Connect with us

Politika

DVA GRADONAČELNIKA U BEOGRADU! Šapić ugostio Stanivukovića

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se danas u Beogradu sa gradonačelnikom ovog grada, Aleksandrom Šapićem.

Dvojica gradonačelnika zajedno su obišli pojedine institucije u ovom gradu.

Stanivuković je poručio kako je od velikog značaja što danas ima priliku da razgovara sa gradonačelnikom Šapićem o bitnim temama za dva grada – za Beograd i Banju Luku.

-Danas imamo priliku da razgovaramo o svemu onome što smo postigli u nekom prethodnom periodu, da razgovaramo i o današnjoj situaciji. Ono što je važno reći jeste da se danas ponosimo i radujemo kako velikim projektima, isto tako srednjim i onom manjim koji znače razvoj i Beograda i Banje Luke. Dva naša važna grada – srpska, dva naša grada – sarađuju – i bratski i prijateljski. Dva naša grada napreduju i razvijaju se, jer kada Beograd i Banja Luka napreduju, kada se razvijaju to znači da srpski narod ide prema naprijed, odnosno da Srbija i Republika Srpska idu prema naprijed. Danas smo se gradonačelnik Šapić i ja dogovorili da svaki veliki projekat koji uradimo, kako u Banjoj Luci, tako i u Beogradu, obilježimo tako što ćemo jedan drugog posjetiti, da se uvjerimo da naši gradovi idu prema naprijed – kazao je Stanivuković.

Istakao je kako je dužnost Beograda i Banje Luke da sarađuju, te da je to obaveza koja je proistekla iz velike ljubavi prema našim zemljama.

-Naša dužnost je da njegujemo dobre odnose, da se posjećujemo, da sarađujemo i da radimo zajedno, ali i da nastavimo ono što su neki započeli naši prethodnici, ali istovremeno i da u naše gradove unesemo neke važne projekte. Banja Luka permanentno razgovara sa Beogradom o raznim temama, kao na primjer – da vidimo kako da riješimo pitanje vrtića, pitanje javnog prevoza i mnoga druga pitanja koja prirodno dolaze u Banju Luku koja raste i koja se razvija. Nekada je Banja Luka imala 50 hiljada, a danas broji više od 200 hiljada stanovnika. Dakle, to je grad koji raste i razvija se i koji dolazi u probleme sa kojima se već suočava jedan veliki grad kao što je Beograd – rekao je on.

Naglasio je i to kako je od velike važnosti što su se sastali opravo na ovaj dan – nakon Svesrpskog sabora.

-Ovaj datum je za nas važan jer je donijeta jedna deklaracija koja nas obavezuje da čuvamo našu himnu, grb, naše pismo ćirilicu, svaki grumen naše zemlje. Sve je to za nas značajno. Ona nam govori šta treba da radimo u budućnosti – istakao je Stanivuković.

Zahvalio je gradonačelniku Šapiću na gostoprimstvu, poručivši da se nada kako će uskoro zajedno obići i Banju Luku.

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić poželio je dobrodošlicu Stanivukoviću i delegaciji Banje Luke, kazujući kako niko ne može da sumnja u dobru saradnju ova dva grada.

-Mi ćemo gledati na sve moguće načine kako da Beograd pomogne Banjoj Luci i da svako iskustvo koje možemo tamo da implementiramo. Beograd ima jedan turbulentan period iza sebe, ali izvukli smo iskustvo koje ćemo rado podijeliti sa našim prijateljima iz Banje Luke. Moram da naglasim i to da se Banja Luka razvija jednom velikom brzinom. Mi ćemo se truditi da našu saradnju njegujemo i produbljujemo. Siguran sam da će, ma ko god došao na mjesto gdje sam ja sad, imati obavezu da njeguje ove odnose, da brani interese srpskog naroda na svim prostorima i da vode računa da nam se ne dogode neke stvari iz istorije koje smo prolazili kao narod – kazao je Šapić.

Politika

Članovi GrO SDS-a u Banjaluci: Jelena Trivić opet PREURANJENO PROGLASILA POBJEDU (FOTO)

Članovi Gradskog odbora SDS-a u Banjaluci traže od predsjednika GrO Željka Raljića, da poništi odluku o podršci kandidature za gradonačelnika Banjaluke Jelene Trivić, jer nije dobila natoplovičnu većinu, koja je neophodna.

“Imajući u vidu da je prema odluci Predsjedništva GrO SDS-a Banjaluka za podršku neophodna natpolovična većina od broja prisutnih članova, jasno je da Trivićeva nije dobila potrebnih 30 glasova. Stoga ova odluka ne može da bude odraz volje većine članova banjalukčkog SDS-a”, navodi se u saopštenju koje su potpisali članovi GrO SDS-a Banjaluka.

Navode da je Trivićeva, predsjednica Narodnog fronta ponovo preuranila sa svojim izjavama i “proglašenjem pobjede” jer je kako ističu činjenica da ona nema podršku većine članova GrO SDS-a Banjaluka, prenose “Nezavisne novine”.

“Moramo da ukažemo i na to da sjednica Gradskog odbora nije sazvana u skladu sa Statuom SDS-a koji propisuje da to bude sedam dana ranije, već je zakazana dan uoči same sjednice. Tu nepravilnostima nije kraj. Naime, u prvom glasanju u kome se izjašnjavalo o potencijalnom kandidatu SDS-a, Slavko Grbić dobio je podršku 14 članova od 59 prisutnih. Tokom drugog glasanja za podršku Jeleni Trivić ili Drašku Stanivukoviću, bilo je prisutno 58 članova GrO, jer je jedan član napustio sjednicu. Od 58 prisutnih, Trivićeva je dobila podršku njih 29 što nije dovoljno da odluka bude legitimna i legalna i kao takva nije mogla biti usvojena”, navode članovi SDS-a.

Ističu da neće prihvatiti ovakvu odluku, donesenu kršenjem odluka Predsjedništva i Statuta stranke.

Kako saznajemo, potpisnici saopštenja su članovi Gradskog odbora SDS: Rade Radonjić, Vesna Adamović, Anđelko Grahovac, Zlatko Sibinčić, Ranko Gajić, Boja Cupać, Jadranka Ilić, Svjetlana Čeko,
Ostoja Crnobrnja, Srđan Ćulibrk, Mladenka Donjak i Miodrag Gajić.

Podršku saopštenju dali su i članovi GrO Zlatko Donjak, Veso Repić i Jelena Berendika koji nisu bili u mogućnosti potpisati saopštenje jer se trenutno ne nalaze u Banjaluci.

 

Nastavi čitati

Politika

“DOSTA JE NJIHOVIH OBMANA I UZNEMIRAVANJA NARODA” Crnadak: Za svaki prenos nadležnosti glasao je SNSD

Za svaki prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH glasao je SNSD, bez izuzetka.

Ovo je izjavio potpredsjednik PDP i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak. Između ostalog, on je istakao da je vraćanje nadležnosti moguće samo na isti način, uz dogovor sa Federacijom BiH i glasanjem u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Prema tome, dosta je njihovih obmana i uznemiravanja vlastitog naroda. Razdruživanje se nije našlo u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, što znači da ga zvanični Beograd ne podržava – naveo je Crnadak.

Podsjeća da je sutra u Mostaru sastanak koalicije SNSD-HDZ-Trojka.

– Ako ni Dodikovi partneri sa kojima dijeli tendere i funkcije sutra ne podrže Sporazum o razdruživanju, SNSD treba da prizna da je pogriješio i prestane ugrožavati mir i stabilnost u regionu – zaključio je Crnadak, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

“ŽIVOTE DALI ZA SLOBODU REPUBLIKE SRPSKE” Vidović: Zauvijek da se slave imena naših hrabrih boraca (FOTO)

Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske i savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, prisustvovao je danas obilježavanju slave hrama srpske pravoslavne crkvene opštine Stjenice – Rogatica, Svi sveti.

Pored obilježavanja slave, Vidović je prisustvovao i otkrivanju spomen-obilježja poginulim borcima MO Stjenice-Rogatica čiju izgradnju je pomogao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenad Stevandić.

“Srećna slava hrama i moje duboko poštovanje prema borcima koji su dali svoje živote za slobodu Republike Srpske”, čestitao je Vidović.

“Borci Republike Srpske položili su svoje živote u odbranu naše Republike kako bismo svi mi danas uživali u slobodi i njihova žrtva se nikada ne smije zaboraviti. Obaveza nam je da zauvijek slavimo imena naših hrabrih boraca”, naglasio je Vidović.

Nastavi čitati

Aktuelno