Connect with us

Društvo

Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne.

U presudi se navodi da su prosvjetari krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine”, a ova presuda je, inače, uslijedila nakon što je ukinuta ranija presuda, kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Osnovni Sud u Višegradu, podsjetimo, donio je u martu 2020. godine oslobađajuću presudu u slučaju protiv direktora, pedagoga i osam profesora Srednjoškolskog centra Rudo.

Slavkov otac Nenad Mršević rekao je tada da su iznenađeni i duboko povrijeđeni presudom.

Društvo

GEST HVALE VRIJEDAN! Penzioner iz Trebinja ugostio dva dječaka sa KiM, ovo sigurno nikada neće zaboraviti

Trebinjski mališani po tradiciji, godinama unazad, svakoga ljeta ugoste djecu sa Kosova i Metohije ali je neobično to što je ove godine penzioner iz Trebinja Žarko Butulija ugostio dva dječaka iz opštine Štrpce.

U pitanju su dječaci Stefan i Andrija koji sada imaju po 12 godina, a što je još zanimljivije, Stefan je dječak koji je kao desetogodišnje dijete dospio u žižu javnosti jer je bio ranjen u napadu Albanaca dok je nosio badnjake.

Žarko je, zajedno sa trebinjskim učenicima i njihovim roditeljima uredno došao na odredište po svoje goste i kada smo pomislili da će ih ugostiti njegovi unuci, on nam je kratko odgovorio:

“Nee, ja ću ih ugostiti, pa sam zato i tražio dvojicu, da im zajedno bude običnije, a moja supruga i ja ćemo se potruditi da im nimalo ne bude dosadno i da, osim u onom protokolarnom programu koji je stvarno uzbudljiv, uživaju i u onom što smo im mi kod kuće pripremili. U komšiluku ih čeka cijela četa mališana koji će ih rado prihvatiti u svoje društvo i pokazati im ono što u Trebinju interesuje mladi svijet, a o čemu ja u mojim godinama baš i nemam veze“, kazao nam je Žarko, pišu Nezavisne.

Ovaj plemeniti i nasmijani čovjek je, kako kaže, odavno želio ugostiti nekoga od djece sa Kosova i Metohije, ali, budući da su njegova djeca odavno odrasli ljudi, a njegova unučad žive u Njemačkoj, bio je presretan kada je čuo da dolaze mališani iz opštine Štrpce.

“Stefan je unuk od moje rodice i ja sam odmah pitao da li dolazi on, a kada su mi rekli da dolazi – bez razmišljanja sam krenuo u Gradsku upravu i zatražio da Stefan bude kod mene i povede sa sobom druga kojega on želi, a sa svoje strane sam se i ja potrudio da im društvo upotpune djeca iz komšiluka”, dodaje Žarko.

Stefana namjerno nismo željeli pitati ništa o strahotama koje je preživio od Albanaca, ali su nam zato i on i Andrija kratko kazali da jedva čekaju da upoznaju Trebinje, a čika Žarko će se za to sigurno svojski potruditi.

“Jedva čekam da dođemo kući i sačinimo plan kako će se dječaci što ljepše provesti u Trebinju“, rekao je Žarko koji je bio vidno uzbuđen grleći dvojicu mališana.

Trebinjski učenici, njihovi roditelji i nastavnici su, zajedno sa načelnicom Odjeljenja za kulturu u gradskoj upravi Slađanom Skočajić, dočekali u Trebinju 46 osnovaca sa Kosova i Metohije i njihova četiri nastavnika.

U pitanju su mališani iz Osnovne škole “Staja Marković” čiji direktor Čedomir Nikolić kaže da će im zasigurno ovo biti nezaboravno putovanje, a to je obećala i načelnica Skočajić, dodavši da je za njih pripremljen bogat program, od dječijeg adrenalinskog parka na izletištu Ubla, preko gradskih bazena, ali će ići i u pozorište, u kino, obići gradske kulturne ustanove, sa zajedničkom večerom za sve.

Nastavi čitati

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Banjaluka

“PODRŠKU ĆEMO PRUŽATI I DALJE” Finalni dan Međunarodne kružne trke na stazi u Zalužanima (FOTO)

Na autodromu u Zalužanima uspješno je završena Međunarodna kružna auto-trka „Nagrada Banje Luke 2024“.

Finalnoj trci, u kojoj se za Otvorena prvenstva Republike Srpske i Srbije borilo 40 takmičara iz zemlje i regiona, prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom on je zahvalio organizatorima Auto klubu “Crankshaft” na sjajnoj organizaciji, te dodao da će Grad i dalje pružati podršku ovom događaju.

-Sjajan događaj koji smo kao Grad sa zadovoljstvom podržali, ali ono što treba reći jeste i to da ćemo u vremenu koje je pred nama izdvojiti značajna sredstva kako bismo obnovili ovu stazu, jer ovakvi događaji nas podsjećaju da je to itekako potrebno. Drago mi je što ovaj događaj organizujemo zajedno sa Sportskim auto – karting savezom Srbije, što pokazuje koliko su Republika Srpska i Srbija povezane na svim poljima – poručio je gradonačelnik.

Inače, Grad Banja Luka podržao je ovaj događaj koji banjalučki Auto klub “Crankshaft” organizuje u saradnji sa Sportskim auto karting savezima Srbije i Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno