Connect with us

BiH

Žestoke reakcije iz Srpske: “Helez planove za obračun može okačiti mačku o rep”

Foto: Anadolija/Arhiva

Pred nama su dva plana, a možda i scenarija. Plan A je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan B. Samo svih 51.209 kilometara kvadratnih i nikako drugačije.

Te stavove je iznio Zukan Helez, ministar odbrane BiH, te izazvao bijes u Srpskoj, gdje je ocijenjeno da se ovom izjavom naslućuje svojevrsni oružani sukob na cijeloj teritoriji BiH, kao i da širi strah, paniku i mržnju, a njemu su poručili da to što umišlja, može okačiti mačku o rep.

Helez je, komentarišući zasjedanje Narodne skupštine Repubublike Srpske i donesene odluke koje se tiču Ustavnog suda BiH, naveo da je izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak BiH, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

“Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države BiH, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom”, kaže Helez.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da radi svoj posao, kao i Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, da iskoristi sve funkcijom kojom su mu dodijeljena ovlaštena, “i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio i ma iz čije glave bio”.

Helezu je odgovorio njegov zamjenik Aleksandar Goganović, koji je ocijenio da Helez urušava sistem odbrane i ukazao na to da je krajnje vrijeme da se o tome oglasi međunarodna zajednica.

“Helezova izjava ima posebnu težinu kojom se naslućuje svojevrsni ‘oružani sukob’ na cijeloj teritoriji BiH, budući da on naglašava da se nalazi na poziciji ministra odbrane u BiH”, upozorio je Goganović.

Prema njegovim riječima, bilo koji pripadnik Oružanih snaga BiH koji je po svom političkom ubjeđenju blizak Helezovim stavovima ili pripada grupi koja razrađuje “plan B”, te eventualno uradi nešto u oružanom smislu, a rukovođen ovakvim njegovim izjavama, bez odobrenja Predsjedništva, rizikuje da na taj način počini teško krivično djelo.

Siniša Vidović, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, ocijenio je da Helez opet otvoreno prijeti ratom.

“Njemu očigledno predstavljaju problem neispunjeni ratni planovi Armije RBiH i neostvareni snovi da srpski narod nestane sa ovih teritorija”, naveo je Vidović.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je da od nadležnog tužilaštva i policijske agencije očekuje da utvrde ko je i kakve to “A i B planove” krojio te da sankcionišu Heleza, koji, kako je naveo, širi strah, paniku i mržnju.

Nešić je u izjavi za Srnu nedopustivim ocijenio Helezove prijetnje i zastrašivanje “nekakvim planovima A i B”.

“Zvali su me brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa Republikom Srpskom”, kaže Nešić.

On je pozvao Heleza da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju legitimni politički stavovi iz Republike Srpske.

“Podsjetiću Heleza da ga je za ministra izabrao Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika, evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće da bude s njim u koaliciji. Sve drugo je isprazna demagogija neodgovornog političara koji prije svega laže svoje birače. Nije naš problem što njih laže, ali nećemo dozvoliti da unosi nesigurnost i strah među građane”, naveo je Nešić.

Prema njegovim riječima, BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, i ona može postojati samo na bazi dejtonske konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta.

“To što Helez umišlja da je njegov i vjekovni grunt srpskih predaka, to može okačiti mačku o rep. Njegovo je samo ono što su mu ostavili njegovi preci”, zaključio je Nešić.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poručio je Helezu da zapaljive i ratnohuškačke izjave, kao i medijsko zveckanje oružjem i prijetnje ratom, kojima on i većina drugih bošnjačkih političara ovih dana zasipaju sarajevske medije, mogu i treba da budu predmet rada pravosudnih institucija.

“Ono što treba kažnjavati jesu lažne i ratnohuškačke izjave, koje Helez gotovo svakodnevno ispaljuje, a zbog kojih je već krivično gonjen i procesuiran”, upozorio je Košarac.

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana Garde “Panteri”, poručio je Helezu da “skloni ruke od Republike Srpske” i istakao da bi Helezom trebalo da se bave Sud i Tužilaštvo BiH zbog njegove ratne uloge.

NEZAVISNE

BiH

FEDERALNI INSPEKTORI U AKCIJI! Utvrđene nepravilnosti u vezi sa visinom marže

Federalni inspektori su u protekla dva mjeseca utvrdili nepravilnosti kod 14 privrednih subjekata, koje su se uglavnom odnosile na visinu marže.

Kod jedne benzinske pumpe u mjestu Duboki Potok utvrđene su nepravilnosti u vezi sa visinom marže za naftne derivate, a kod 13 privrednih subjekata nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove, navoidi “Srna”.

Na području Federacije BiH (FBiH) u navedenom periodu izvršene su 44 kontrole, u kojima je utvrđeno 14 nepravilnosti za izdavanje 25 prekršajnih naloga u iznosu od 15.250 KM.

Nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode evidentirane su kod pravnih subjekata u Sarajevu, Velikoj Kladuši, Bihaću, Sanskom Mostu i Novom Travniku, a kod fizičkih lica u Mostaru, Konjicu i Sanskom Mostu.

Inspekcija podsjeća da će novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM biti kažnjeno pravno lice za prekršaj u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 2.500 KM.

