Connect with us

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Politika

NAKON PDP-a Trivić podijelila i SDS! Samo jedan glas prevagnuo

Gradski odbor SDS u Banjaluci tajnim glasanjem odlučio je da kanditat opozicije za gradonačelnika Banjaluke u oktobru ove godine bude predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić.

Kako za Srpskainfo otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz vrha SDS, kandidaturu Trivićeve podržalo je 29 članova Gradskog odbora SDS, dok je protiv njene kandidature bilo njih 22. Šest članova GrO SDS nije glasalo na jučerašnoj sjednici tog tijela.

“Višemjesečne trzavice u gradskom odboru najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj oko toga ko će biti zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke okončane su kasno sinoć, odlukom da SDS podrži kandidaturu Trivićeve”, ističu isti izvori.

Predsjednik SDS Milan Mililičević za Srpskainfo kaže da je još ranije bila poznata odluka vrha SDS da podrži odluku organa stranke u gradskim i opštinskim odborima da kandidati za načelnike/gradonačelnike budu oni koji uživaju podršku šire opozicione javnosti.

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ UVJEREN U POBJEDU STANIVUKOVIĆA “Iza njega stoje rezultati”

Predsjednik PDP Branislav Borenović uvjeren je u pobjedu Draška Stanivukovića na izborima za gradonačelnika Banjaluke, uprkos tome što su ostale opozicione stranke jasno odlučile da otkažu svoju podršku Stanivukoviću za još jedan gradonačelnički mandat.

Nemam neki poseban komentar. Uvjeren sam da Stanivuković pobjeđuje na ovim izborima snagom svojih značajnih i vidljivih rezultata uz veliku podršku građana Banjaluke, kaže Borenović za Srpskainfo, komentarišući odluku SDS da podrži kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnika Banjaluke.

Podsjećamo, Gradski odbor SDS kasno sinoć većinom glasova odlučio je da pruži podršku predsjednici Narodnog fronta Jeleni Trivić za novog gradonačelnika najvećeg grada u Republici Srpskoj.

Nastavi čitati

Politika

BASARA “Narodni front JELENE TRIVIĆ, ONEMOGUĆIO podršku RVI i borcima VRS za liječenje i rehabilitaciju”

Jelena Trivić i njen Narodni front nisu omogućili podršku RVI i borcima Vojske Republike Srpske za liječenje i rehabilitaciju iako su prava na život i zdravlje ljudi garantovana i najvišim zakonskim aktima.

Rekla je ovo Adriana Basara, potpredsjednik Gro PDP Banjaluka.

“Na ovaj veliki praznik kada se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za slobodu, odbranu otadžbine i očuvanje identiteta i iskonske vjere srpskog naroda važno je iznijeti činjenicu, a to je da ratni vojni invalidi i borci Vojske Republike Srpske nisu dobili sredstva za liječenje i rehabilitaciju, a presudno je bilo djelovanje NF Jelene Trivić”, podsjetila je Basara naglasivši da je u rebalansu budžeta za 2023. bilo je predviđeno nešto manje od 100.000KM za liječenje i rehabilitaciju boraca VRS..

Takođe je istakla da je 15 odbornika bilo je spremno da podrži rebalans budžeta, te da je bilo dovoljno da barem jedan od tri odbornika iz kluba u kojem su odbornici NF, podigne ruku i podrži borce, ali su to oni odbili.

“Bez obzira na sramotno djelovanje pojedinih političkih aktera, ova gradska administracija nastaviće borbu za stvaranje boljih uslova boračkih kategorija, te ispraviti tridesetogodišnju nepravdu i uskoro završiti i Centralno spomen-obilježje”, poručila je Basara.

Nastavi čitati

Aktuelno