Connect with us

Društvo

HOLANĐANIN KRENUO NA BALKAN SPREMAN ZA RAT! Tamo ga dočekalo ono što nije očekivao ni u snovima

Holandski travel bloger Luk Patrik Hugmoed nedavno je posjetio Balkan, te je prenio utiske o svojoj posjeti.

Ovaj mladić je na Instagramu prvo objavio nekoliko fotografija i video iz BiH te ispričao kako mu je bilo u zemlji za koju su mu, kako kaže, mnogi rekli da je opasna.

„Toliko ljudi mi je reklo da budem oprezan kada idem u Bosnu (i druge balkanske zemlje). Zašto ideš tamo? Zar ne znaš da je tamo jako opasno? Zabavi se gazeći na minu, govorili su mi. Nakon što sam posjetio Bosnu i Hercegovinu već 3 puta, sa sigurnošću mogu reći da je to jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope. Čak bih rekao da je to jedna od najboljih evropskih zemalja za putnike“, napisao je Luk na društvenoj mreži.

Dodao je da mu se najviše svidjelo Sarajevo.

„Nije najljepši grad, ali je najzanimljiviji. Najviše me zaintrigirala istorija grada, istorija devedesetih, kao i mnoge stvari koje su se događale ranije“, objasnio je.
„Sarajevo nije najlepše, ali Mostar jeste. Bez sumnje najljepši grad u Bosni i Hercegovini“, nadovezao se. Izdvojio je i vodopad Kravice, za koji kaže da je njegovo omiljeno mjesto u zemlji. Napomenuo je da je BiH odlična destinacija za ljubitelje prirode.

Potom se Luk uputio u Hrvatsku gde je posjetio Dubrovnik, Split, Zadar i Pulu. Najviše mu se svideo, Zadar.

„Split i Dubrovnik su lijepi i apsolutno ih vrijedi posjetiti, ali nisu idealni za moj ukus. Zadar jeste. Najviše su mi se svidjele morske orgulje. Zadar mi je najdraži grad u Hrvatskoj jer se u njemu ne osjeti gužva“, objasnio je.

„Hrvatska je jedna od najljepših i najpopularnijih zemalja na svijetu. Kao nekome ko preferira mir i tišinu na putovanjima, ne čudi što Hrvatska nije jedan od mojih apsolutnih favorita u Evropi, ali sam ipak imao relativno dobro iskustvo“, dodao je Luk koji je prije BiH i Hrvatske posjetio i Crnu Goru.

Društvo

I TO JE MOGUĆE U Sarajevu traže radnika u VRTIĆU ZA PSE i mačke

Nesvakidašnji oglas za posao objavljen je na platformi Kliks Posao, a savršen je za sve ljubitelje mačaka i pasa. Naime, traži se “pet sitter” odnosno osoba za rad u vrtiću za pse i mace.

Kućni ljubimci pored ljubavi često znače i veliku obavezu, a mnogi od nas su došli u priliku kada ih nemamo gdje ostaviti ili da tokom našeg radnog vremena predugo borave sami. Rješenje za to su vrtići za ljubimce.

Koncept ovakvih vrtića je u svijetu već razrađen i jako česta pojava, a u Bosni i Hercegovini se tek razvija. Upravo zato je ovaj neobičan oglas privukao pažnju na Kliksu.

Između ostalog oglas navodi sljedeće: “Ukoliko ste iskreni ljubitelj životinja i nemate strah od pasa možda je ovo posao za Vas. Osoba koja bi se brinula o ljubimcima u vrtiću treba da bude odgovorna i ozbiljna. Pod njenim nadzorom su živa bića koja zahtijevaju pažnju i brigu”. Radno mjesto je u Sarajevu.

Osoba zadužena za brigu o psima u opisu posla imaće nekoliko zadataka:

  • pružanje društva ljubimcima u odsustvu njihovih vlasnika
  • staranje da vlada harmonična i pozitivna atmosfera među ljubimcima
  • briga o zdravlju i opštem dobru ljubimaca koji su pod nadzorom
  • održavanje komunikacije s vlasnicima ljubimaca.

Vrtići pružaju usluge čuvanja ljubimaca što može biti savršeno rješenje za ljude s dugim radnim vremenom ili za one koji često moraju putovati. Istovremeno vrtić može biti i savršena prilika za posao za ljubitelje životinja.

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA TO PIJEMO? Uvezena voda iz Hrvatske, a u boci CRNI TALOG

Na tržište Bosne i Hercegovine isporučena je izvorska voda porijeklom iz Hrvatske u kojoj je, službenim kontrolama, vizualno potvrđeno prisustvo crnog taloga na dnu boce, a što može imati uticaj na ljudsko zdravlje.

Kako je navedeno iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, u pitanju je voda Studena od 1,5 litar koja nije u skladu sa odredbama Zakona o hrani.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine – istakli su oni.

Nastavi čitati

Društvo

NAJVEĆA ZARADA U SRPSKOJ Ovaj radnik samo od JEDNE PLATE može da kupi stan u Banjaluci

Radnik u Istočnom Novom Sarajevu, zaposlen u trgovini na veliko duvanskim proizvodima, zaradio je za mjesec dana 246.506 KM ili 175 prosječnih plata u Srpskoj.

To je ujedno najveće prijavljeno pojedinačno neto primanje po osnovu radnog odnosa u RS u prvih pet mjeseci ove godine, piše portal Capital.

Prema podacima Poreske uprave RS, među deset najvećih prijavljenih pojedinačnih neto primanja po osnovu radnog odnosa u prvih pet mjeseci dominira upravo ova djelatnost te ostalo novčano poslovanje ili posredovanje.

Odmah iza radnika u Istočnom Novom Sarajevu je Banjalučanin zaposlen u trgovini na veliko mašinama za rudarstvo i građevinarstvo, koji je za mjesec zaradio 100.414 KM.

Slijede još tri Banjalučanina zaposlena u ostalom novčanom poslovanju sa neto zaradom od 91.562 KM, 78.618 KM i 78.311 KM.

Na šestom mjestu po visini zarade je još jedan Banjalučanin, koji je za mjesec inkasirao 69.027 KM, a zaposlen je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda. Na sedmom mjestu je još jedan radnik iz Istočnog Novog Sarajeva zaposlen u trgovini na veliko duvanskim proizvodima sa zaradom od 67.077 KM.

Listu zatvaraju još tri Banjalučanina, od kojih je jedan zaposlen u trgovini na veliko duvanskim proizvodima i zaradio je 66.103 KM, jedan u ostalom novčanom poslovanju sa zaradom od 66.029 KM i posljednji u djelatnosti bolnica i zaradom od 60.801 KM.

Nastavi čitati

Aktuelno