Nastavi čitati

BiH

KREĆE OBNOVA MOSTA BRČKO-GUNJA, u planu obnova pruge Sarajevo-Zagreb

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske i potpredsjednik Vlade, potpisali su Sporazum o rekonstruciji mosta Brčko-Gunja, a to je bio samo povod da dvije vlade dogovore realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja. Forto je istakao da je rekonstrukcija pomenutog mosta “sazrela” i da bi kraja 2024. godine trebalo da se krene u fizičke radove.

“Do tada ćemo uraditi projekat, dokumentaciju i sve ostalo. Finansiranje rekontrukcije mosta je pola-pola. Znaćemo koliko tačno košta kad bude sprovedeno projektovanje i nabavka toga projekta “, kazao je Forto, te dodao da će već na idućem zajedničkom sastanku biti riječi o izgradnji potpuno novog mosta na relaciji Brčko-Gunja, te da će na tom planu Brčko distrikt morati da riješi određena pitanja, poput novog prostornog plana.

Njegov kolega iz Vlade Hrvatske Oleg Butković, rekao je da će preduzeće “Hrvatski putevi” odmah krenuti sa realizacijom projekta rekonstukcije mosta, u smislu pripremne dokumentacije.

Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta, istakao je da je rekonstrukcija mosta jedan od najznačajnijih projekata ne samo između dvije države, već za ovu lokalnu zajednicu.

“Brčko je spremno da realizuje sve što se bude od nas tražilo. Preko mosta je u prethodne četiri godine bio potpuno suspendovan prevoz. Takođe, nadam se da se realizovati i ova najava o izgradnji novog mosta, koji bi bio prve kategorije, što znači da bi se koristio kao granični prelaz BiH i Hrvatske”, istakao je Nišić.

Most, kako su naveli ministri, nije jedini projekat između dvije države.

Forto je najavio da se nastavlja saradnja na izgradnji cestovne infrastrukture, a prije svega, to su mostovi kod Novog Grada i Orašja.

“Raspravljali smo o brzoj cesti koja će povezati Hrvatsku sa Unsko-sanskim kantonom, najvjerovatnije kod Izačića, pa će ići kroz Jajce, Travnik, ka Sarajevu i dalje koridor prema Podgorici. To ćemo pokušati upisati u mrežu evropskih koridora i to može dobiti onda značajno finansiranje iz EU fondova. Ministar Butković je obećao pomoć ne samo u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku već i dio koji bude u BiH”, rekao je Forto.

Poseban dogovor država usaglašen je kada je u pitanju željeznički saobraćaj.

“Dogovorili smo projekat rekonstrukcije Unske pruge, to je pruga koja je 80-tih godina bila jedna od najbitnijih pruga u regiji. Krenućemo u izradu projekta , pa će dvije države zajedno krenuti u iznalaženje sredstava za tu prugu”, najavio je Forto, dodajući:

“Tražićemo uskoro da dobijemo i putnički prevoz Sarajevo-Zagreb, a uskoro ćemo predati inicijativu o koridoru Sarajevo-Zagreb koji će ići kroz Krajinu i centralnu Bosnu”, poručio je ministar komunikacija i transporta BiH.

Nadovezujući se na rečeno, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković najavio je da će uskoro biti potpisan sporazum za rekonstrukciju mosta Dvor-Novi Grad.

“Vrlo brzo ćemo potpisati i taj sporazum. U prethodnih osam godina od kada sam u Vladi Hrvatske sudjelovao sam u realizaciji brojnih projekata između Hrvatske i BiH, prije svih most Svilaj, koji je već u prometu. Drugi značajan projekat je most na Savi kod Gradiške, a u prvoj polovini iduće godine biće završena pristupna cesta”, kazao je Butković.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske naglasio je da je od velikog značaja i izgradnja brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude, koja će se nadovezati na brzu cestu od Imotskog do Zagvozja u Hrvatskoj, na dužini od 15 kilometara.

“Naravno, kako je rekao ministar Forto, radićemo da se uspostavi željeznička linija Zagreb-Sarajevo. Unska pruga je zaista značajna, ali ta priča je jako složena, jer na granici sa Hrvatskom ta pruga čak sedam puta prelazi državnu granicu. Mi ćemo se sa naše strane uključiti u projektnu dokumentaciju”, naveo je Butković.

Zaključujući priču, Forto je dodao da je za BiH od velike važnosti ulazak u EU, jer bi na taj način država imala ogromne benefite u realizaciji svih vrsta infrastrukturnih projekata.

“Pošto Hrvatska nije samo u EU, već i Šengenu, moramo se nasloniti na sva saznanja. Evo na primjer, za vozni park u željeznicama Hrvatska će dobiti 150 miliona evra od EU, odnosno dobiće 85 odsto sredstava za zanavljanje tog voznog parka. Mi sada za najbolje projekte možemo dobiti između 45-50 odsto bespovratnih sredstava, a Hrvatska iznmeđu 85-100 odsto”, pojasnio je Forto

Nastavi čitati

BiH

SVE PO ZAKONU? Sin ministra policije postao direktor KPZ-a

Vlada Federacije BiH danas je za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica imenovala Rusmira Isaka, sina federalnog ministra policije Rame Isaka.

Javljaju to federalni mediji, koji dodaju da se ministar Ramo Isak izuzeo tokom glasanja.

Rusmir je imenovan na četvorogodišnji mandat.

Porodica Isak će sada na visokim funkcijama imati Ramu kao ministra, Arnela kao poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Rusmira na čelu zeničkog KPZ-a.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka19 sati ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno