Connect with us

Svijet

Želimo preuzeti vođstvo u regionu zapadnog Balkana

Italija se želi vratiti na zapadni Balkan, a njena vlada, koju predvodi Đorđa Meloni, na konferenciji posvećenoj regionu, održanoj u utorak naveče, u Trstu je najavila da želi da region bude jedan od prioriteta italijanske spoljne politike.

Melonijeva je najavila da će Italija u narednom periodu nastojati da preuzme vođstvo u regionu i podvukla da će sprovoditi mjere koje će tu ulogu ostvariti.

Kao povod za vraćanje Italije u region ona je navela ukrajinski rat i dodala da je u tom kontekstu važno da se ubrza prijem zemalja regiona u EU.

“Kao susjedna država, Italija je svjesna vitalne važnosti ovog regiona za budućnost cijele Evrope. Iz iskustva znamo da sve što se događa izvan Jadrana trenutno utiče i na nas”, rekla je ona, obrativši se skupu putem video-linka. Ona je naglasila da EU ima veliku odgovornost prema regionu i da je sada potrebno potvrditi da region pripada zapadnom svijetu i zapadnim vrijednostima. S tim u vezi, kako je istakla, očekuje da EU uskoro donese naredne odluke i korake ka prijemu regiona u EU.

“Ne možemo dozvoliti da ovaj strateški dio našeg kontinenta još dugo ostane izvan zajedničkog evropskog doma”, rekla je ona i dodala da očekuje jačanje ekonomske saradnje, kao i da se pojačaju napori u vezi s migrantskim tokovima.

U Ambasadi Italije su nam juče skrenuli pažnju na izjavu Antonija Tajanija, ministra spoljnih poslova Italije, i organizatora konferencije, u kojoj je naglasio da je Italija među prvacima kad su u pitanju evropske integracije te je istakao da proširenje ponovo mora dovesti u prvi plan reformsku agendu zemalja regiona.

“Potvrđujemo da je namjera italijanske vlade da dalje jača partnerstvo između Italije i cijelog regiona zapadnog Balkana, podržavajući proces evropskih integracija i koristeći svaku priliku za dalju konsolidaciju naših bilateralnih odnosa, na svim nivoima, ekonomskom, političkom, kulturnom, i kooperacije. Konferencija u Trstu bila je važan sastanak u tom smjeru”, kažu oni.

Konferenciji je prisustvovao i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, koji je najavio da će EU ubrzati primjenu plana za zapadni Balkan. Prema njegovim riječima, dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH predstavlja veliko ohrabrenje za cijeli region i znak da se Evropa vratila u taj region. On je pohvalio namjeru Vlade Italije da se vrati u region, istakavši da se radi o jednoj od zemalja osnivača EU, koja je istovremeno i ključni partner za zapadni Balkan i centralnu Evropu.

On je naveo da je za prethodne dvije godine, od usvajanja Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za zapadni Balkan, odobreno 40 projekata ukupne vrijednosti investicija od 5,7 milijardi evra za region, te da političkoj integraciji mora da prethodi ekonomska integracija.

Ana Trišić Babić, savjetnica predsjednika Republike Srpske, za “Nezavisne” je rekla da smatra Italiju kao zemlju koja je uvijek bila solidan i pravedan partner. Primjera radi, kako je istakla, Italija je, uz Mađarsku, bila zemlja koja je zadnja uvela vize za zapadni Balkan, a prvi su zagovarali da se ukinu, dok je, istovremeno, bila uvijek faktor unutar zemalja kvinte, ili kad su u pitanju vojne misije EUFOR ili KFOR.

“Kad god Italija pokazuje interes za region, mislim da je to dobro, ali istovremeno moram da napomenem da su njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron prošle sedmice u zajedničkom tekstu rekli da treba ubrzati proširenje, ali da se članstvo može očekivati tek nakon ukidanja veta, odnosno zajedničkog odlučivanja u Savjetu EU po pitanjima poput spoljne politike. Tako je volja italijanske premijerke jedno, ali mogućnosti su drugo”, rekla je ona.

Napomene radi, nakon što je Njemačka, kada je Šolcova vlada preuzela vlast prije godinu i po, najavila da će proširenje EU biti prioritet, Francuska je predložila da se prije proširenja pokrene reforma EU, kako bi se donošenje odluka u spoljnoj politici pojednostavilo kroz kvalifikovanu većinu umjesto veta. Ovom se najviše protive zemlje centralne Evrope, koje žele da zadrže pravo veta u oblastima spoljne politike koje su njima važne. Za sada ne postoji dogovor kako će ovo pitanje biti riješeno. Inače, zanimljivo je da je Šolc tokom izborne kampanje u Njemačkoj na pitanje Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine, kada će Ukrajina biti primljena u članstvo, odgovorio da je prioritet zapadni Balkan i da, dok se taj region ne integriše u EU, neće biti novih pregovora o članstvu s drugim zemljama. Ipak, rat u Ukrajini je situaciju preokrenuo i sada je Ukrajina ispred BiH kada je u pitanju proširenje.

Svijet

EU počinje rad na novim sankcijama PROTIV IRANA

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da će EU početi da radi na prijedlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

“Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mjera protiv Irana. Poslaću zahtjev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama”, rekao je Borel sinoć poslije hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU, prenosi Srna.

Borel je pojasnio da je riječ o prijedlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

Nastavi čitati

Svijet

PROTIV I DVA POSLANIKA IZ BIH: Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Evrope?

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Prištine u Savjetu Evrope, njih osmoro je iz Španije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Na sajtu PSSE objavljeno je koji su predstavnici kako glasali na jučerašnjoj sjednici.

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Nastavi čitati

Svijet

ŽENA TUŽI TESLU! Dvogodišnji sin je UDARIO AUTOM dok je bila trudna

Žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je zbog greške u Modelu X njen dvogodišnji sin pokrenuo automobil i udario je dok je bila trudna.

Melori Harkur je kupila automobil 2018. godine, ali nedugo nakon toga dogodio se ovaj incident.

Ona je, naime, stigla kući i onda shvatila da je zaboravila ključeve vrata od klinike koju drži njen suprug.

Morala je, međutim, prije nego što se vrati, da presvuče svog dvogodišnjeg sina, pa je odlučila da to uradi u garaži.

Izvadila je pelenu iz auta, ali je vrata ostavila otključanim. Dječak se izvukao dok nije gledala, pa je nekako uspio da uđe u automobil i dodirne prvo mjenjač, a zatim i papučicu za ubrzanje, pokrenuvši ga tako.

Model X je, idući 12 km/h, udario Melori Harkur, koja je tvrdila kako nije imala vremena da reaguje.

Ubrzo je stigla hitna pomoć koju su pozvale komšije, i konstatovano je da ima lom karlice. Sedam dana kasnije, prijevremeno se porodila, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Bolnički troškovi bili su 73.000 dolara, a njeni advokati tvrde da “dijete može da uđe u automobil, ali ne bi smjelo da ga pokrene, što pokazuje koliko je loš i nebezbjedan dizajn Tesle”.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da nisu oni krivi, već da je krivica isključivo na majci koja je, prema njihovim riječima, bila nemarna.

Harkur tuži Teslu za troškove liječenja, duševnu bol i druge posljedice koje je ostavio ovaj incident.

Nastavi čitati

Aktuelno