Connect with us

Banjaluka

ZAVRŠAVA ŠESTOGODIŠNJI PROJEKAT, posjetili 30 opština Republike Srpske i 20 banjalučkih prigradskih naselja

Realizacijom obrazovnog programa „Djeca uče sa Nevid Teatrom” u Društvenom domu u Krminama (5. marta) i Društvenom domu u Gornjoj Piskavici (8. marta) Nevid Teatar završava šestogodišnji strateški projekat koji je implementiran u 30 manjih opština Republike Srpske, kao i u 20 banjalučkih prigradskih naselja.

Kroz različite aktivnosti, kao što su predstave, dramske radionice, animirani pozorišni bonton, kvizovi i predavanja, mališani, roditelji i stručni kadar imali su priliku da na interaktivan način uče i stiču nova znanja o kontinentima, životu na Zemlji, pravilima lijepog ponašanja u pozorištu, kao i u uticaju interaktivnog obrazovanja u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece.

U okviru programa prikazan je i promovisan i bogat digitalni sadržaj Nevid Teatra: animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle, ilustrovana knjiga o pravilnoj ishrani „Zdravi zabavnik Nevid Teatra”, instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom „Obrazovanje kroz igru”, ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, audio-knjigu, kao i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

DIGITALNI OBRAZOVNI SADRŽAJ NEVID TEATRA

Animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle:

www.youtube.com/watch?v=JT6DAIHaNvU&tŽ

Ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu:

www.nevidteatar.com/ilustrovana-knjiga-bajki-i-basni-za-djecu/

Audio-knjiga bajki i basni za djecu:

www.nevidteatar.com/audio-knjiga-bajki-i-basni-za-djecu/

Audio-knjiga za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima:

www.nevidteatar.com/audio-knjiga-bajki-i-basni-za-djecu-sa-poteskocama-u-razvoju/

Ilustrovana knjiga o pravilnoj ishrani za djecu i roditelje „Zdravi zabavnik Nevid teatra”: www.nevidteatar.com/preuzmite-svoj-elektronski-primjerak-zdravog-zabavnika-nevid-teatra/

Instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta „Obrazovanje kroz igru”: www.obrazovanjekrozigru.com/wp-content/uploads/2021/02/Nevid-teatar-Instruktivno-edukativne-metode-u-radu-sa-djecom.pdf

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Banjaluka

“ĆIRILICA NEKAD I SAD”! Sutra obilježavanje Dana slovenske pismenosti

Programom pod nazivom „Ćirilica nekad i sad“ sutra, 23. maja u 19.00 časova u Domu omladine biće obilježen Dan slovenske pismenosti.

Riječ je o programu koji uz podršku Grada Banje Luke organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Kako su kazali organizatori, o srpskom pismu nekad i sad govoriće prof. dr Milanka Babić, dok će u ime „Prosvjete“ govoriti dr Jelenko Bojić i mr Željko Vujadinović.

Takođe, u okviru programa u Domu omladine biće priređena izložba ćiriličkih rukopisa posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju.

Nastavi čitati

Aktuelno