Connect with us

Banjaluka

VELIKO INTERESOVANJE BANJALUČANA za Međunarodni oldtajmer kabrio skup

Peti po redu Međunarodni oldtajmer kabrio skup održan je danas na ulicama našeg grada u periodu od 10.00 do 12.00 časova, te je privukao veliko interesovanje naših sugrađana.

U koloni ulicama Banje Luke kretalo se više od 50 automobila, od kojih su neka veoma rijetka i stara više od stotinu godina.

-Učesnici ovog skupa došli su iz nekoliko zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Dodatno, učesnici ovog skupa su bila i djeca i JU Tehnička škola, koji su tom prilikom svakom vozaču darovsla jedan unikatni crtež vozila. Takođe, ovom događaju prisustvovala su i djeca iz JU Dom „Rada Vranješević“ – naglasio je organizator i ljubitelj oldtajmer vozila, Enriko Sforca, rođen u Italiji,

U ime Grada ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kojoj je uručena zahalnica za podršku i realizaciji ovog događaja.

Banjaluka

MILANOVIĆ zadovoljan urađenim u mandatu: Najveći plus za uređenje PLAŽA I ŠETALIŠTA kraj Vrbasa

Rezervoar u Tunjicama je rezervoar preko kojeg se snabdijeva sjeverni dio Banjaluke. Ovaj dio se u posljednje vrijeme dosta izgradio ali se našao neko pametan da cjevovod koji napaja taj rezervoar ne napravi kako je projektovano, već znatno manji. Iako fabrika vode u Novoseliji proizvede dovoljno vode, taj rezervoar ne može da dopremi dovoljno zbog svog kapaciteta, tako da smo u ovom ljetnom periodu došli u stiuaciju da iz rezervoara više izađe nego što rezervoar može da primi i tako dolazi do nestašice.

Rekao je ovo šef kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović u emisiji “Banjalučka hronika” za ELTA TV i portal SrpskaCafe, komentarišući trenutnu situaciju sa vodosnabdijevanjem u Banjaluci.

Ove godine je osposobljen alternativni rezervoar u Donjoj Piskavici, pa stanovnici nisu imali velikih problema ove godine – rekao je Milanović i dodao:

Što se tiče Banjice, objekat deset godina stoji nezavršen a mnogo je miliona uloženo i došli smo do problema. Sredstva smo odobrili na sjednici Skupštine grada i to će biti riješeno. Takođe, prošle godine je Ljubačevo imalo najveći problem, a sada, ulaganjem sredstava iz Vodovoda, ove godine nisu imali nikakvih problema. Dakle, ulaže se ali nije moguće riješiti sve odjednom – rekao je Milanović.

Jedna od godinama neiscrpnih tema je izgradnja kolektora.

U prethodnom periodu nešto najbolje što je urađeno je uređenje plaža i šetališta na obali Vrbasa. Međutim, sve ovo nije moglo učiniti Vrbas čistijim. Prošle godine smo obezbijedili sredstva od 5 miliona za prvu fazu kolektora, koji je trebao da bude u Docu. Nekoliko puta smo pokušali izmijeniti regulacioni plan da bismo došli do kolektora ali nismo naišli na odobravanje od strane skupštinske većine – kazao je Milanović.

Milanović se osvrnuo i na prigovore da u Banjaluci, učestalom gradnjom dolazi do betonizacije.

Ovdje dolazimo do neobične situacije, gdje pojedincima smeta betonizacija, a sa druge strane neće da podrže ni izgradnju parkova i zelenih površina. Najprostije rečeno, ovo je jedna zlonamijerna politička tema. Ne podržavam vođenje politike kada jedna strana, da bi naštetila političkom protivniku šteti svim građanima – pojasnio je Milanović.

Ono što će novim generacijama ostati u amanet, svakako je renovirana kuća Milanovića.

Ovo je najstariji objekat u centru grada i bila je na ivici potpunog uništenja. Ovo je značajan objekat u arhitektonskom, estetskom i kulturnom smislu. Ovo će biti prva institucija kulture koja je u gradu napravljena poslije Banskog dvora i poslije perioda bana Tise Milosavljevića. Nadam se da će uprava ove ustanove doprinijeti afirmaciji Banjaluke i da će to biti mjesto gdje će se okupljati književnici, slikari, muzičari… Dakle, kuća Milanovića će biti značajan doprinos kulturnom razvoju Banjaluke – naglasio je Milanović.

Bliži se oktobar i dolazi do raznih političkih opstrukcija.

Zadovoljan sam urađenim u ovom mandatu, imajući u vidu da su prethodni izbori bili malo pomjereni, pa prvog kvartala nismo imali budžet. Što se tiče skupštine, ne želim da dajem generalnu ocjenu jer nisu svi isti – poručio je Milanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

ŽAŠTITITE SE i u onlajn prostoru: Prijavite se na radionicu protiv GOVORA MRŽNJE na internetu

Pod sloganom „Koristi riječi za povezivanje, a ne za razdvajanje!“, 9. i 10. jula u Domu omladine biće organizovan dvodnevni trening posvećen prevenciji govora mržnje i promociji pozitivne onlajn kulture.

Ovaj trening dio je projekta pod nazivom „Promocija kulture dijaloga u svrhu sprečavanja govora mržnje na internetu“ koji Grad Banjaluka realizuje uz podršku Evropske Unije i Savjeta Evrope.

Imajući u vidu da je internet postao ključno sredstvo komunikacije, ali i prostor gdje se često susrećemo sa izazovima kao što su govor mržnje, ovaj trening prilika je da se učesnici bolje upoznaju sa pojmom i izazovima koje donosi govor mržnje, njegovim negativnim posljedicama, ali i da nauče mehanizme zaštite od ovog sveprisutnijeg problema.

Kombinacija teorijskih predavanja, interaktivnih vježbi, studija slučaja i kreativnih radionica, doprinijeće boljem razumijevanju teme, a ujedno razviti i konkretne vještine za aktivan doprinos stvaranju sigurnijeg, inkluzivnijeg i poštovanjem vođenog onlajn prostora.

Prijave za učešće otvorene su do 8. jula do 12.00 časova, a svi zainteresovani prijaviti se mogu putem onlajn prijave koju možete pronaći ovdje.

Svi učesnici treninga dobiće i poklon vaučer za besplatnu vožnju dajak čamcem, koju će realizovati Dajak klub Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAJAVIO “Udžbenike poklanjamo đacima u drugim opštinama i ove godine”

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević poručio je da će Banjaluka i ove godine pokloniti školske udžbenike učenicima iz drugih gradova i opština.

“Udžbenike poklanjamo đacima u drugim opštinama i ove godine. Osnovci iz Gradiške, Srpca, Novog Grada, Istočne Ilidže i svih drugih gradova opština u kojima ne dobijaju besplatne udžbenike, mogu računati na očuvane udžbenike iz Banjaluke”, poručio je Kresojević.

On je u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook napisao antičku izreku koja opisuje sam značaj obrazovanja i podrške lokalne zajednice u ovom procesu.

“Ako želite nekome pomoći jedan dan dajte mu ribu, ako želite pomoći za cijeli život, naučite ga da peca”, napisao je Kresojević.

Svi roditelji mogu se prijaviti za očuvane udžbenike putem mejl adrese: [email protected].

“Doćićemo u bilo koju opštinu gdje postoji barem jedan zainteresovan učenik, jer obrazovanje neama cijenu. Svi osnovci u Banjaluci će i ove godine imati obezbjeđeni besplatne udžbenike”, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Aktuelno