Connect with us

Region

IZBORI U SRBIJI! U Beogradu veća izlaznost nego prošli put

Uprkos bojkotu izbora u Beogradu od strane dijela opozicionih partija, izlasnost u najvećem gradu Srbije je danas veća nego kada su birači prošli put obavljali svoju građansku dužnost.

Danas se bira vlast u Beogradu i još 88 gradova i opština. Birališta su otvorena od sedam do 20 časova, do kada je na snazi predizborna tišina.

Do 11.00 sati prema podacima CeSID/Ipsos zabilježena je veća izlaznost u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto.

Zoran Lukić, predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) rekao je da ni na jednom od 1.265 biračkih mjesta u Beogradu nije zabilježen nijedan incident, problem ni nesporazum.

“Nadam se da će tako ostati do večeras, da izbori prođu u najboljem mogućem redu”, rekao je Lukić.

U Beogradu se bira 110 odbornika Skupštine grada kao i odbornici u 17 gradskih opština. U glavnom gradu Srbije upisano je 1.602.150 birača koji će moći da glasaju na 1.265 biračkih mjesta.

Gradska izborna komisija Beograda proglasila je 14 izbornih lista koje će se naći na glasačkom listiću za Skupštinu grada.

Inače, radi se o ponovljenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, nakon što na decembarskim izborima niko nije imeao većinu za formiranje vlasti.

Region

NEVRIJEME SINOĆ PROTUTNJALO BEOGRADOM! Korijen stabla koje je oborio vjetar PODIGAO DVA AUTOMOBILA

Posljedice sinoćnjeg nevremena u Beogradu vide se po oborenim stablima, granama i zaostaloj vodi u pojedinim ulicama dok jutros ponovo pada kiša.

Na Bežanijskoj Kosi u Ulici Nede Spasojević stablo je oboreno u sinoćnjem nevremenu, a korijenje oborenog drveta podiglo je dva automobila sa registarskim tablicama Rume i Vršca, javlja reporter Tanuga.

Na pojedinim ulicama u Beogradu i jutros se zadržala voda od sinoćnjeg i noćašnjeg pljuska, na ulicama ima oborenog drveća i granja, a automobili se zbog toga sporije kreću, kao i zbog pljuska koji je ponovo počeo u glavnom gradu.

Zbog udara groma u blizini trafo stanice na Bogosloviji sinoć je došlo do prekida u snabdijevanju strujom na Paliluli, Zvezdari i centru grada.

-Vatrogasci su imali 28 intervencija od večeri do jutra na teritoriji Beograda – saopštio je danas načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković.

On je dodao da su 93 vatrogasca sa 33 vozila bila na terenu.

Najviše intervencija odnosilo se na uklanjanja stabala (15 intervencija), a u šest slučajeva vatrogasci su gasili požar nastao usled udara groma.

-Na teritoriji Zemuna imali smo dva požara izazvana gromom u porodičnim kućama, nije bilo povređenih. Pričinjena je materijalna šteta, ali pravovremenom reakcijom brzo su lokalizovani i likvidirani požari – rekao je Milenković za RTS.

Prema njegovim riječima, na Čukarici grom je udario u trafostanicu, ali je brzom intervencijom elektrosnabdijevanje stabilizovano.

Nevreme je zahvatilo i Južnobački, Mačvanski, Sremski i Podunavski upravni okrug i grad Smederevo.

-Bila su tri požara izazvana udarom groma, ali pravovremenom reakcijom vatrogasaca sprečena je veća materijalna šteta i nije bilo povređenih – rekao je Milenković.

U Južnobanatskom okrugu, Pančevu, Alibunaru, Braničevskom okrugu, Požarevcu, Golupcu bilo je intervencija tehničkog karaktera, najviše uklanjanja stabala.

U Borskom okrugu bilo je sporadičnih prekida u elektrosnabdijevanju u Majdanpeku.

Snabdijevanje strujom sada je uredno osim u Donjem Milanovcu, gdje se radi na uklanjanju kvara, navodi RTS.

Nastavi čitati

Region

U HRVATSKU STIGLO 8000 SEZONACA! Najviše iz BiH i Nepala

Zbog nedostatka radne snage na domaćem tržištu, pogotovo u vrijeme ljetne sezone, u Hrvatskoj je sve veći broj stranih radnika. Ove godine najbrojniji su oni iz Bosne i Hercegovine i Nepala.

Prema podacima MUP Hrvatske, najveći broj dozvola za boravak i rad do 31. maja ove godine izdan je državljanima BiH 18.503, a zatim Nepala 15.922, Srbije 14.325, Indije 8.504, Sjeverne Makedonije 7.236, Filipina 6.232, Bangladeša 5.338, te Kosova, Uzbekistana i Egipta.

U prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je izdano 93.786 dozvola za boravak i rad, od kojih najviše u turizmu i ugostiteljstvu (31.422 ), potom u gradevinarstvu (31.234 ), industriji (11.471), saobraćaju i vezama (6.427), te u trgovini (3.412).
Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad, za novo zapošljavanje izdano je 63.204 dozvole, 22.226 za produljenje dozvola, te 8.356 za sezonske radnike, od toga najviše u oblasti turizma i ugostiteljstva (7.699), piše Večernji list BiH.

Nastavi čitati

Region

KAZNA ZBOG REZOLUCIJE O JASENOVCU! Mišel i Milatović će se ipak sastati sutra, ALI NE U CRNOJ GORI

Nakon što je predsjednik Evropskog savjeta otkazao ranije najavljeni dolazak u Podgoricu, Šarl Mišel i šef crnogorske države Jakov Milatović saopštili su da će se ipak sastati, ali u Briselu.

Razlog otkazivanja posjete Mišela Crnoj Gori zvanično nije saopšten, a nakon toga su se na društvenoj mreži Iks oglasili i predsjednik Evropskog savjeta i Milatović i najavili susret u Briselu.

Mišel je naveo da je razgovarao sa Milatovićem i da su se dogovorili da se sastanu sutra u Briselu.

-Važno je da Crna Gora ostane posvećena EU putu – napisao je Mišel.

Milatović je potvrdio dogovor sa Mišelom.

-Razgovarao sam sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Nažalost njegova posjeta Crnoj Gori je odložena – naveo je Milatović i dodao da će umjesto toga on na poziv evropskog zvaničnika otputovati u Brisel.

-Naši EU partneri ostaju i dalje posvećeni punopravnom članstvu Crne Gore. Kao predsjednik države, sa svoje strane i uz pomoć svih evropskih snaga, uradiću sve u domenu svojih moći i nadležnosti, da se ostvari crnogorska EU “Agenda 2028” – napisao je Milatović na platformi Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno