Connect with us

Svijet

Ukrajinci američkim “Himars” projektilima granatirali Donjeck

Ukrajinska vojska napala u Donjecku.

Ukrajinska vojska rano jutros ispalila je rakete M-31 iz višecjevnog raketnog bacača tipa HIMARS. Rakete su doletjele i pale na širi centar grada.

Na meti se našla zgrada željezničke administracije Donjecka. Međutim, odmah poslije raketa M-31 na grad su se sručili i artiljerijski projektili ispaljeni iz vučnih haubica američke proizvodnje M777.

Pretpostavlja se da su u napadu korišteni vođeni artiljerijski projektili Ekskalibur. U gašenju požara učestvuje 60 vatrogasa i 18 kamiona.

Svijet

ORBAN TVRDI da su u Briselu u toku pripreme za ULAZAK EVROPE U RAT

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je danas da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat i dodao da je neophodno ojačati odbrambene kapacitete Mađarske.

Orban je za radio Košut rekao da “postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kada su se vršile pripreme za prvi i drugi svjetski rat”.

“Ono što se danas dešava u Briselu i Vašingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Vašingtonu, stvara atmosferu za eventualni vojni sukob, koju bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat”, rekao je mađarski premijer, navodi agencija MTI, prenosi Tanjug.

Orban je naveo i da zbog toga postoji potreba za jačanjem vojske jer bi to samo po sebi moglo da odvrati od rata.

“Slabost je najčešći razlog za ratove, pa je potrebno imati vojsku i vojnike, vršiti pripreme i jačati sposobnosti samoodbrane”, rekao je mađarski premijer.

Nastavi čitati

Svijet

UN POZVALE IZRAEL da istraži izvještaje o MUČENJU palestinskih zatvorenika

Specijalna izvjestiteljka UN za pitanja mučenja, Alis Džil Edvards, pozvala je danas izraelske vlasti da istraže izvještaje o okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ona je saopštila da je primila izvještaje o fizičkom nasilju nad palestinskim zatvorenicima, koje izraelski čuvari navodno tuku, i stavljaju im povez na očima i lisice na rukama duži vremenski period.

Edvards je dodala da je dobijala izvještaje o tome da su pojedini pritvorenici lišavani sna, da su im prijetili fizičkim i seksualnim nasiljem, vrijeđali ih i ”slikali i snimali u ponižavajućim pozama”.

”Izraelske vlasti moraju odmah, nepristrasno, efikasno i transparentno da istraže sve žalbe i izveštaje o mučenju ili zlostavljanju. Napadači bilo kog ranga, uključujući komandante, moraju biti pozvani na odgovornost, dok žrtve imaju pravo na reparaciju i kompenzaciju”, istakla je Edvards.

Nastavi čitati

Svijet

SAN RAMZANA KADIROVA je da Zelenski završi u njegovom PODRUMU

Sanjam da predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog stavim u svoj podrum u Čečeniji, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

To je bio njegov odgovor na pitanje kakva sudbina čeka Zelenskog, objavljeno je na platformi X (Tviter) opozicionog bjeloruskog medija Neksta sa sjedištem u Varšavi.

On je nedavno naložio ministru kulture Musi Dadajevu da učini da čečenska muzika bude “u skladu sa čečenskim mentalitetom”, tako da sada sva muzička, vokalna i koreografska djela moraju da odgovaraju tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti.

Nastavi čitati

Aktuelno