Connect with us

Politika

ŽESTOKE REAKCIJE IZ SDS I LISTE ZA PRAVDU I RED Narodni front trenutno u sukobu sa opozicijom, ne sa vlastima u RS

Buru u opoziciji izazvao je prelazak SDS-ovog narodnog poslanika Aleksandra Trninića u NF. Spekuliše se i prelasku Milana Radovića u stranku Jelene Trivić.

Novi član Narodnog fronta, novoformirane stranke Jelene Trivić, je Aleksandar Trninić, doskorašnji član SDS-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Upravo je ovaj, više nego ijedan dosadašnji, politički “transfer” u NF zatresao političku scenu Srpske, a posebno njen opozicioni dio. Razlog je jednostavan, Jelena Trivić će poslije kontraverznih odluka CIK BiH i poraza od Milorada Dodika u trci za predsjednika Srpske, svega pola godine od održanih Opštih izbora na korak od toga da ima poslanički klub u NSRS.

Očekivano, najžešće reakcije su došle od strane SDS-a i predsjednika ove partije Milana Miličevića, inače poznatog po umjerenim stavovima a posebno javnim nastupima. Ipak, ni on, kao ni Vukota Govedarica, ali ni Stevan Sataltić, portparol SDS-a, kao i Aleksandra Pandurević, nisu štedili Trivićku u kritikama i žestokim optužbama da upravo ona, svojim potezima, razbija opozicioni blok u Srpskoj.

Ono što posebno pogađa SDS jeste činjenica, kako tvrde, da se to dogodilo nakon što je Milan Miličević potvrdio dolazak na osnivačku skupštinu  NF-a u Banjaluci, a neposredno pred samu skupštinu. Dalje u SDS-u prigovaraju Trivićki da je ona najjaču podršku dobila upravo od SDS-a, veću čak i od podrške njene tadašnje stranke – Partije demokratskog progresa.

I posljednje, ali ne i najmanje bitno, jeste nezvanična informacija koja već danima cirkuliše u medijskim i političkim krugovima, a koja glasi da će četvrti član NF-a biti Milan Radović, aktuelni predsjednik GrO SDS Banjaluka i narodni poslanik.

Ako se ta informacija obistini Narodni front će u Narodnoj skupštini RS imati svoj poslanički klub u NSRS. To je primjetio i jedan od lidera opozicije, šef “Liste za pravdu i red” Nebojša Vukanović koji je (ne)očekivano ušao u javno razmimoilaženje sa Trivićevom, a moglo bi se reći čak i u sukob.

– Još samo jedna akvizicija i prelijetanje, i novoformirani Narodni front Jelene Trivić imaće Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Daleko se neće trebali premještati Aleksandar Trninić, koji je sjedio u zadnjoj klupi SDS-a, pa će se samo prebaciti koju stolicu lijevo do Dubravca i Dončića, a ostaje da se vidi da li će mu se pridružiti i Milan Radović, kako se već duže vremena špekuliše u javnosti, pa da ima svoj Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske – napisao je Vukanović na svom blogu.

Iako je narodni poslanik već više od pola godine, javnost nije previše upoznata sa djelom Aleksandra Trninića, novog člana NF-a.

Trniniću će NF biti četvrta stranka u političkoj karijeri, iako je u pitanju političar koji ima tek 30 godina.

Bio je član SDS-a, pa Selakovog SPS-a, potom se vratio u SDS, a od juče je u Narodnom frontu. Nebojša Vukanović tvrdi da postoji  jasna veza i razlog zašto je Trninić pristupio NF-u.

– On je veoma blizak Dejanu Slijepčeviću, vlasniku firme GAT iz Novog Sada, pa je vjerovatno njegova uloga ključna za prelazak Trninića i gradnju poslaničke grupe Jelene Trivić – ističe Vukanović.

Za Trninića je javnost ipak čula, kada je 28.oktobra prošlem godine, nakon održanih Opštih izbora, uhapšen u operativnoj akciji “List” kada su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo “Podmićivanje pri izborima u glasanju”.

Među uhapšenima je tada bio i Trninić, tada novoizabrani poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini. Osim njega, uhapšeni su i Bojan Stojić, policajac iz Banjaluke i Sava Ducanović Šokčević, direktorica staračkog doma u Dragočaju.

Međutim, Trninić je i ranije bio privođen u Gradišci krajem septembra prošle godine, zajedno sa još nekoliko osoba, zbog sumnjivog novca.

Policija je kontrolišući dva vozila na području ovog grada u jednom pronašla 10.000 evra u apoenima od 100 evra i promotivni materijal jedne političke partije.

– Ostaje da se vidi kako će SDS i Milan Miličević reagovati na prelijetanje poslanika iz Kluba najveće opozicione stranke i da li će otići na Izbornu Skupštinu Narodnog fronta, kako je Jelena najaviča u emisiji MAT na BN televiziji, a koja ove sedmice treba da se održi u restoranu Ada u Banjaluci, vlasništvo Milana Radovića – napisao je Vukanović na svom blogu.

Blink.ba

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno