričarima iz različitih zemalja, militantno krilo organizacije – Ukrajinska pobunjenička armija (UPA) – u više navrata je pomagalo trupama nacističke “emačke u istrebljivanju Јevreja.

Kao rezultat toga, Bandera se generalno posmatra kao nacistički saradnik u Njemačkoj i Izraelu.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka5 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno