Connect with us

Banjaluka

ZBOG NEMARA SKUPŠTINSKE VEĆINE: Dom zdravlja Banjaluka zatražio KREDITNO ZADUŽENJE

Dom zdravlja Banjaluka zatražio je kreditno zaduženje u iznosu od dva miliona KM, kako bi se isplatile bruto plate radnicima, te ostala primanja za decembar 2023. godine.

Kako se navodi u dopisu (slika 1 i slika 2), prema važećoj zakonskoj regulativi ustanove se mogu kreditno zaduživati na komercijalnoj osnovi.

Ono što se navodi kao razlog, jeste dug Grada kao i činjenica da Grad Banjaluka nije obezbijedio dodatna finansijska sredstva za nesmetano funkcionisanje Doma zdravlja.

Za izvršenje ove odluke zadužuje se Odjeljenje za javne nabavke i istraživanje tržišta.

Međutim, ukoliko se vratimo na prethodna dešavanja u Skuštini grada Banjaluka jasno je da je do ove situacije došlo isključivo zbog neprihvatanja kreditnog zaduženja od 6 miliona KM koliko je bilo potrebno gradu Banjaluka za isplatu svih obaveza prema krajnjim korisnicima.

Činjenica je da skupštinska većina predvođena SNSD-om nije željela prihvatiti kreditno zaduženje bez obzira kakve će to posljedice izazvati.

Odbornici skupštinske većine pokazali su da im više odgovara zaduživanje Doma zdravlja Banjaluka umjesto da su prihvatiti zaduženje Grada ili donaciju koju je obezbijedio gradonačelnik Draško Stanivuković kojom bi se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje Grada, kao i izmirivanje svih dugovanja. Takođe su jasno poslali signal da ih ne zanima egzistencija Banjalučana, prvenstveno onih najugroženijih, nego se rukovode isključivo vlastitima interesima.

Do svega navedenog sigurno ne bi došlo da je skupštinska većina prihvatila prijedlog sa donacijom na koji je čekalo čak 11.000 Banjalučana.

“Ne mogu da shvatim da iole neko, ko bar malo voli Banjaluku, a ne malo više od toga, da može biti protiv toga. Dakle, dobijete jednu donaciju, jedan novogodišnji poklon, da iznenadite cijelu Banjaluku, sve one koji su u raznim svojim potrebama, što se tiče plata, socijalnih davanja, tuđe njege i pomoći, oni koji očekuju podršku za funkcionisanje javnog prevoza, vrtića, subvencije za stipendije, i da jedan odbornik kaže, evo vidite, ja neću taj dar”, poručio je Stanivuković na jednoj od konferencija za medije u proteklom periodu.

Takođe, nevjrerovatno je da odbornicima SNSD nije odgovaralo da se Grad kreditno zaduži kako bi pokrio obaveze zbog poskupljenja energenata, te većeg dijela socijalnih davanja, dok im danas odjednom odgovara kreditno zaduženje Doma zdravlja do kojeg ne bi ni došlo upravo zbog njihovog, najblaže rečeno nemara.

(insajder.in)

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Prostorije FK “Rekreativo” uskoro u novom ruhu”

Gradonačelnik Banjaliuke Draško Stanivuković obišao je danas radove na sportskom objektu za koji je izdvojeno 60 000 KM, a nakon kojih će ovaj sportski kolektiv dobiti optimalne i funkcionalne uslove za rad i razvoj kluba.
-Tokom današnje posjete dogovorili smo i izgradnju tribina. Pored FK “Rekreativo” izdovijili smo značajna novčana sredstva za mnoge druge sportske kolektive u našem gradu. Želim im mnogo sreće i sportskih uspjeha, kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZAVRŠENO IZLIJEVANJE PLOČE: “Centralno spomen-obilježje iz dana u dan PRKOSNO SE UZDIŽE”

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz dana u dan prkosno se uzdiže.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da je danas završeno izlijevanje ploče.

-Nakon toga, krećemo sa izgradnjom stubova na kojim će zlatnim slovima vječno biti uklesana imena naših voljenih, koji su svoje živote dali za našu otadžbinu. Svaki stub nosi sa sobom priču prošlosti i simbolizuje trajnu uspomenu na one koji su oblikovali našu stvarnost i budućnost, našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima – „uprkos brojnim opstrukcijama, čvrsto koračamo ka ispunjenju naše zavjetne obaveze, Centralnog spomen-obilježja koje će prkosno stajati i svjedočiti o hrabrim podvizima našeg naroda“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Rijekom Crkvenom u Banjaluci teče motorno ulje, INSPEKCIJA NA TERENU

Motorno ulje koje koje danas teče rijekom Crkvenom u Banjaluci uznemirila je građane, koji su odmah reagovali te snimili i prijavili šta se dešava.

Kako su prenijeli mediji, i nekoliko stotina litara prerađenog motornog ulja teče Crkvenom prema Vrbasu.

Da je sve prijavljeno nadležnima, potvrđeno je “Nezavisnim” iz banjalučke Gradske uprave.

“Vodna inspekcija je izašla na teren po prijavi kako bi provjerili o čemu se radi”, navode iz GU Banjaluka.

Naknadno će biti dostupno više informacija

Nastavi čitati

Aktuelno