Connect with us

Banjaluka

ZAVRŠENA VANREDNA SJEDNICA Usvojen Rebalans za 2023. godinu

Odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su Nacrt rebalansa za 2023. godinu u iznosu od 209. 077. 000 KM.

Ovaj dokument upućuje se na javnu raspravu koja će trajati tri dana počevši od dana donošenja – tačnije od danas, a sa ciljem obezbjeđivanja učešća javnosti u procesu donošenja Rebalansa budžeta i učešću subjekata u predlaganju prijedloga i primjedbi, koje će poslužiti za izradu prijedloga ovog značajnog dokumenta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je na današnjoj sjednici podržan Nacrt rebalansa, ali da je ovdje riječ o tehničkom pitanju kako bi se kreditna sredstva u iznosu od 25 miliona KM, koja je Skupština usvojila na prethodnoj sjednici, uvrstila i inkorporirala u budžet.

-Ako želimo da realizujemo sve projekte koje smo planirali, poput mosta u Docu, prvog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda koji decenimaja čekaju mnoge generacije naših sugrađana, rekontrukcije Subotičke ulice u Šargovcu, nove multifunkcionalne dvorane koja je veća od Sportske dvorane „Borik“ potrebno je da 25 miliona KM kreditnih sredstava koja su usvojena na prtehodnoj sjednici Skupštine Grada inkorporiramo u rebalans budžeta i dobijemo jedan integralni budžet koji će da stoji na raspolaganju svima nama – istakao je gradonačelnik.

On je istakao da su kroz rebalans predviđena i sredstva u iznosu od 5 miliona KM namijenjena za podršku preduzeću Eko Toplane, kako bi Grad Banja Luka u periodu inflacije pomogao građanima i preuzeo na sebe maksimalan dio tereta poskupljenja.

-Bez intervencije Grada poskupljenje grijanja bi išlo i do 60 odsto, što je u navećoj mjeri prouzrokovano poskupljenjem električne energije čija je cijena dva i po puta veća nego ranije- pojasnio je Stanivuković, te dodao je Grad Banja Luka dao svoj maksimum kako bi građane odbranio od poskupljenja.

Kako je kazao, rebalans iznosi nešto više od 209 miliona KM, od čega je oko 40 miliona predviđeno za značajne projekte koji decenijama nisu riješeni.

-Nakon 50 godina od izgradnje dvorane Borik, gradimo najveću sportsku dvoranu, nakon 50 godina radimo potpunu rekonstrukciju i obnovu Parka „Mladen Stojanović“, nakon skoro četiri decenije gradimo hotel Palas, a osim toga radimo i vidikovac na Banj brdu ali i prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. Sve su to projekti koje radimo i na koje će Banja Luka biti ponosna – zaključio je on.

Presjednik Skupštine grada Banje Luke Ljubo Ninković rekao je da je na današnjoj sjednici usvojen Nacrt rebalansa, čime je omogućeno da se  Prijedlog rebalansa za 2023. godinu nađe na dnevnom redu redovne sjednice Skupštine Grada, koja je zakazana za 30. mart.

On je podsjetio  da će vanredna sjednica o korekciji cijena komunalnih usluga preduzeća „Eko Toplane“, „Čistoća“ i „Vodovod a.d.“ biti održana u srijedu, 22. marta sa početkom u 9.00 časova.

Banjaluka

Banja Luka sija u punom sjaju: Spektakularan defile bajkera na banjalučkim ulicama (VIDEO)

U dobrom raspoloženju rijeka motora obišla je grad i uputila se ka tvrđavi Kastel gdje su nastavili dobru zabavu, koju ni kiša nije pokvarila.
Bajkeri koji su stigli na Moto Fest u Banjaluku prodefilovali su u velikom defileu banjalučkim ulicama, a ni kiša ih nije spriječila u ovom pohodu.U organizaciji Moto kluba “Stršljen” bajkeri iz regiona i Evrope, zagrmili su Banjalukom u dobro poznatom koloritu.Pod parolom „U slučaju kiše, gorimo još više“, bajkeri nastavljaju druženje. Trećeg festivalskog dana na Kastelu će nastupiti Orthodox Celtsi, neumoljivi rokeri YU grupa, a program će zatvoriti koncert hrvatske grupe Let 3.
Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković nije krio zadovoljstvo što je Banja Luka ovih dana centar brojnih turističkih, sportskih i zabavnih dešavanja.
– Banja Luka u zvucima motora i kvadova.  Ovog vikenda u Banjaluci održan je “Moto fest”, “Kvad fest”, kao i Karneval, “Ćevap fest” i veče guslara!  Grad je podrška svakoj od ovih manifestacija!
– Od srca čestitam organizatoru “Moto festa” Siniši Praštalu kao i organizatoru “Kvad festa” Dušku Skakiću! Banja Luka sija u punom sjaju, napisao je Stanivuković na svojoj fejsbuk stranici.
(Glas Srpske/Banjaluka-24) 

Nastavi čitati

Banjaluka

Maturanti banjalučke Gimnazije i Umjetničke škole oprostili se od srednjoškolskih dana: Svečani defile ljepote i mladosti

Ljepota, mladost i sreća ispunili su banjalučku glavnu ulicu, kada su se maturanti Gimnazije i Umjetničke škole “Vlado Milošević” okupili obučeni u najljepše elegantne haljine i odijela, te svečanim defileom rastjerali oblake i uljepšali veče.

Maturantica Gimnazije Iva Pavlović rekla je da je uzbuđena, a u isti mah i prepadnuta.

– Kiša mi je sve pokvarila, ali nema veze, biće nam lijepo i uprkos kiši koja nas je dočekala. Uzbuđena sam što završavam srednju školu. Planiram na fakultet, ali nisam još odlučila šta bih upisala, imam 20 dana da odlučim – priča kroz osmijeh Pavlovićeva.

Majka manturantice kaže da joj je drago što je ćerka  ušla u svijet odraslih, te da imaju trostruko slavlje.

– Pomiješana su osjećanja. 25 godina poslije moje mature, starija ćerka slavi svoju, a mlađa će sljedeće sedmice da slavi malu maturu i veoma sam ponosna na obe – kaže majka maturantice.

Njen drug iz škole, Mihajlo Kopljenović, pomalo zbunjen i uplašen, ističe da ga za školu najviše vežu drugovi i druženje na hodniku.

– Matura je kruna našeg školovanja. Faliće mi veliki odmori sa društvom. Planiram da upišem Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet u Banjaluci – kaže maturant Komljenović

Kroz suze i sa osmijeh na licu, dok je strpljivo pozirala fotografima, maturantica  Anđela Barudžija kaže  da će joj škola ostati u lijepom sjećanju jer je štošta novoga naučila.

– Osjećam se veoma lijepo i nadam se da nas kiša neće pratiti do Banskog dvora gdje ćemo slaviti maturu – kaže Barudžija, te dodaje da će studije nastaviti u Ljubljani.

U odličnom raspoloženju, Danilo Simić i njegove pratilje iz Umjetničke škole “Vlado Milošević” prošetali su ponosno kroz centar, naglasivši da im ništa nije poremetilo planove i raspoloženje.

– Osjećam se posebno, radosno što sam završio školu. Poslije mature planiram na Akademiju – kaže Simić uz šalu da će svirati u kafanama.

Maturanti Tehnološke škole sutra proslavljaju maturu sa početkom u 19 časova na Trgu Krajine.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik Stanivuković zaplesao na Banjalučkom karnevalu (VIDEO)

Ni loše vremenske prilike nisu spriječile brojne Banjalučane i goste da danas uživaju u raznolikosti kostima brojnih karnevalskih grupa te spektakularnog nastupa plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“.

U sjajnoj atmosferi, uz puno pjesme, plesa i smijeha karnevalska povorka prošetala je od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine, gdje je održan drugi Banjalučki karneval.

Među okupljenim Banjalučanima bio je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je u duhu karnevala zaplesao uz populani hit Majli Sajrus.

Pogledajte kako je prvi čovjek Banjaluke „tjerao kišu“ zanimljivom koreografijom:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Драшко Станивуковић (@draskostanivukovic)

Nastavi čitati

Aktuleno