Connect with us

Politika

„ZDRAVSTVO KRVARI, KAMPANJA POČELA“: Na UKC nedostje svega, ali NE I NOVCA ZA BILBORDE

Bilbordi sa natpisom “Preko 400 spašenih života, ponos Republike Srpske – načelnik klinike dr Nikola Šobot i tim doktora” osvanuli su ovih dana u Banjaluci.

Jasno je da se radi o poruci Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali nije poznato da li je u toku neka preventivna kampanja, akcija ili ponovo vid promocije UKC, kako je i do sada radio prvi čovjek ove ustanove, Vlado Đajić.

S obzirom na to da se UKC trenutno nalazi na udaru kritka i brojnih skandala, od samoubistava pacijenata, odlazak ljekara, nedostatka osnovnih sredstava za rad, te priča o akušerskom nasilju, moguće je da je rukovodstvo posegnulo za ovom promocijom kako bi popravili ugled ove ustanove.

Dok od UKC čekamo objašnjenje o čemu se radi, zašto je baš ovaj doktor zaslužio bilbord, da li će i ostali načelnici dobiti isti prostor, nameće se jedno pitanje – da li je vrijeme da trošenje novca na reklamu dok nema osnovnih sredstava za rad?

Nije vrijeme za bilborde

Ljekar i poslanica SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Maja Dragojević-Stojić kaže da nikako nije vrijeme za bilborde, niti sticanje političkih poena preko zdravstva i zdravstvenih radnika.

Foto: D. Rakita

-Mislim da nije ni mjesto ni vrijeme za ove bilborde, jer su stavljeni u trenutku kada zdravstvo krvari. Bolje da se taj novac iskoristi za one osnovne stvari koje nedostaju, zavoje, flastere… A da ne pričem o nekim ozbiljnijim stvarima koje trebaju ljekarima i našim pacijentima – kaže Dragojević-Stojić za Blink.

Dodaje da ovo nije prvi put.

– Dešavalo se da se organizuju razni besplatni pregledi, što je takođe bilo po bilbordima po Banjaluci, pa iste te pacijente prozivaju za izbore na glasanje… Ja to nikada ne bih uradila i smatram da u zdravstvu tome nema mjesta, iako mi ljekari jesmo popularni za bilo kakav politički angažman zbog toga što radimo sa mnogo ljudi i pomažemo im, ali smatram da to ne bi trebao da bude način i razlog sticanja političkih poena – objašnjava ona.

Kaže da je imala priliku da vidim te bilborde u Banjaluci, da se radi o sjajnim ljekarima, ali da uslovi u kojima oni radi nikako nisu sjajni, te da bi bolji uslovi rada trebali biti prioritet.

Nije prvi put

Poslanica PDP, Tanja Vukomanović kaže da ljekari jesu heroji i da zaslužuju poštovanje, nagrade i divljenje, ali poznavajući kako funkcionišu stvari na UKC, ovaj bilbord se nije slučajno pojavio.

– Nije novost da se bilbordi sa UKC, pojavljuju u izbornoj godini, pa je isto bilo na prošlim Opštim izborima, kada je Republika Srpska bila puna bilborda sa likom doktora Vlade Đajića i najave za promotivnih film o UKC iako je on bio kandidat za tim izborima. Znam da je tada dobio nekoliko prijava za preuranjenu kampanju, a isto je uradio pred Opšte izbore 2018. kada je u sklopu kampanje UKC-a “Svi pod jedan krov” postavio bilborde na kojima se  promoviše on i drugi kandidati njegove stranke – rekla je Vukomanović za Blink.

Foto: V. Ševčuk

Dodaje da su UKC znatno povećane tranše Vlade Republike Srpske, da taj novac treba da bude utrošen za potrebe pacijanata, a ne za izbornu trku.

-Nadam se da novac koji UKC dobija neće biti iskorišten za izbornu kampanju u Banjaluci, plaćanje bilborda, a onda i kazni za preuranjenu kampanju. Kampanja je, čini se, već uveliko počela, a doktor Đajić ne krije svoje namjere da će se i te kako posvetiti ovim izborima. S obzirom na to da je do sada na bilborda stavljao sebe i ostale kandidate i to u izbornim godinama, postavlja se pitanje – da li je neko i sa ovog bilborda budući kanditat? – zaključila je ona.

Ko je platio bilborde, zašto je baš ovaj načelnik zaslužio da bude na njima, da li će biti i ostali – pitanja su koja smo poslali UKC, ali do objavljivanja ovog teksta na njih nismo dobili odgovore.

Blink

Politika

NEUSPJEŠAN SASTANAK U MOSTARU! Ništa od dogovora o ZAKONU O SUKOBU INTERESA

Lideri političkih partija koji čine većinu na nivou BiH nisu uspjeli dogovoriti usvajanje zakona o sukobu interesa, sudovima BiH i Izborni zakon BiH, koji su neophodni za odluku Evropske unije da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak. Evidentno je da nismo uspjeli kao predvodnici politika. Za očekivati je da u narednih par dana možemo nešto usaglasiti”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a dodajući da su različiti razlozi zbog kojih zakoni nisu usaglašeni.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata. On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali “zakovani” kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

“I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo”, rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropski savjet treba da otvori pregovore Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

“Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta”, rekao je Dodik dodajući da se uspjela svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH i izbor Centralne izborne komisije BiH.

Nastavi čitati

Politika

Dodik Crnoj Gori ponudio sporazum o SPECIJALNIM VEZAMA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske ponudio je Crnoj Gori sporazum o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom, isti onaj koji ima sa Srbijom.

“Ponudio sam Sporazum Crnoj Gori o specijalnim vezama onakav kakav imamo sa Srbijom. To je u okviru Dejtonskog sporazuma i smatramo da nema nijednog razloga da to ne prihvati Crna Gora i to sam predložio predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH to je dobro za saradnju privrede, infrastrukture, kulture, nauke i svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju”, rekao je Dodik dodajuži da je to sve dozvoljeno i predviđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom te da je Crna Gora to trebala uraditi ranije.

Nakon sastanka sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore, Dodik je rekao da bi bilo potrebno da Crna Gora treba da zaustavi svoje akcije na sprječavanju projekta Buk Bijela jer on ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori.

“Želimo da nastavimo izgradnju Buk Bijele sa Srbijom ali se suočavamo sa time da Crna Gora na međuanrodnom nivu pokušava blokirati taj projekat. Ako postoji interes Crne Gore da se vrati u projekat Buk Bijela spreman sam da uvjerim Srbiju da se to uradi”, rekao je Dodik dodajući da vjeruje da ono što dolazi iz Crne Gore da je motivisano politikama koje dolaze iz Sarajeva.

Govoreći o odnosima sa EU, Dodik je rekao da evropski put ne može da ide na uštrb Republike Srpske.

“Republika Srpska nije remetilački faktor. Ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak. Sve ono što su radili visoki predstavnici nasiljem što su provodili to ne može da bude evropski put”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Republika Srpska protiv NATO saveza i da poštuje status u kojem se nalazi Crna Gora. Naglasio je da je NATO za Republiku Srpsku neprihvatljiv.

“Poštujući ustavni poredak Crne Gore došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu. Tu sam da podržim srpsku nacionalnu zajednicu bez namjere da narušim bilo kome nacionalnu konotaciju. Moja obaveza je da se borim za ravnopravan status srpskog naroda gdje god se nalazi. U Crnoj Gori je bila zapostavljena srpska zajednica”, rekao je Dodik.

On je rekao da je Mandića obavijestio da će iduće sedmice u Banjaluci biti potipsan ugovor za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje čime će se riješiti dugogodišnje pitanje koje je značajno i za Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sam Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore rekao da Crna Gora mora imati dobre odnose sa susjedima, jer ako je drugačije, onda imamo problem.

“Drago mi je što sam bio domaćin Miloardu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske koji i je i moj lični prijatelj”, rekao je Mandić

On je rekao i da je projekat Buk Bijela važan za Crnu Goru, kao i voda iz Bilećkog jezera i treba ga promovisati kao i ideju mira i dobrih odnosa.

“Sporazum koji je meni predstavljen sporazum o specijalnim vezama to je sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sa koalicionim partnerima ću otvoriti dijalog i predočiću im ono što je predloženo sporazumom, a njime se spominje država BiH kao država, i Republika Srpska kao entiet. Republika Srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore”, rekao je Mandić.

Nastavi čitati

Politika

U FOKUSU EVROPSKI PUT BIH: U Mostaru počeo sastanak lidera većine na nivou BiH

U Mostaru je počeo sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

U delegaciji SNSD-a su i Željka Cvijanović, Staša Košarac, te Snježana Novaković Bursać. Prisustvuju i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te ispred Narodne partije Srpske Senka Jujić.

Prisustvuju i iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, Darijana Filipović i Davor Bunoza, iz Naroda i pravde Aljoša Čampara, Naše stranke Peđa Kojović i Sabina Ćudić, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Dodik je ranije danas rekao da očekuje da na ovom sastanku budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU, uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

“Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima”, naveo je Dodik.

Stranačke delegacije u centrali HDZ-a će pokušati da dogovore zakone neophodne za otvaranje pregovora BiH i EU 21. marta, a to su zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. Prethodno je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, a pregovori sa Fronteksom su otvoreni.

Nastavi čitati

Aktuelno