Connect with us

Region

VUČIĆ PORUČIO: Situacija na Balkanu će se smiriti kad budemo SAMI RJEŠAVALI PROBLEME

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se situacija na Balkanu smiriti kada balkanski narodi budu sami rješavali svoje probleme.

Problem je što nama stranci nikada nisu dozvolili da mi između sebe razgovaramo – istakao je Vučić.

Govoreći o reakciji Ambasade SAD u Sarajevu zbog održavanja Svesrpskog sabora, Vučić je ukazao da je dobro sa američkim partnerima imati formalnu i suštinske pravne diskusije zato što će se time mnoge stvari razgraničiti i razjasniti.

– Kada su Bošnjaci imali svoje okupljanje primetili ste da niko odavde ni na koji način nije reagovao, iako su bili ljudi koji su članovi Vlade Srbije. Nikakav problem s tim nismo imali – rekao je Vučić za “Dnevni avaz”.

On je naglasio da Srbi, kao narod i kao politički subjekat, imaju ista prava kao i svi drugi, te da moraju da se poštuju sporazumi koji su potpisani.

– Što se tiče Dejtonskog mirovnog sporazuma, strancima je zasmetalo to što smo mi insistirali na izvornom Dejtonu, jer oni znaju da su ga pregazili već 50 puta – ukazao je predsjednik Srbije.

O kritikama američke Ambasade u Sarajevu da se zbog izjava u vezi sa imovinom “miješa u tuđe stvari”, Vučić je rekao da se i oni svaki dan miješaju i pričaju da Rusija i predsjednik Vladimir Putin ovdje utiču na bilo šta, napominjući da dvije i po godine nije razgovarao sa Putinom.

Vučić je naglasio da nigdje ne piše da imovina pripada centralnim vlastima, a da se iz američke Ambasade u Sarajevu pozivaju na sporazum o sukcesiji.

On je pojasnio da se sukcesija odnosi na republike bivše Jugoslavije i upitao kakve to veze ima sa odnosima unutar BiH gdje se to pitanje rješava Dejtonskim mirovnim sporazumom u kome su jasno navedene nadležnosti koje pripadaju centralnim vlastima, a sve one koje nisu pripadaju entitetima.

– Što prije izađemo iz priče o ratovima i razgovaramo o nekim drugim temama, to ćemo prije uspjeti. Ali se plašim, kako je krenulo, da ćemo još bezbroj puta da se vraćamo – poručio je Vučić.

Region

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI! U Gračanici izabrana Kosovka devojka

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici je i ove godine organizovan izbor Kosovke devojke, a žiri je sinoć za najljepšu proglasio Aleksandru Ristić iz Obilića.

-Mi nismo predstavljale samo našu lepotu, već lepotu naše kulture, naš identitet i ponos jednog naroda. Nadam se da smo uspele da ostvarimo svoju svrhu da oživimo duh prošlosti i prenesemo ga na buduće generacije – rekla je pobjednica.

Prva pratilja Elena Milentijević iz Leposavića nije krila zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha.

-Čestitam pobednici i drugoj pratilji, drago mi je zbog mojih roditelja jer su bili uz mene. Prijaviću se ponovo ako budem imala prilike – rekla je Milentijevićeva.

Anđela Gospić iz Pljevalja, druga pratilja je izrazila zadovoljstvo što predstavlja Srbe iz Pljevalja.

-Veoma mi je drago što sam uspela da donesem barem neku nagradu našem gradu i jako mi je drago što predstavljam Srbe iz Pljevalja i što sam mojim roditeljima ispunila želju – rekla je ona.

Svetlana Miladinov iz Kancelarije za KiM istakla je Kosovka devojka nije samo fenomen Kosovske bitke, već simbol koji predstavlja odbranu časti i otadžbine.

-Zato smatram da je izbor Kosovke devojke izbor časti i poštenja devojaka sa prostora KiM, jer su one čuvari naše otadžbine. Sve devojke su pobednice, jer ovde na KiM sve nosite čast, kosovski zavet, da nam je u srcu Kosovo, a u duši Metohija. Ja vas zato sve pozdravljam u ime u Kancelarije za Kosovo i Metohiju i čestitam Vidovdan – rekla je Miladinov.

Program je upotpunjen nastupima Kulturno-umetničkih društava i vokalnih solista, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nastavi čitati

Region

STRAŠNO NEVRIJEME u Srbiji: Jedna osoba STRADALA od groma, LETJELI KROVOVI, vjetar obarao drveće

Jedna osoba je poginula, dvije su povrijeđene u nevremenu koje je zahvatilo Srbiju. Vjetar je obarao stabla i krovove, oštećena su i vozila.

Jedna osoba je nastradala, a druga je povrijeđena tokom popodneva kod podjastrebačkog sela Bresnice, kada je u traktor, na kome su oni bili, udario grom, usljed čega je došlo do njegovog prevrtanja.

U Kragujevcu je lakše povrijeđena žena kada ju je ogrebao dio krovne konstrukcije koji je pao sa tržnice u naselju Erdoglija, potvrđeno je RTS-u u kragujevačkom Zavodu za urgentnu medicinu.

Snažan vjetar je sa pojedinih zgrada odnio dijelove krovova, oborio je nekoliko bandera i stabala u gradu i okolini.

Pripadnici Uprave za vanredne situacije, vatrogasci-spasioci sa ekipama javnih komunalnih preduzeća uveliko rade na otklanjanju štete u svim dijelovima grada.

Jako nevreme praćeno pljuskovima i olujnim vetrom, kratkotrajno i gradom, zahvatilo je u poslijepodnevnim satima Novi Pazar i okolinu.

Vjetar je obarao stabla, koja su nanijela određenu štetu ugostiteljskim objektima u centru tog grada.

Kiša je padala izuzetno intenzivno, izazivajući poplave na šetalištima i ulicama koje su se pretvorile u bujice vode. Kišna kanalizacija nije mogla da izdrži tako veliku količinu padavina, što je dodatno pogoršalo situaciju i prouzrokovalo zastoje u saobraćaju, prenose mediji.

Nastavi čitati

Region

KURTI IDE KORAK DALJE! Petkoviću ZABRANJENO da za Vidovdan bude na Kosmetu

Direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću onemogućeno je da posjeti Kosovo i Metohiju i da za najveći srpski praznik – Vidovdan bude sa srpskim narodom, saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju se podsjeća da je Petković već godinu i po dana zbog protivpravnih zabrana Prištine onemogućen da posjeti Kosovo i Metohiju i Srbe koji tamo žive.

“Do ove zabrane dolazi uoči nove runde dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou i nema sumnje da je /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti i na ovaj način želeo da pokaže da ga nikakva normalizacija odnosa ne zanima i da je jedina njegova politika kršenje svih postignutih sporazuma”, navedeno je u saopštenju.
Iz Kancelarije su naglasili da je Petkovićeva posjeta najavljena u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumom o slobodi kretanja, a da je svrha dolaska bila isključivo vjerskog karaktera, uz posjetu socijalno ugroženim porodicama.

“Kurti je posetu zabranio i time pogazio sve tekovine briselskih pregovora. Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da pomaže svoj narod na Kosovu i Metohiji i da ne naseda na Kurtijevo treniranje mišića i provokacije, a on će u Briselu dobiti lekciju kakvu zaslužuje”, poručeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuelno