Connect with us

Banjaluka

ZAVRŠENA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Banja Luka dobija prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda na Crkvenoj i most u Docu

Banja Luka dobija prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda na Crkvenoj i most u Docu nakon što je Skupština Grada usvojila Plan kapitalnih investicija i odluku o zaduženju za finansiranje ovih projekata

Kako je istakao gradonačelnik Draško Stanivuković ova odluka definitivno će povući Banju Luku prema naprijed.

-Gradićemo prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda na Crkvenoj što je izuzetno značajno za naš grad i što je davno trebalo započeti. Gradićemo i most u Docu, što je takođe veoma značajan projekat, a osim toga započinjemo i rekonstrukciju Subotičke ulice prema Šargovcu – poručio je gradonačelnik.

On je rekao da će dio ovih sredstava biti iskorišten i za tenisku dvoranu sa 5.000 mjesta i uređenje cjelokupnog kompleksa oko Parka „Mladen Stojanović“

-Gradiće se i hotel Palas koji će postati jedna nova razglednica Banje Luke, a Banja Luka će dobiti i Centralno spomen-obilježje na prostoru Krašovog parkinga, a sve su to projekti koji će doprinijeti jednom novom izgledu našeg grada – rekao je Stanivuković.

Iako je Skupština Grada danas usvojila brojne značajne tačke, prijedlog odluke koji se odnosi na neradnu nedjelju ni ovoga puta nije dobio podršku odbornika Gradske skupštine.

-Neusvajanje ove odluke je nešto što ostavlja gorak ukus u ustima, ali takav stav odbornika bio je vidljiv tokom cijele sjednice, ipak na nama ostaje da budemo istrajni i da ovu odluku koja je naše strateško opredjeljenje od kojeg nećemo odustati – rekao je Stanivuković.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković izrazio je veliko zadovoljstvo što je na prvoj sjednici kojom predsjedava postignut dogovor da se sjednica ne prekida uprkos velikom broju tačaka koje je trebalo raspraviti.

Usvojen je set tačaka koje se odnose na regulacione planove, dok odluka o neradnoj nedjelji nije dobila potrebnu podršku, kao ni zakup poslovnog prostora pod posebnim uslovima Bokserskom klubu „Slavija“ – rekao je Ninković.
Odbornici su na današnjem zasjedanju između ostalog usvojili i programe uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2023. godinu Odjeljenja za saobraćaj i puteve, te Odjeljenja za komunalne poslove sa amandmanima.

Osim toga podršku odbornika dobio je i Program dodjele subvencija poslovnim subjektima u gradu Banja Luka za 2023. godinu, kao i Program sufinansiranja kulturno – umjetničkog amaterizma, programa i projekata u oblasti kulture, a takođe je usvojen i Prijedlog akcionog plana sufinansiranja omladinskih aktivnosti Grada.

Tokom današnje sjednice usvojeni su regulacioni planovi koji se odnose na centar grada i to za prostor na kojem se nalazi hotel Palas, kao i prostor tzv. rupe.

Važno je podsjetiti da je tokom ovog zasjedanja Gradska skupština dobila novog predsjednika – odbornika SNSD-a Ljubu Ninkovića.

Osim što je Banja Luka dobila novog predsjednika Skupštine Grada, tokom sjednice je konstatovan i prestanak mandata odborniku SPS – Socijalistička partija Srpske – „Budućnost Srpske“ Milanu Milakoviću, a umjesto Milakovića mandat je dodijeljen odborniku Draganu Striki, koji je takođe položio svečanu zakletvu. Takođe, odbornik Aleksandar Petković od danas će u gradskoj skupštini svoje djelovanje nastaviti kao nezavisni odbornik.

Banjaluka

Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2023. godinu na javnoj raspravi

Odjeljenje za finansije obavještava javnost da je Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2023. godinu na javnoj raspravi.

Primjedbe, sugestije i prijedlozi mogu se dostaviti elektronski putem i-mejl adrese: primjedbe@banjaluka.rs.ba, kao i poštom na adresu: Gradska uprava Grada Banja Luka, Trg srpskih vladara br. 1, sa naznakom: Odjeljenje za finansije.

Naime, odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su danas Nacrt rebalansa za 2023. godinu u iznosu od 209.077.000 KM i uputili ga u javnu raspravu, koja će trajati tri dana.

Nacrt preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

Završen 16. “Gambit Banjaluka grand prix”: Učestvovala 72 takmičara iz sedam gradova

U Banjaluci je proteklog vikenda održan 16. šahovski turnir za djecu “GAMBIT Banjaluka grand prix”, a riječ je o prvom u mini seriji od šest turnira za 2023. godinu.

Nastupila su, kako je istaknuto iz kluba 72 takmičara iz Banjaluke, Jajca, Cazina, Doboj-Istoka, Teslića, Bijeljine i Foče, a titulu je osvojio Ahmed Kekić sa osam poena.

Srebro je pripalo domaćem takmičaru, članu banjalučkog Gambita Petru Gaziću sa sedam poena, dok je treće mjesto osvojio Omer Jahić, koji je takođe osvojio sedam poena ali slabijim dodatnim kriterijumima.

Pravo nastupa su imali takmičari do 18 godina starosti (rođeni nakon 1.1.2005. godine) iz škole šaha “Gambit” Banjaluka, grupe top i kraljica, te pozvani gostujući takmičari iz drugih gradova i opština.

Odigrano je ukupno devet kola po “švajcarskom sistemu” uz tempo igre od osam minuta po igraču za cijelu partiju + 4 sekunde za svaki odigran potez.

Nastavi čitati

Banjaluka

PRIJAVE OTVORENE Budite dio Festivala cvijeća od 7. do 9. aprila

Na radost svih sugrađana, Banja Luka se, u okviru programa „Banjalučko proljeće“, priprema za još jedan Festival cvijeća, koji će u našem gradu biti održan od 7. do 9. aprila.

Pozivamo sve zainteresovane izlagače da i ove godine učestvuju i tokom ovog već tradicionalnog festivala Park „Petar Kočić“ pretvore u cvjetnu oazu, punu prekrasnog cvijeća, ukrasnih sadnica i cvjetnih aranžmana, koristeći istovremeno priliku da bez naknade u centru grada dobiju štandove za izložbu, prodaju cvijeća i promociju svog brenda.

Svi zainteresovani za učešće na festivalu, prijavu mogu dostaviti Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave, kontakt osoba Sanja Mataruga (051 244 444, lokal 774) najkasnije do 3. aprila. Prijave se mogu dostaviti lično u Gradskoj upravi – kancelarija 405, ili putem elektronske pošte komunalno@banjaluka.rs.ba i sanja.mataruga@banjaluka.rs.ba. 

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno