Connect with us

Društvo

OD SUTRA DOZVOLJENE POSJETE pacijentima na UKC

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a nepogode će biti češće na sjeveru, u široj regiji rijeka Save i Drine.

Tokom jutra i prijepodneva u Krajini će biti pretežno oblačno, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a u ostalim krajevima promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Kasnije tokom dana, padavine će zahvatiti istok i sjever. Mjestimično su moguće nepogode uz obilnije padavine, pojavu grada ponegdje i pojačan vjetar, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U noći na četvrtak očekuje se novo jače naoblačenje na sjeveru, koje će usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Na jugu sunčanije, uz povremene pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 14 i 19 stepeni Celzijusovih, na jugu do 22 stepena Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu do 33 stepena Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMA SE NEVRIJEME! Evo koji gradovi su na udaru

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko gradova u BiH označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.

Meteorolozi upozoravaju da građani, pogotovo iz gore navedenih gradova trebaju biti svjesni i u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom.

-Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni – istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Prognozirani periodi kada bi se moglo očekivati olujno nevrijeme:

Livno – od 9:00 do 18:00 časova

Mostar – od 12:00 do 18:00 časova

Sarajevo – od 12:00 do 19:00 časova

Tuzla – od 9:00 do 17:00 časova

Banjaluka – od 10:00 do 18:59 časova

Foča – od 12:00 do 18:59 časova

Prijedor – od 12:00 do 18:59 sčasova

Višegrad – od 12:00 do 18:59 časova.

Prethodnih dana veliko nevrijeme praćeno gradom pogodilo je nekoliko gradova.

Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.

Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH.

Temperature vazduha biće nešto niže, ali i dalje veoma visoke, prenosi N1.

Nastavi čitati

Društvo

KAFA U LOKALIMA JOŠ SKUPLJA! Šoljicu omiljenog napitka PLAĆAĆETE JOŠ VIŠE!

U narednih 15 dana, cijene kafe u lokalima širom Bosne i Hercegovine će ponovno porasti. Nabavna cijena kafe povećala se za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje na povećanje cijena kako bi mogli pokriti troškove.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca“, izjavio je da su ugostitelji već dostigli maksimum cijena koje građani mogu podnijeti.

– Prosječna cijena kafe u Banjoj Luci kreće se od dvije do 3.50 KM. S povećanjem nabavne cijene kafe, doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade -rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Kurtinović je naglasio da se povećanje cijena ne odnosi samo na kafu, već i na rast plata radnika i ukupno poslovanje.

– Promjene cijena će se događati u narednih 15 dana, ko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je prilagođavanje – dodao je.

Marijana Jarak, vlasnica mostarskog lokala „Gaža bar“, potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.

– Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM. Mislim da neće biti problem ako kafa jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su cijene rasle tri puta – rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva tri mjeseca ove godine, BiH je uvezla preko 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona KM, najviše iz Brazila. Ova povećanja uvozne cijene dodatno su pritisnula domaće tržište i ugostitelje.

Ugostitelji su složni u jednom – pomjeranje cijena je neizbježno zbog rastućih troškova, ali se trude održati pristupačne cijene za svoje goste.

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

Agencije

Nastavi čitati

Aktuelno