Connect with us

Društvo

ZLATNE RUKE: Trebinjac Nikola Šišić klesarski zanat naslijedio od djeda (VIDEO)

Nikola Šišić iz Trebinja uporedo studira i održava porodičinu tradiciju obrade kamena.

Klesarski zanat naslijedio je od djeda, poznatog majstora. Nastavio je njegovim stopama, pa se i danas iz radionice na imanju u selu Do čuju mašine i zvuk dlijeta i čekića.

Malo ko u Trebinju nije čuo za Nikolu Šišića, klesara iz Popovog polja koji je šest decenija život pisao kamenom i stvarao sve što oči vide. Prošlo je godinu od upokojenja djeda Nikole, a na njegovo mjesto u radionici došao je unuk Nikola.

Osim imena i prezimena dvadesetdvogodišnji Nikola Šišić od djeda je naslijedio ljubav prema kamenu, majstorske ruke, čvrst karakter; Bučne mašine za kamen na seoskom imanju u Dolu nisu dugo stajale ugašene.

– Poslije djedove smrti žao mi je bilo da ostavim mašine da propadaju da ovo sve trune,odlučio sam se na teži korak jer ovaj posao nije baš lagan ni psihički ni fizički, da obnovim te mašine i da nastavim dalje da okrećem taj točak koji je djeda započeo – priča Nikola.

Sa majstorlukom u genima Nikola je imao priliku da zanat „peče“ učeći od najboljeg. Gledao je i pamtio sve.

– Naučio sam najviše kako se obrađuje kamen, kako prepoznati koji kamen je zdrav koji nije, obrađivanje štokovanog kamena, špicanog kamena, izrada spomenika, on me najviše naučio kako da budem dobar čovjek i kako da se ponašam sa ljudima da prema svakom gajim prijateljska i ljudska osjećanja – dodao je Nikola Šišić.

Najveća nagrada za rad, kaže mladi klesar nije novac, već ohrabrenja i komplimenti ljudi koji kažu da u njemu prepoznaju rad i lik djeda Nikole.

– Poručio bih mladim da se ne stide svoje tradicije, da je njeguju i čuvaju jer će doći vrijeme kada će to biti od velikog značaja, žuljeva na rukama ima, ali ne smeta mi – zaključio je Nikola Šišić.

Iz svake pore ovog mladog Trebinjca isijava radost, dobrota i vaspitanje koje je dobio u nasljeđe. Ne prođe ni dan, a da se Nikola ne prisjeti djedovih riječi, savjeta, zajedničkih trenutaka i dana kada mu je ova radionica bila igraonica. Njegov, ali i zadatak svih budućih Šišića, kaže, biće očuvanje porodične tradicije.

(RTRS)

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno