Connect with us

Politika

ŽESTOKE REAKCIJE IZ SDS I LISTE ZA PRAVDU I RED Narodni front trenutno u sukobu sa opozicijom, ne sa vlastima u RS

Buru u opoziciji izazvao je prelazak SDS-ovog narodnog poslanika Aleksandra Trninića u NF. Spekuliše se i prelasku Milana Radovića u stranku Jelene Trivić.

Novi član Narodnog fronta, novoformirane stranke Jelene Trivić, je Aleksandar Trninić, doskorašnji član SDS-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Upravo je ovaj, više nego ijedan dosadašnji, politički “transfer” u NF zatresao političku scenu Srpske, a posebno njen opozicioni dio. Razlog je jednostavan, Jelena Trivić će poslije kontraverznih odluka CIK BiH i poraza od Milorada Dodika u trci za predsjednika Srpske, svega pola godine od održanih Opštih izbora na korak od toga da ima poslanički klub u NSRS.

Očekivano, najžešće reakcije su došle od strane SDS-a i predsjednika ove partije Milana Miličevića, inače poznatog po umjerenim stavovima a posebno javnim nastupima. Ipak, ni on, kao ni Vukota Govedarica, ali ni Stevan Sataltić, portparol SDS-a, kao i Aleksandra Pandurević, nisu štedili Trivićku u kritikama i žestokim optužbama da upravo ona, svojim potezima, razbija opozicioni blok u Srpskoj.

Ono što posebno pogađa SDS jeste činjenica, kako tvrde, da se to dogodilo nakon što je Milan Miličević potvrdio dolazak na osnivačku skupštinu  NF-a u Banjaluci, a neposredno pred samu skupštinu. Dalje u SDS-u prigovaraju Trivićki da je ona najjaču podršku dobila upravo od SDS-a, veću čak i od podrške njene tadašnje stranke – Partije demokratskog progresa.

I posljednje, ali ne i najmanje bitno, jeste nezvanična informacija koja već danima cirkuliše u medijskim i političkim krugovima, a koja glasi da će četvrti član NF-a biti Milan Radović, aktuelni predsjednik GrO SDS Banjaluka i narodni poslanik.

Ako se ta informacija obistini Narodni front će u Narodnoj skupštini RS imati svoj poslanički klub u NSRS. To je primjetio i jedan od lidera opozicije, šef “Liste za pravdu i red” Nebojša Vukanović koji je (ne)očekivano ušao u javno razmimoilaženje sa Trivićevom, a moglo bi se reći čak i u sukob.

– Još samo jedna akvizicija i prelijetanje, i novoformirani Narodni front Jelene Trivić imaće Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Daleko se neće trebali premještati Aleksandar Trninić, koji je sjedio u zadnjoj klupi SDS-a, pa će se samo prebaciti koju stolicu lijevo do Dubravca i Dončića, a ostaje da se vidi da li će mu se pridružiti i Milan Radović, kako se već duže vremena špekuliše u javnosti, pa da ima svoj Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske – napisao je Vukanović na svom blogu.

Iako je narodni poslanik već više od pola godine, javnost nije previše upoznata sa djelom Aleksandra Trninića, novog člana NF-a.

Trniniću će NF biti četvrta stranka u političkoj karijeri, iako je u pitanju političar koji ima tek 30 godina.

Bio je član SDS-a, pa Selakovog SPS-a, potom se vratio u SDS, a od juče je u Narodnom frontu. Nebojša Vukanović tvrdi da postoji  jasna veza i razlog zašto je Trninić pristupio NF-u.

– On je veoma blizak Dejanu Slijepčeviću, vlasniku firme GAT iz Novog Sada, pa je vjerovatno njegova uloga ključna za prelazak Trninića i gradnju poslaničke grupe Jelene Trivić – ističe Vukanović.

Za Trninića je javnost ipak čula, kada je 28.oktobra prošlem godine, nakon održanih Opštih izbora, uhapšen u operativnoj akciji “List” kada su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo “Podmićivanje pri izborima u glasanju”.

Među uhapšenima je tada bio i Trninić, tada novoizabrani poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini. Osim njega, uhapšeni su i Bojan Stojić, policajac iz Banjaluke i Sava Ducanović Šokčević, direktorica staračkog doma u Dragočaju.

Međutim, Trninić je i ranije bio privođen u Gradišci krajem septembra prošle godine, zajedno sa još nekoliko osoba, zbog sumnjivog novca.

Policija je kontrolišući dva vozila na području ovog grada u jednom pronašla 10.000 evra u apoenima od 100 evra i promotivni materijal jedne političke partije.

– Ostaje da se vidi kako će SDS i Milan Miličević reagovati na prelijetanje poslanika iz Kluba najveće opozicione stranke i da li će otići na Izbornu Skupštinu Narodnog fronta, kako je Jelena najaviča u emisiji MAT na BN televiziji, a koja ove sedmice treba da se održi u restoranu Ada u Banjaluci, vlasništvo Milana Radovića – napisao je Vukanović na svom blogu.

Blink.ba

Politika

“Rezultat medijske i političke kampanje PROTIV NJEGA” Dodik o ATENTATU na Trampa, dotakao se i SVOJE BEZBJEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka.

Dodik je rekao da takva kampanja satanizuje i pokušava predstaviti čovjeka protiv kojeg se vodi kao opšte zlo koje treba skloniti, što je u Trampovom slučaju i dovelo do atentata na njega.

– Očigledno je da je Amerika podijeljeno društvo. Ipak, ona je još moćna i jaka zemlja i neki smatraju da dosadašnju dominaciju treba da zadrže i pokušavaju da upravljaju drugim zemljama. Svjesni su da se svijet mijenja i da se unipolarni svijet zamjenjuje sa više centara moći – rekao je Dodik.

On je dodao da napad na Trampa treba osuditi, te je bivšem predsjedniku poželio da pobijedi na izborima jer je očigledno da njegova politička platforma i program sigurno doprinose tome da se svijet osjeća sigurnim.

– Treba vjerovati u sposobnost Amerike da održi stabilno društvo. Mislim da je to nešto što će se i desiti – rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD za vrijeme Trampovog predsjedničkog mandata nisu započele nijedan novi rat, što govori o tome kakvo je njegovo opredjeljenje, a da demokratska administracija koja je na vlasti gotovo svakodnevno otvara neke nove sukobe.

Predsjednik Srpske smatra da će Amerika jednog dana morati da se pomiri sa novom ulogom da ne može biti dežurni policajac, ali je primijetio da će na tom putu mnogi stradati, a neki će imati neugodnosti kao što ih imaju u Srpskoj.

– Ipak, to da zadržimo i sačuvamo ono što Republika Srpske jeste i što želimo da bude, jeste vrednije od ličnog komoditeta bilo koga od nas – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je prilikom kandidature znao da neće biti lako, bez obzira na uvriježeno mišljenje u narodu o političarima da su “ovakvi ili onakvi”.

– Ako želite da budete narodni političar i radite u interesu naroda i branite ono što je naciionalna ili narodna stečevina, da nikada ne zaboravite ljude koji su stradali za Srpsku, onda morate da računate da imate i neprijatelje. Mislim da Republika Srpska ima značajne i jake neprijatelje – zaključio je Dodik.

“Osjećam se bezbjedno u Srpskoj”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Srpskoj osjeća veoma bezbjedno.

Dodik je pojasnio da tome u prilog ide smanjenje opšteg kriminaliteta i povećanje stepena otkrivenosti, kao i da sve to govori da se radi i operativno i preventivno, što svakome u Republici Srpskoj daje sigurnost.

Na pitanje koliko su opasne izjave iz Sarajeva koje najčešće dolaze od ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, Dodik je odgovorio da ne želi da luzerima daje na značaju.

– Kad god pomenem tako neke luzere kao što su ti likovi, oni dobijaju na značaju. Ne zato što sam ja nešto važan, već što je na sceni opšta medijska hajka iz Federacije na nas, posebne na mene. Sve ono što sam ikada rekao o njima, uvijek mogu ponoviti – zaključio je Dodik.

 

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL: Za Miru Lazovića ubistva Srba su MALA GREŠKICA?! (VIDEO)

Nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović nazvao je ubistva Srba “malom greškicom” u borbi Armije RBiH za odbranu.

On je za “Face TV”, govoreći o Srebrenici, priznao da je i Armija BiH činila zločine nad Srbima, navodeći primjer u Kazanima.

Lazović je potom rekao da je slučaj u Kazanima “mala greškica” koja ne smije da “degradira časnu borbu Armije RBiH u odbrani BiH”.

Podsjećamo, zločin na Kazanima označava ubistva Srba od sredine 1992. do oktobra 1993. godine čija tijela su potom bacana u jamu Kazani.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Broj ubijenih Srba na tom mjestu nikada nije zvanično utvrđen, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Politika

CIK BiH USVOJIO ODLUKU Vuković dobio mandat delegata u Domu naroda BiH umjesto Novaković Bursać

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas da je Nenad Vuković iz PDP delegate u Domu naroda BiH iz Republike Srpske.

Na hitnoj sjednici CIK BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

To znači da je izmjenjena odluka iz januara 2023. godine gdje je stajalo da je srpski član Snježana Novaković Bursać, zamijenjeno sa Nenadom Vukovićem.

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će nakon današnje usvojene odluke ona biti proslijeđena službenim glasnicima u BiH, te će biti objavljena na službenim stranicama CIK BiH, a nakon čega će materijal o dodjeli mandata biti uručen Vukoviću i proslijeđen u Dom narod BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno