Connect with us

Region

REZOLUCIJA O JASENOVCU DONIJELA PROBLEME! Šarl Mišel otkazao posjetu Crnoj Gori

Predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel otkazao je posjetu Crnoj Gori, nezvanično je potvrđeno Televiziji Crne Gore u Briselu.

Kabinet predsjednika Crne Gore Јakova Milatovića prošle nedjelje je najavio da će na njegov poziv Mišel boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 2. i 3. jula, prenosi RTCG.

Prema izvještaju TVCG, zvanični razlozi odlaganja posjete još nisu navedeni.
Milatović je, prema planu, trebalo da dočeka Mišela na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti, nakon čega bi održali zajedničku konferenciju za novinare i posadili drvo prijateljstva u dvorištu predsjedničke rezidencije.

Mišel je takođe trebalo da se obrati poslanicima u Skupštini Crne Gore 3. jula.

“Pobjeda” navodi, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je razlog otkazivanja posjete, usvojena Rezolucija o Jasenovcu koju je u petak izglasala parlamentarna većina.

Region

BURNO U CRNOJ GORI! Članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori ODBILE SASTANAK kod Milatovića

Članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori – Nova srpska demokratija, Pokret Evropa sad i Demokratska narodna partija neće se odazvati pozivu predsjednika Jakova Milatovića na sastanak.

Milatović je pozvao lidere svih parlamentarnih stranaka sutra na sastanak kako bi ih, kako je naveo, informisao o zaključcima razgovora koje je imao sa partnerima u Briselu.

Iz Nove srpske demokratije, čiji je lider Andrija Mandić, saopšteno je da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada i da bi Milatović svoja saznanja u vezi sa daljim smjernicama na evropskom putu trebao da podijeli sa nadležnom granom vlasti, ali ne na način da se postavlja kao neka vrsta razrednog starješine.
odsjećaju da su sastanci lidera parlamentarnih stranaka sa predsjednikom države Ustavom i zakonom predviđeni samo u slučaju davanja mandata za sastav Vlade.

“Postavlja se pitanje zašto predsjednik Milatović sve ovo čini? Odgovor je poprilično jasan, jer smo ovih dana svjedoci da Milatović, koji bi trebao da bude predsjednik svih građana, gotovo svakodnevno izlazi sa stavovima koji apsolutno polarizuju društvo”, navode iz Nove srpske demokratije.

Ističu da sve to liči na praksu bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je, kako navode, pokušao da se nametne kao otac nacije i koji bi trebao da bude grana vlasti iznad ostalih koja sve kontroliše.
Svi treba da se okupimo oko onoga što nas spaja i da se fokusiramo na rad u interesu građana Crne Gore, jer oni od svih nas očekuju bolju, stabilniju i sigurniju budućnost, a ne da dopustimo da jedna politička ličnost pokušava da glumi superiornost u odnosu na sve ostale”, navodi se u saopštenju.

Nastavi čitati

Region

DESIĆE SE KAD TAD! Stručnjaci očekuju cunami u Mediteranu

Samo sedam cunamija pogodilo je Španiju od 365. godine nove ere, ali stručnjaci upozoravaju da će se veliki cunami desiti u narednih 30 godina.

Međudržavna okeanografska komisija Uneska /MOK/ upozorava sa sigurnošću od 100 odsto da će cunami visine preko jednog metra pogoditi Mediteran u narednih 30 godina.

Španski list “Razon” izvještava da je opasna zona rasjed Averoes ispod Alboranskog mora – otprilike na pola puta između obale Malage i sjeverne Afrike.
Zemljotres bi ovdje mogao da izazove talase visine šest metara, koji bi do Španije stigli za samo 21 minut. U najboljem slučaju, stanovnici na obali bi imali samo 35 minuta da pobjegnu u unutrašnjost, prenio je “Juronjuz”.

U Sredozemlju i okolnim morima od početka 20. vijeka desilo se oko 100 cunamija, što je oko 10 odsto od ukupnog broja cunamija u svijetu u ovom periodu.

Cunamiji u sjeveroistočnom Atlantiku su rjeđi, iako je zemljotres magnitude 8,5 stepeni Rihterove skale 1755. godine izazvao cunami koji je uništio veći dio Lisabona, Kadiz u Španiji, dijelove Maroka i stigao do jugozapadnog Kornvola u Velikoj Britaniji i Irskoj.
“Ne očekujemo talase od 20 metara, kao u Japanu, Čileu ili Sumatri, već od jednog do dva metra”, rekla je Elen Eber, nacionalni koordinator francuskog centra za cunamije.

Ona je dodala da “ono što je izuzetno opasno nije samo visina cunamija, već i tokovi vode i poplave, koje mogu da prouzrokuju štetu na plažama, u lukama i ulicama”.

Nastavi čitati

Region

PRISJELO JOJ LJETOVANJE! Djevojka ručak u Hrvatskoj platila 900 KM

Djevojka koja je riješila da ljeto provede u Hrvatskoj jedva je vjerovala svojim očima kada je u restoranu ugledala račun.

Ona je posjetila restoran u Rovinju, gradu koji svojim slikovitim gradskim pejzažom svake godine privlači hiljade turista u Istru, a gde je dobila račun od 437 evra.

Naime, samo za Aperol Spritz morala je da plati 36 evra, jer čašu popularnog ljetnjeg pića u restoranu naplaćuju nevjerovatnih 12 evra.
Ipak, nije samo Aperol Spritz u pitanju, turisti moraju “progutati” i cijene hljeba i vode u hrvatskim restoranima.

Visokom računu od 437 evra doprinose i tri flaše vode koje su iznosile 38 evra, kao i tri piva od 24 evra.

Prema Kosmu, restoran u Rovinju – uprkos paprenim cijenama, nije ni među najuglednijim restoranima. Pogled na račun takođe pokazuje da su, pored Aperol Spritz-a, piva, hljeba i vode, gurmanska jela takođe doprinijela visokom ukupnom računu, kao što je orada i biftek, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Aktuelno