Connect with us

Politika

MINISTRI TROŠE KAO DA SUTRA NE POSTOJI “Bijesne “audije” pazarili i u krizi”

Ministri na nivou BiH ne štede ni u krizi i ne odstupaju niti centimetar od udobnosti na koju su navikli. I dok njihove kolege iz mnogih evropskih zemalja idu na posao i javnim prevozom, u Sarajevu se izgleda visoki zvaničnici takmiče ko će sjesti u luksuzniji automobil kupljen novcem građana.

Na osnovu najnovijeg presjeka stanja ministarstava na nivou BiH o potrošnji novca građana na kupovinu luksuznih automobila koji je dostavljen Parlamentu BiH može se vidjeti da BiH za luksuz državnih zvaničnika i te kako ima novca.

To prije svega potvrđuje Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH koji je samo u prošloj godini dao čak više od pola miliona maraka za kupovinu pet automobila.

Parking Savjeta ministara, na čijem je čelu Borjana Krišto uljepšali su “audijem A6” i “audijem Q5” za koji je otišlo 159.990, odnosno 159.930 KM. Takođe, kupili su i dva “audija A4” na koji je spiskano po 69.996 KM te “arten” koji je isto toliko koštao.

Na voznom parku nije štedjelo ni Ministarstvo pravde, na čijem je čelu Davor Bunoza. Ovo ministarstvo je samo u prošloj godini na luksuzne automobile dalo čak 389.912 maraka.

Nagradili su se “audijem Q5” na koji je otišlo 129.950 maraka novca građana te sa dva “audija A4” koji su olakšali budžet zajedničkih institucija za 69.970, odnosno 69.996 maraka. I tu se nisu zaustavili jer su za još dva “audija A3” dali po 59.998 maraka.

Jasno ne štednji rekao je i ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković čiji je resor samo za potrebe u Sarajevu lani kupio VW TOURAGEN od 129.876 maraka, ali i VW APTEON koji je koštao 69.900 KM. Podsjetili su i da su godinu ranije kupili tri “škode aktavije” za koje je otišlo ukupno 135.000 maraka. Ove kupovine automobila odvojene su od nabavke u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH širom svijeta za koje takođe nije bilo štednje u protekloj godini.

Luksuznim “folksvagen arteonom” počastilo se lani i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem je čelu Sevlid Hurtić. Za taj automobil otišlo je 103.000. Ovaj resor nastavio je sa obnovom voznog parka i u ovoj godini pa je tako za dva “pežoa 2008” potrošeno po 59.909 KM, a na “pežoa 408” 59.980 maraka.

Sa “audijem A6” počastio se lani i resor spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara kojim rukovodi Staša Košarac. Taj automobil, koji je nedostupan većini radnika u BiH, koštao je 129.995 maraka. Pored toga, ovaj resor je za svoje potrebe takođe u prošloj godini kupio “audija A4” od 69.996 maraka, te “T-Ros” za koji je iskeširano 69.996 KM.

Nešto manje novca na vozni park u 2023. potrošilo je Ministarstvo bezbjednosti kojim rukovodi Nenad Nešić. Ovaj resor je za VW TOURAGEN dao 129.998 maraka iz budžeta zajedničkih institucija te dodatnih 63.987 za “T-Ros”.

Ministarstvo civilnih poslova, kojim rukovodi Dubravka Bošnjak, preferira izgleda samo “dačije” jer su ih u prošloj godini kupili čak pet, na koje je otišlo ukupno 242.715 maraka novca građana.

Ministarstva, odbrane, zatim finansija i trezora, ali i komunikacija i transporta još uvijek nisu dostavila Parlamentu BiH podatke o utrošku novca na nove automobile u prošloj godini.

Revizori
I Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je početkom ove godine da institucije na nivou zemlje ne upravljaju voznim parkom na transparentan i ekonomičan način. Revizori su naveli da postoje slabosti u sistemskom rješenju uređenja voznog parka, kao i slabosti pojedinačnih institucija u upravljanju vlastitim voznim parkom. Revizori su sabrali i da je u institucijama BiH krajem 2022. godine bilo oko 4.100 vozila.

Politika

DODIK BRUTALNO PROZVAO KONAKOVIĆA! “Znao sam da si LEVAT, primio si se kao SAUČEŠĆE”

Svi su još sinoć shvatili da te sprdam, samo si se ti primio k’o saučešće, napisao je Milorad Dodik na platformi “X”.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, napisao je na društvenim mrežama da se šalio kada je naveo da će objaviti ekskluzivni snimak ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića iz Luksemburga.

– Dino, bolan, znao sam da si levat, ali da si toliki levat, nisam ni pretpostavljao. Svi su još sinoć shvatili da te sprdam, samo si se ti primio k’o saučešće – napisao je Dodik.
Podsjećamo, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković je danas napisao da je vidio Dodikovog špijuna danas nenaspavanog u Luksemburgu.
Na Dodikovu objavu u kojoj ga je nazvao “levatom” večeras je reagovao Konaković, takođe preko iste društvene mreže.

– Sinoć galamdžija, a danas šaljivdžija. Drami, prijeti, kuka, plače, al’ na kraju konja veže gdje mu aga kaže – napisao je Konaković.

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE DONIO ODLUKU “Izborni zakon ne vrijeđa vitalne interese Bošnjaka”

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Izbornim zakonom RS nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda.

U odluci koja se odnosi na Izborni zakon Republike Srpske, Vijeće je utvrdilo da osporenom odredbom, kojom je propisano da birač koji ima pravo da glasa u gradu, odnosno opštini u kojoj je imao prebivalište 1991. godine, lica bošnjačke nacionalnosti nisu stavljena u neravnopravan položaj čime se obezbjeđuje proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda na osnovu popisa iz 1991. godine.

“Vijeće je, naime, ocijenilo da činjenica što zakon ne sadrži pojam ‘popisa iz 1991. godine’ već ‘poslednjeg popisa stanovništva’, ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Osporeni zakon se, smatra Vijeće, jednako odnosi na sve građane Republike Srpske, te nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju ustavne garancije iz člana 5. stav 1. alineja 2. Ustava prema kojoj se ustavno uređenje temelji na obezbjeđivanju nacionalnih ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda”, naveli su iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, Vijeće je, između ostalog istaklo, da su odredbe o multietničkom sastavu organa za sprovođenje izbora odnosno referenduma i o srazmjernoj zastupljenosti političkih stranaka jednako obavezujuće i da se njima ne stvara bilo koji oblik nejednakih prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka.

“Takođe, pretpostavka podnosioca zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, da političke stranke u čijem radu učestvuju Bošnjaci neće ostvariti po njima željenu optimalnu zastupljenost u skupštinama koje raspisuju referendum ne mogu se, po shvatanju Vijeća, dovesti u neposrednu vezu za Ustavom zajemčenim institutom zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda”, rečeno je iz ove pravosudne institucije.

Pored toga, Vijeće je ocijenilo da se osporenom odredbom ovoga zakona, kojom je normirano pitanje ličnog glasanja u inostranstvu, ne povređuje vitalni interes jednakog prava bošnjačkog naroda u procesu donošenja odluka, niti da se bošnjački narod dovodi u neravnopravan položaj prema drugim konstitutivnim narodima.

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ O GLASAČKOM LISTIĆU PDP “Pravda je spora, ali dostižna”

Ovako je predsjednik PDP, Branislav Borenović, prokomentarisao odluku Suda BiH kojom se odbija žalba SNSD na odluku CIK BiH da prizna glasački listić PDP za Dom naroda parlamenta BiH.

– Na glasačkom listiću kojim se u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasalo za delegate za Dom naroda jasno i nedvosmisleno je iskazana namjera da se glas dodijeli listi PDP. Nažalost, prošlo je skoro pola mandata, koje smo proveli u apelacijama i žalbama, a ovaj glasački listić je trebao biti priznat kao važeći odmah po završetku glasanja – rekao je Borenović.
Kaže da u PDP mirno čekaju ishod žrijeba koji će odlučiti da li će generalni sekretar PDP Nenad Vuković biti novi srpski delegat u Domu naroda.
– Sada je to stvar žrijeba. Međutim, ukoliko mi dobijemo delegata u Domu naroda i tako SNSD izgubi potpuni kontrolni paket u BiH koji ima kroz četiri delegata, mogu poručiti da u ovoj zemlji ništa neće biti isto – istakao je Borenović.
Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno