Connect with us

Banjaluka

ZNAČAJNA PODRŠKA PRIVREDNICIMA! Uručeni ugovori o dodjeli subvencija, podrška za 58 PREDUZETNIKA

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas ugovore o dodjeli subvencija za samostalne preduzetnike koji imaju do pet zaposlenih, kao i subvencije poslovnim subjektima za povećanje produktivnosti i podrška izvozu.

Tom prilikom on je podsjetio da Grad Banja Luka ukupno izdvaja oko 1,5 miliona KM subvencija, dok će kroz ove dvije linije biti dodijeljeno 640.000 KM.

-U današnjem vremenu je izazovno raditi i opstati, zbog čega je gradska administracija pronašla modalitet da  sredstva raspodijeli domaćinski i da podrži što veći broj malih preduzetnika. Imamo rekordan broj prijava, što pokazuje da je u poslovnoj zajednici evidentno interesovanje za ovo što radimo. Nastojali smo da podržimo sve aplikante, te da ih na taj način podržimo i ohrabrimo da nastave da rade i posluju. Uz to se trudimo da unapređujemo linije subvencija kako bi svako dobio šansu – istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će ovi poslovni subjekti sa ovom podrškom poslovati bolje, a i svojim primjerom postaknuti i druge da pokrenu svoje biznise.

-Izuzetno sam ponosan na novitet koji smo uveli, a to je da kao Grad podržavamo mala preduzeća, umjesto da to dajemo velikim kompanijama koje imaju višemilionski kapital. Za male preduzetnike ovi iznosi su značajni i mogu biti prekretnica u poslovnom smislu – reako je Stanivuković.

Gradski menadžer Boja Kresojević istakao je da je Banja Luka preduzetnički grad, koji bilježi do sada najveću stopu rasta preduteništva, ali i broja novih preduzetnika.

-U prve dvije godine zabilježen je do sada najveći broj novih preduzetnika- 889, što je veći broj u odnosu na prethodna dva mandata. Iako je ovo za nas veliko ohrabrenje, istovremeno je i velika odgovornost za Grad, koji će nastaviti da bude podrška preduzetnicima i nastojati da u što većoj mjeri olakša poslovanje preduzetnika na teritoriji grada- istakao je on.

Dodao je da će Grad nastaviti i sa aktivnostima koje imaju za cilj da privredu u Banjoj Luci naprave konkurentnijom, što je posebno vidljivo kroz liniju subvencija namijenjenih za podršku poroduktivnosti i izvozu, jer, kako je kazao, bez izoza nema dodane nove vrijednosti u zemlji.

-Druga linija odnosi se na podršku zanatlijama i malim preduzetnicima. Grad Banja Luka kroz subvencije u iznosu od 1,5 miliona nastoji podržati male preduzetnike, što ranije nije bila praksa. Smatramo da upravo jačanjem malih preduzeća možemo značajno poboljšati našu konkurentnost i u tome ćemo istrajati – zaključio je Kresojević.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić istakla je da ovogodišnji program subvencija obilježio veliki odziv poslovnih subjekata.

-Imamo zanačajan broj sugrađana koji su se opredijelili da se osamostale i pokrenu sopstveni biznis, ali i ostalih poslovnih subjekata koji već duže obavljaju svoju djelatnost u Banjoj Luci. U odnosu na prošlu godinu kada smo imali 171 prijavu, ove godine imali su 120 prijava više – rekla je Simićeva.

Kako je istakla, iako je ovo bio izazovan zadatak, gradska administracija je dala sve od sebe da svima da vjetar u leđa da započnu svoj posao, te dodala da će danas biti dodijeljene  subvencije za 60 aplikanata.

-Inače, biće dodijeljene subvencije samostalnim preduzetnicima koji imaju do 5 zaposlenih a maksimalan iznos koji se mogao dodjeliti od strane grada iznosi 10.000 KM, dok je po osnovi linije subvencija za povećanje produktivnosti i podrške izvozu maksimalan iznos 30.000 KM – kazala je Aleksandra Simić, te dodala da je plan da do sredine oktobra budu dodijeljene i subvencije za samozapošljavanje.

Jedna od aplikanata je i Radmila Poulsen čije preduzeća „Euroznak“ se bavi metalnom proizvodnjom. Ona je ovom prilikom pohvalila koncept i program dodjele subvencija koje dodjeljuje Grad, te zahvalila gradskoj administraciji na podsticaju koji su dobili.

  • Nakon izazova sa rastom cijena na tržištu i teškog perioda korone metalni sektor je pretprio značajna opterećenja, a dosadašnji javni pozivi imali su komplikovanije i teže dostižne procedure. Ipak ovoga puta smo dobili priliku da apliciramo što će nam značiti za nabavku opreme neophodne da zadovoljimo zahtjevno evropsko tržište. Zbog toga je ovaj podsticaj od izuzetnog značaj za naše poslovanje– istakla je ona.

Preduzetnica Vanja Ćutković iz firme „Ivateks“ zahvalila je Gradu subvenciji, te tom prilikom istakla da će im ovo pomoći da obnove mašine u proizvodnji kućnog i hotelskog tekstilnog programa.

Banjaluka

Dim iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, INTERVENISALI VATROGASCI

Gust dim izbio je danas oko 12.45 sati iznad hotela “Bosna” u Banjaluci, ali je na sreću utvrđeno da se ne radi o požaru i da nema ozbiljne prijetnje za imovinu i ljude.

Kako saznajemo na mjestu događaja, u pitanju je najvjerovatnije reakcija na agregatu koji se upalio nakon što je u Banjaluci nestalo struje.

Brzo su intervenisali pripadnici Vatrogasne jedinice Banjaluka, ali nije bilo potrebe za lokalizacijom požara niti angažovanjem većih snaga.

Nastavi čitati

Banjaluka

UPOZORENJE DA SE VODA KOROSTI SAMO ZA OSNOVNE POTREBE: “Bićemo prinuđeni da uvedemo određene mjere”

Iz banjalučkog Vodovoda apelovali su na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne životne potrebe.

Tehnički direktor Vodovoda Željko Raljić rekao je da je zbog velikih vrućina enormna potrošnja vode, zbog čega Vodovod nije u mogućnosti da distribuiše vodu za stanovništvo u prigradskim dijelovima grada, prvenstveno u podsistem Tunjice, odnosno Kuljane, Ramiće, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Veriće i Piskavicu.

“Bićemo prinuđeni da uvedemo određene prinudne mjere”, rekao je Raljić.

On je dodao da je u većem dijelu grada obezbijeđeno uredno snabdijevanje, ali da je problem u prigradskim naseljima, zbog nemogućnosti da distribuišu dovoljne količine vode.

“U prigradskim naseljima je veliki broj bazena, to nam pravi veliki problem”, naveo je Raljić za RTRS i dodao da problem predstavlja i zalijevanje bašta.

Pregled stanja u kritičnim područjima
Iz Vodovoda preciziraju da u rezervoarima Tunjice 1 i 2 ima određena količina vode, tako da donji dijelovi Dragočaja i ostalih naselja koja su direktno na ovim rezervoarima imaju vodu.

“Nivo vode u Tunjicama, međutim, ne omogućava prepumpavanje u rezervoar Ramići, pa su Kuljani, više zone Dragočaja i Ramići i dalje bez vode”, navode iz Vodovoda, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu.

Iz Vodovoda dodaju da je rezervoar Prijakovci bez vode. Kako navode, jutros su pušteni Rekavice i Mandići i na tom području trenutno situacija je zadovoljavajuća.

“U Krminama je pukla cijev i ispraznila taj rezervoar, tako da su bez vode Krmine i Ljubačevo. Ekipa Vodovoda već je otišla na intervenciju”, poručuju iz Vodovoda.

Najave radova i mnogući prekidi u vodosnabdijevanju
Korisnike obavještavaju da će danas biti izvođeni radovi u Šarplaninskoj ulici (Petrićevac), Ciglanama (Šargovac) te u Barlovcima.

Ekipe Vodovoda zadužene za lokalne vodovode danas će mijenjti pumpu u Bočcu, te rješavati kvar u Krminama, zbog kojeg su bez vode ostali Krmine i Lubačevo.

U saopštenju se dodaje da u periodu izvođenja radova može doći do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u dijelovima navedenih ulica i naselja.

Iz Vodovoda potrošače mole za strpljenje i razumijevanje. Ističu da kvalitet proizvedene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Nastavi čitati

Banjaluka

INFORMIŠITE SE NA VRIJEME: Sutra obustava saobraćaja u dijelu centra Banjaluke

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava da će u subotu, 22. juna u periodu od 10.30 do 14.30 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Ulice Marije Bursać, zbog održavanja manifestacije pod nazivom „19. Međunarodni oldtajmer susreti“.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, izvrši preusmjeravanje autobusa iz smjera sjevera iz Ulice kralja Petra I Karađorđevića desno ulicama Vuka Karadžića, Ranka Šipke, lijevo na tranzit do kružnog toka, Bulevar cara Dušana i dalje registrovanom trasom, a u suprotnom smjeru autobusi saobraćaju registrovanom trasom, odnosno ulicama: Kninska, Vidovdanska i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno