Connect with us

Društvo

KAKO ĆEMO? Srpska iduće godine mora da vrati ČAK 922 MILIONA KM više duga nego u 2022.

Izdaci za otplatu duga Republike Srpske u 2023. godini iznose 922,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od čak 472,1 miliona KM, u odnosu na sredstva planirana drugim Rebalansom budžeta za 2022. godinu.
Odnosno, povećanje je više nego duplo u odnosu na tekuću godinu. U 2022. vratili smo 450,3 miliona maraka duga, a u 2023. moramo da vratimo 922,3 miliona.

-Projekcija izdataka za otplatu dugova je u skladu sa planom otplate ino i unutrašnjeg zaduženja, ažuriranog plana povlačenja po investicionim kreditima u 2023. godini, planiranog finansiranja budžeta za 2023. godinu, te očekivanog kretanja kamatnih stopa i deviznih kurseva u narednom periodu – navodi Vlada u obrazloženju Prijedloga budžeta RS za 2023.

Iza ovih birokratskih formulacija krije se potencijalno novo zaduženje za otplatu starih kredita. Naime, na sjednici Narodne skupštine 2. novembra, na kojoj će biti razmatran budžet, nalazi se i Odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2023.
Tom odlukom se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske u maksimalnom iznosu većem od milijarde KM, preciznije do 1.080.000.000 KM.

-Sredstva iz podtačke 1) ove tačke biće upotrijebljena u skladu sa namjenama propisanim članom 14. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske – piše u toj odluci.
Dalje, u pomenutom članu 14 zakona se navodi da se Republika Srpska može dugoročno zadužiti za: finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS…

Dakle, novo dugoročno zaduženje, prema zakonu, može da bude iskorišteno i za otplatu starih dugova koji će u 2023. biti znato veće opterećenje na budžet nego ove godine.

Društvo

PRIMJENITE KAZNE IZ POSTOJEĆIH ZAKONA: Hitno reagovati zbog ubijanja žena

Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se preduzmu hitni koraci ka suzbijanju negativnog trenda porasta ubistava žena u našoj državi, na način da se primijene postojeće zakonske norme, istakla je za “Nezavisne novine” pravnica Izabela Marković.

Inače, Markovićeva je na Pravnom fakultetu u Banjaluci nedavno odbranila master rad “Femicid – rodno zasnovano ubistvo žena”, koji je prvi stručni i naučni rad napisan o ovoj temi u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, u kojem se prvi put definiše femicid, kao takav, nije prošao u dalju proceduru, odlučili smo da provjerimo u kom pravcu je sada najbolje ići, te da li je potrebno uvoditi promjene u postojeće zakone.

Markovićeva podsjeća da naš Krivični zakonik propisuje krivično djelo teškog ubistva, iz kojeg možemo vidjeti da postoji mogućnost da se lišenje života žene, koje je motivisano mizoginijom ili nekim drugim sličnim razlozima, podvede pod ovo krivično djelo.

“Propisana je kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Dakle, naš pravni okvir pruža adekvatnu zaštitu, međutim, u praksi to i nije slučaj”, ističe Markovićeva i dodaje da je postojeći krivičnopravni okvir adekvatan, ali problem nastaje u njegovoj primjeni.

“Analiza sudske prakse koju sam izvršila za potrebe izrade svog naučnog rada je pokazala da su mnogi slučajevi u kojima je žena ubijena iz bezobzirne osvete ili ljubomore, ili zato što je napustila učinioca djela, pravno kvalifikovani kao krivično djelo ubistvo, a ne kao teško ubistvo. U njihovim obrazloženjima se te činjenice ne vrednuju na adekvatan način prilikom odmjeravanja kazne, a u rijetkim slučajevima kada je primijenjena kvalifikacija teškog ubistva, izrečene su kazne bliže posebnom minimumu propisane kazne. To pokazuje da pravosudna zajednica još nema senzibilitet prema ovom obliku ubistva”, naglašava Markovićeva.

Prema njenim riječima, dok se u javnosti vodi polemika da li je femicid udar na tradicionalnu porodicu i na jezik, iza zatvorenih vrata se dešavaju monstruozni zločini širom naše države.

“Mislim da je krajnje vrijeme da pojedinci shvate da je potrebno da nam svima zajednički cilj bude iskorjenjivanje nasilja, te da trebamo zajednički insistirati na traženju adekvatnog odgovora na ovaj fenomen kroz reakciju nadležnih institucija”, istakla je Markovićeva.

Kako kaže, navedeni nacrt zakona je u javnosti naišao na osudu određenog broja udruženja, koja su svojom peticijom dovela do toga da se sa predloženim tekstom ne nastavi procedura usvajanja.

“Nakon što se to desilo, pojavile su se informacije da određena udruženja, koja su navedena kao potpisnici, tvrde da nikada nisu potpisali tu peticiju, odnosno da nisu znali šta tačno potpisuju. Smatram da je sljedeći korak da se ispita da li je neko zloupotrijebio ili falsifikovao potpise i pečate spornih udruženja, te, ako jeste, da se ta lica procesuiraju”, istakla je Markovićeva.

Podsjećamo, samo u ovom mjesecu su na stravičan način ubijene tri žene u BiH. Tako je 8. maja Refik Mujedinović (69) sjekirom ubio suprugu Halidu Mujedinović (63) iz Gradačca. Nakon toga je 14. maja Radomir Andrić (69) pištoljem usmrtio suprugu Milevu (61) kod Foče, a poslije samo nekoliko dana još jedan strašan zločin je zaprepastio sve, kada je Mujaga Čičkušić sjekirom ubio suprugu Amelu i dvoje djece. U sva tri slučaja, počinioci su izvršili samoubistvo.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kao prethodnih dana, UJUTRU LJETO, POPODNE JESEN

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje nestabilno, ali toplo vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Ujutro i prije podne u većini predjela biće pretežno sunčano uz malu oblačnost. U Semberiji će biti umjerena oblačnost, gdje je ponegdje moguća i slaba kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana doći će do postepenog naoblačenja, koje će u većini predjela usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Mjestimično su moguće lokalne nepogode sa jakim udarima vjetra, prije svega na sjeveru i istoku. U Hercegovini će ostati suvo i pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti.

Duvaće slab do umjeren i promjenljiv vjetar.

Jutarnja temperatura vazduha od osam do 15, u višim predjelima od pet stepeni, a najviša dnevna od 23 do 28, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas je na sjeveroistoku bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u ostalim krajevima sunčano uz umjeren porast oblačnosti, praćen lokalnim pljuskovima.

Nastavi čitati

Društvo

NJEMAČKA DONIRALA 1,2 miliona evra Oružanim snagama BiH

U Sarajevu je potpisan tehnički sporazum na osnovu kojeg njemačka Vlada dodjeljuje finansijsku pomoć od 1,2 miliona evra za infrastrukturne radove u četiri kasarne Oružanih snaga BiH.

Sporazum su potpisali sekretar Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Muhamed Smajić i vojni ataše Njemačke u BiH Franc Jozef Nolte.

Novac će biti utrošen za grijanje u kasarnama “Kozara” u Banjaluci i “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku, za renoviranje objekata u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju i rekonstrukciju u kasarni “Butila” u Sarajevu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Smajić je zahvalio za pomoć i istakao da se potpisivanjem sporazuma o realizaciji infrastrukturnih projekata potvrđuje partnerstvo dvije zemlje.

Nolte je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma koji obuhvata projekte na teritoriji cijele BiH, te pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata Ministarstva odbrane koji je dao veliki doprinos realizaciji projekata.

On je rekao da je vrijednost sporazuma 1,2 miliona evra, a da je ukupna vrijednost donacije do sada 6,5 miliona evra, te najavio da ovo nije posljednji sporazum ove godine i da će ih u narednom periodu biti još.

Nastavi čitati

Aktuelno