Connect with us

Svijet

ZBOG SNAŽNE OLUJE UKLJUČENI ALARMI: Praznični poklon koji Evropa nije htjela

Sjever i zapad Evrope spremaju se za žestoko nevrijeme koje će mnogima pokvariti početak novogodišnjih praznika.

U Danskoj se zatvaraju mostovi i putevi, a u Njemačkoj se spremaju za cjelodnevno nevrijeme. Zbog jakih orkanskih naleta vjetra, koji će prelaziti stotinu kilometara na sat, mogu se očekivati kašnjenja na putu i javnom prevozu, kao i kašnjenja u isporuci paketa.

Mnogi dijelovi Velike Britanije, posebno Irska i Škotska, već su pod narandžastom uzbunom zbog oluje Pia, čiji bi snažni olujni vjetrovi mogli paralizovati zemlju u četvrtak i petak. Oluja se kreće i prema Skandinaviji i Njemačkoj.

Britanska meteorološka služba izdala je za srijedu uveče upozorenje zbog udara vjetra od blizu 115 kilometara na sat. Vlasti upozoravaju da nevrijeme može uzrokovati kašnjenja na putu i javnom prevozu, a može uticati i na avio i brodske prevoznike. Snabdijevanje električnom energijom može biti prekinuto s vremena na vrijeme, piše britanski Mirror.

Za slične uslove spremaju se i u Danskoj, gdje je nacionalna meteorološka služba već izdala upozorenje zbog nevremena. Mostovi i neki putevi se zatvaraju, trajekti su otkazani, prenosi danski The Local.
U Njemačkoj, gdje je Pia preimenovana u Zoltan, spremaju se za “24-satnu oluju”, prenosi N1.

Zbog predviđenog nevremena mogući su poremećaji u vazdušnom i željezničkom saobraćaju, a moguće je i kašnjenje u isporuci paketa. “Ko može, neka putuje prije oluje”, poručeno je iz njemačke meteorološke službe.

Najgori uslovi u Njemačkoj očekuju se u noći sa četvrtka na petak, kada će nevrijeme zahvatiti cijelu zemlju. Osim jakog vjetra, oluju Zoltan pratiće i obilni pljuskovi, a snijeg će padati u višim kotama. Brzina vjetra prelaziće 140 kilometara na sat u područjima na velikim nadmorskim visinama.

U petak će se vrijeme malo smiriti, a Zoltan će uglavnom proći do popodneva.

Zoltan se vrlo brzo razvija, zbog čega ga svrstavamo u one ciklogenezne ili meteorološke “bombe”, piše dnevnik.hr. Ovo je oluja čiji vazdušni pritisak u jezgru dramatično opada u roku od 24 sata, uzrokujući da se oluja eksplozivno produbi. Ciklogeneza je više nego dvostruko intenzivnija od normalne oluje.

Svijet

I SLOVAČKA ŽELI ZAKON O NVO, Evropska komisija se snažno protivi

Evropska komisija upozorila je Slovačku da će odmah preduzeti pravne mjere ako Bratislava podrži prijedlog zakona koji zahtijeva od nevladinih organizacija, koje dobijaju sredstva iz inostranstva, da sebe etiketiraju kao “organizacije sa stranom podrškom”.

“Bila sam u Bratislavi i bila sam vrlo jasna. Ukoliko slijedite mađarski primjer po pitanju zakona o NVO, odmah ćemo pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU”, rekla je potpredsjednik Evropske komisije Vera Jourova uoči objavljivanja godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava.

Mađarska je 2017. usvojila sličan zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, ali ga je ukinula 2021. nakon što ga je Evropski sud pravde proglasio nezakonitim.

Evropska komisija se bori protiv Mađarske oko pitanja vladavine prava i zadržava sredstva EU. Budimpešta je, takođe, “uznemirila” svoje partnere iz EU na početku svog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja EU “mirovnom misijom” premijera Viktora Orbana koja je uključivala razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Slične pravne “bitke” sa Poljskom okončane su poslije promjene vlasti prošle godine.

Vlada Slovačke pod premijerom Robertom Ficom preuzela je vlast prošle godine i suočila se sa kritikama opozicije zbog izmjena krivičnog zakona, rekonstrukcije javnog emitera, ukidanja državne vojne pomoći Ukrajini i približavanja spoljne politike Rusiji.

Fico je u izjavi nakon godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava rekao da je primio na znanje njene preporuke i da će relevantna ministarstva voditi dijalog sa Komisijom.

On je dodao da kritike stižu zbog neslaganja oko spoljnopolitičkih pitanja gdje Komisija traži “poslušnost”.

Izvještaj o vladavini prava pokriva pravosudni sistem, korupciju, slobodu medija,kao i civilno društvo. U izvještaju se, takođe, nude neobavezujuće preporuke za svih 27 članica EU.

Nastavi čitati

Svijet

MASK POTVRDIO VIJEST: Počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota u Tesli

Kompanija Tesla će u 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju humanoidnih robota.

To je najavio izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Iks.

– Tesla će sljedeće godine imati zaista korisne čovjekolike robote koji će služiti za interne potrebe proizvodnje u kompaniji. Nadamo se da ćemo do 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju za druge kompanije – napisao je Mask.

On je još u 2021. najavio da će robot nazvan Optimus uskoro biti spreman za rad u Teslinim fabrikama, ali to se za sada nije obistinilo, prenosi Gardijan.

Optimus je visok oko 1,7 metara i težak 56 kilograma i namijenjen je obavljanju opasnog, napornog ili dosadnog posla.

Njegovo ime je aluzija na Optimusa Prajma, moćnog i dobroćudnog vođu Autobota u medijskoj franšizi Transformers.

Firma Tesla je u decembru 2023. predstavila novu generaciju humanoidnih robota Optimus Gen 2, čija je cijena procijenjena između 10.000 i 20.000 dolara.

Nastavi čitati

Svijet

EKSPLOZIJA U FABRICI TEKILE: Poginulo pet radnika

Najmanje petoro radnika poginulo je od eksplozije u fabrici za proizvodnju tekile “Hoze Kuervo” u centralnom dijelu Meksika, izjavio je Viktor Hugo Roldan, direktor hitne i vatrogasne službe u državi Halisko.

On je Rojtersu rekao da su zbog eksplozije evakuisani turisti iz područja grada Tekila, odakle poznato alkoholno piće vodi porijeklo, prenosi Srna.

Roldan je naveo da je eksplodirala cisterna zapremine 500.000 litara i da su zaposleni uspjeli da ugase vatru.

Kompanija je u saopštenju potvrdila broj poginulih i dodala da je još nekoliko radnika povrijeđeno.

Hitne službe saopštile su da je eksplozija jedne cisterne prouzrokovala požar na tri druge cisterne.

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

Nastavi čitati

Aktuelno