Connect with us

Politika

OGLASIO SE ŠMIT: Iskoristite svoje demokratsko pravo, ja ću intervenisati ako bude potrebe

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je poruku svim građanima BiH uoči Opštih izbora.

Prenosimo je u cijelosti.

Prevazilaženje izazova
– Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

sutra ćete birati one koji će vas predstavljati u institucijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, one kojima ćete povjeriti dužnost da vode ovu zemlju, rade na ispunjenju vaših potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova. Pozivam sve glasače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno učestvuju u definiranju kursa ove države za naredne četiri godine.

Neki kažu da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu. Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu. Vidjeli smo kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a vaše institucije moraju biti u stanju da na njih odgovore. U protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje.

Beskrajne političke blokade moraju prestati
Zato morate učestvovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj zemlji. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove zemlje.

Taj proces započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata. Moj ured će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje.

Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju – poručio je Šmit.

Politika

DODIK “BiH je na vrhuncu KRIZE! Krše se svi elementi Ustava”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH krše svi elementi Ustava i da je BiH na vrhuncu krize.

Dodik je napomenio da to čini i Ustavni sud BiH u kojem su sudije stranci, gdje mijenjaju pravila kako im odgovara.

On je istakao kako ponovo vraćaju temu o imovini, poslije donošenja rezolucije o Srebrenici.

Dodik je za “TV Prva” istakao da će unutar Srpske ponovo vratiti zakone, Ustavni sud BiH više nema kompetencije.

“Imamo plan koji nećemo da iznosimo, mislim da smo na vrhuncu krize koja se zove BiH”, rekao je Dodik.

Sve je kulminirano činjenicom da je na sraman način donesena rezolucija o Srebrenici.

“Mi njih nerviramo zato što imamo stav, a zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću došli smo u priliku da to internacionalizujemo”, istakao je Dodik.

Prijedlog za razdruživanje je, kako kaže, jedini smislen, te ističe da će biti prijedlog da to bude trajno.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je naveo da je to propalo što pokazuje to da nije bilo slavodobitnog ponašanja u Sarajevu, prenosi “Srna”.

Nastavi čitati

Politika

DANAS U BEOGRADU sastanak Vučića i Dodika! U fokusu SVESRPSKI SABOR

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se danas u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će razgovarati o Svesrpskom Saboru, koji će biti održan 8. juna .

Dodik je naglasio da na dan Sabora dolazi iz Rusije, te da će se na tom skupu okupiti svi segmenti srpskog društva, da će biti organizovani nastupi folklora na različitim lokacijama, a zajedničko okupljanje planirano je na Slaviji.

On je dodao da će poslije toga uslijediti Sabor na kome će usvojiti deklaraciju koja bi trebalo da sadrži smjernica kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, napomenuvši da će tome prethoditi zajednička sjednica dvije vlade koje će nastaviti da rade na riješavanju svih pitanja.

Dodik je za TV Prva naglasio da zahvaljujući Vučiću razumijevanje i poimanje Republike Srpske nikada u Srbiji nije bilo značajnije i bolje i poručio da rukovodstva zajedno “ruše i Drinu” u smislu administrativnih i drugih peripetija.

On je ukazao da ideja o Srpskoj kao samostalnoj državi mora da zaživi među Srbima.

Dodik je napomenuo da je u Srbiji mnogo ljudi sa prostora BiH, odnosno Republike Srpske i da ga raduje svaki kontakt sa njima, a sreća je, kaže, što i Vučić ima empatiju prema tim ljudima.

On je podsjetio i kako je Srbija ustala što se vidjelo u Njujorku prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, te dodao da je tada poslao poruku Vučiću kako je ponosan na njega.

U njemu, kaže, živi osjećaj tuge što srpske žrtve nisu jednako vrednovane i podsjetio na tragični slučaj četvoročlane porodice Gavrilović iz Konjica, koji su ubijeni samo zato što su Srbin, a zločinci su naknadno ubili dječaka koji je bio preživio.

Nastavi čitati

Politika

SA CENTRALNOG SPOMEN OBILJEŽJA PREŠLI NA ĆIRILIČNI PARK! Đajiću smetaju naša SLOVA!

Pozivam Banjalučane da zajedno ne dozvolimo Stanivukoviću da u preostalom dijelu parka napravi betonske ploče sa nekim slovima.

Rekao je ovo direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i prvi čivjek banjalučkog SNSD, Vlado Đajić komentarišući najavljenu izgradnju Ćiriličnog parka u Banjaluci.

Tokom obraćanja javnosti, prvog čovjeka SNSD Banjaluka, podržao je i predsjednik Skupštine Grada, i njegov stranački kolega, Ljubo Ninković.

I dok su Banjalučani oduševljeni što će prostor tzv Kupusišta biti oživljen novim spravama na kojima će mališani moći da se igraju, a koje će ujedno biti u ubliku ćiriličnih slova, politički protivnici gradonačelnika čak ni to nisu podržali.

Tako je Đajić, kritikujući sve poteze gradonačelnika, čak u žaru borbe poručio da neće dozvoliti, ni manje ni više, nego slova u parku na kojima bi se djeca igrala.

Nastavi čitati

Aktuelno