Connect with us

Svijet

IZRAELSKA VOJSKA BILA UPOZORENA na napad Hamasa prije 7. oktobra

Izraelska vojna obavještajna služba uputila je jasna upozorenja na predstojeći napad Hamasa više od dvije sedmice prije 7. oktobra prošle godine, nakon čega je počeo rat u Pojasu Gaze, javio je izraelski javni servis “Kan”.

Planovi o napadu na vojne baze i naselja, kao i o zarobljavanju do 250 talaca, uključujući žene i djecu, navedeni su u dokumentu koji je 19. septembra dostavljen vojsci, navodi se u izvještaju.

Dokument je sastavila ugledna Jedinica 8200, vojna grupa odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka, ali su ga viši oficiri očigledno ignorisali.

Najgori scenario koji je razmatran bio je da bi nekoliko desetina terorista moglo da uđe u Izrael na tri tačke.

“Sistem bezbjednosti u to vrijeme je radio na pacifikaciji Pojasa Gaze kroz poboljšanje uslova života za civilno stanovništvo, radne dozvole za Palestince i ukidanje ograničenja na robu”, navodi se u izvještaju “Kana”.

Vojska se u to vrijeme oslanjala na graničnu odbranu koja je sezala duboko u zemlju, ali se sve srušilo 7. oktobra, a viši oficiri u diviziji zaduženoj za Gazu očigledno su odbacili upozorenja, navodi dopisnik ove medijske kuće.

Svijet

ORBAN TVRDI “Evropa se sve više upliće u konflikt, BRISELSKA BIROKRATIJA ŽIVI U BALONU”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se Evropa sve više upliće u konflikt u Ukrajini iz kog ne može ništa da dobije, ali može mnogo toga da izgubi.

“Živjeći u balonu, briselska birokratija je proteklih godina napravila nekoliko političkih grešaka. Evropa se sve više i više upliće u rat iz kog ništa ne može da dobije, ali lako može sve da izgubi. Svakim danom sve je očiglednije da kada je rat u pitanju, za njih ništa nije skupo”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je istakao da briselske birokrate žele taj rat, žele da pobijede Rusiju, da pare evropskih poreskih obveznika stalno idu u Ukrajinu, dok istovremeno evropske kompanije trpe sankcije, inflacija raste, a milioni građana su u teškom položaju.

“Evropa je u krizi, hrišćanska civilizacija slabi, ekonomska moć pada, a konkurentnost starog kontinenta takođe. U opadanju je i sposobnost Evrope da zastupa sopstvene interese u međunarodnoj politici”, zaključio je Orban, prenosi Sputnjik.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIČKE SANKCIJE SRPSKOJ zabranjene su normama međunarodnog prava

Osnov da udarac uzvrate tužbom protiv Ministarstva finansija SAD-a imaju svi oštećeni radnici tih kompanija. Posebno se to odnosi na medijske radnike, čijim sankcionisanjem je pored radnog prava udareno na slobodu govora, uvjeravaju ugledni pravnici.

“Zabranjivanje radnicima da rade svoje poslove u firmama od kojih žive njihove porodice i sve ostalo je nešto za šta se mogu voditi sudski sporovi protiv Ministarstva finansija SAD-a, jer je ono odgovorno za svu štetu koju prouzrokuje na način koji nije u skladu sa standardima“, izjavio je Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Protivpravno uvođenje sankcija, čak i bez dokazivanja tvrdnji dovoljno govori o bahatosti američke administracije u BiH. Da bi pokazali odgovorno rukovođenje, svi nivoi domaćih vlasti dužni su da se bore protiv povrede nadležnosti institucija. Činjenica je da oni koji su rado prihvatili odgovornost da obavljaju ključne funkcije i nisu proteklih dana pokazali spremnost da se izbore za interese građana, radnika i njihovih prava.

„Postoje principi koji su nedodirljivi, postoje stvari koje su nedodirljive, a to su nadležnosti Republike Srpske i naše ingerencije koje smo stekli čak i ovako očerupanog Dejtona do danas moraju biti očuvani po svaku cijenu i tu se mora podvući crvena linija bez obzira kojem političkom spektru pripadate ili u kojem ste dijelu neke javnosti“, istakao je politikolog Vojislav Savić.

Da sve bude gore, u političkom Sarajevu koje je okosnica problema, još ne vide strani udar na nezavisnost institucija. Sav apsurd sankcija otkriva i činjenica da pred domaćim pravosuđem nisu pokrenuti predmeti protiv kompanija i lica čija su imena na crnoj listi. Slijepi su i na potpuni zaobilazak Regulatorne agencije za komunikacije na nivou BiH, direktno nadležne za dozvolu rada i kontrolisanje svih elektronskih medija.

„S obzirom na činjenicu da mi imamo regulatorno tijelo, to jeste regulatornu agenciju za komunikacije kojoj je odgovorna za rad medija i koja treba medije da prati i da ih, naravno, kažnjava, ali u skladu sa normativno propisanim standardima. To jeste, ako određeni medij krši one normative koji su doneseni na nivou BiH i onih koji su doneseni na nivou Republike Srpske, u tom slučaju medij treba da odgovara“, smatra Anđela Kuprešanin Vukelić, šef katedre za novinarstvo i komunikologiju na FPN UNIBL-a.

Pored toga što su odluke Ambasade SAD-a protivne pravnim činjenicama, i oni rijetki odgovori koji pristižu iz te institucije kose se čak sa zdravim razumom. Jedan od takvih adresiran nam je juče, u kojem su odgovornost za posljedice sankcija prebacili na banke koje ambasada, takođe, ucjenjuje.

Nastavi čitati

Svijet

SRPSKA TRADICIJA I U AMERICI! U Čikagu se prvi put održava kosidba

U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, danas se prvi put održava kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, rečeno je Srni u Udruženju krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga.

Manifestacija, koja se održava na crkvenom imanju u naselju Homer Glen, prilika je da se potraže i naoštre kose koje se decenijama čuvaju u garažama i podsjetnik su na zavičaj.

“Jedna od njih je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu”, rekao je Svetozar Dančuo iz Udruženja “Prelo”.

Organizatori, udruženja “Prelo” i “Hercegovac”, najavljuju da će Stanojčić prvim otkosom otvoriti ovaj događaj u Čikagu.

“Još prije nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja `Hercegovac` donio je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmjere u kosidbi na tradicionalan način”, kaže Dančuo.

U programu će učestvovati ženske i muške pjevačke grupe, zdravičari, a biće održane i sportske igre poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, balotanje.

Nastavi čitati

Aktuelno