Connect with us

Društvo

MLJEKARI TRAŽE REAKCIJU NADLEŽNIH Mlijeko sve skuplje, cijene idu i do 2,70 KM

U protekom periodu evidentiran je rast cijena mlijeka u marketima u BiH, zbog čega su proizvođači odlučili reagovati.
Podizanje cijena smatraju neopravdanim, a navodeći da oni nemaju nikakve koristi od toga, nadležne pozivaju na reakciju.

Cijena jednog litra mlijeka u marketima u Bosni i Hercegovini prešla je dvije konvertibilne marke, a ona varira u zavisnosti od njegovog kvaliteta i postotka masnoće. Međutim, mljekari navode da je ona neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu.

– Mi smo se od početka godine suočili s velikim nedaćama, od poskupljenja repromaterijala i goriva, velike suše, nedostatka kabaste hrane te loše proljetne i krajnje jesenje sjetve. Proizvodnja je poskupjela za 300 odsto, tako da je otkupna cijena mlijeka trebala biti jednu ili marku i 20 feninga, što kod nas nije slučaj – kaže predsjednik Udruženja mljekara Tuzlanskog kantona Eldin Glibanović.

Otkupna cijena mlijeka iznosi blizu 0,70 KM po jednom litru i ona je u odnosu na prethodna tri mjeseca veća za do 18 feninga, kako navode mljekari.
– Građanima s pravom možemo reći da slast poskupljenja mlijeka u marketima, a koji košta od 2,20 do 2,70 KM, ne osjetimo mi, već samo trgovci. Mi ćemo od nadležnih sada zatražiti da otkupna cijena mlijeka bude veća barem za deset feninga, dok bismo razgovarali sa otkupljivačima za novu cijenu u decembru – ističe Glibanović.
Govoreći o poskupljenjima mlijeka u marketima, iz Privredne komore Tuzlanskog kantona saglasni su da je potrebno izvršiti detaljnu analizu jer u cijelom proizvodno-prodajnom lancu ne smije postojati neko ko gubi, dok drugi enormno zarađuje.

– Od poskupljenja mlijeka u marketima nikakve koristi nisu imali sami proizvođači mlijeka u Tuzlanskom kantonu, koji važe za jedne od većih u Bosni i Hercegovini. Vrijednosni lanac u proizvodnji mlijeka potrebno je detaljno analizirati, odnosno ko i šta u svemu tome radi te ko na kraju ima najviše koristi. U ovom slučaju trebali bi je imati oni koji proizvode mlijeko – smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori TK Suad Selimović.

Glibanović s početka naše priče na svojoj farmi ima 60 muznih grla, a kaže da je njegova djelatnost danas nerentabilna.
– Na porodičnom imanju radi šest osoba, a u ovom trenutku kao radnici nemamo nijedne marke prihoda. Sve što uradimo i zaradimo dajemo za kabastu i koncentrovanu hranu. Količine kabaste hrane, silaže i sjenaže koje trenutno imam, ukoliko bih prodao, više bih zaradio novca nego da proizvodim dvije godine mlijeko – dodaje Glibanović.

U istom položaju je i Mermim Zenunović iz Živinica, koji na svojoj farmi ima 20 muznih krava, a veliki problem mu predstavlja izuzezetno loša otkupna cijena mlijeka. Kaže da je ona u proteklih nekoliko mjeseci na otkupnoj stanici doživjela povećanje tek do 15 odsto, prenosi Klix.

– To je nedovoljno da bismo opstali jer nas od početka godine prati problem za problemom. Sada smo primorani da tražimo rješenje, a ukoliko ne dođe do povećanja otkupne cijene, bićemo natjerani gasiti farme – navodi Zenunović.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je registrovano osam i po hiljada muznih grla, a ukoliko ih se želi sačuvati nadležni moraju poduzeti adekvatne mjere. U suprotnom, farmeri najavljuju nove mjere koje će poduzeti u dogledno vrijeme, što su rekli na današnjem sastanku održanom u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli.

Društvo

MALI LUKA SREĆNE RUKE! U nagradnoj igri osvojio roditeljima trosoban stan

Porodica Cerović je osvojila stan u igri “Uzmi račun i pobijedi”.

Kad smo vidjeli da smo već dobili jedan stan, vidjećemo da li ćemo i drugi put uspjeti da nešto izvučemo, kaže mali Luka, sin Maje Cerović, potencijalne dobitnice stana u trećem izvlačenju igre “Uzmi račun i pobedi”.
U trećem izvlačenju nagradne igre “Uzmi račun i pobijedi” izvučeni su potencijalni dobitnici dva trosobna stana u Beogradu – Maja Cerović sa Novog Beograda i Marko Gatalo iz Novog Sada.
Maja Cerović je za RTS rekla da je, iako su pretežno plaćali karticom, prošao mali račun od 80 dinara, i to onaj koji je poslao njen sin Luka.

“Stvarno nismo negdje brojali, ali izgleda sa karticom nije prošao račun, nego ovaj jedan mali za koji je ovaj mladi gospodin ovde zadužen, jer je on to skupljao sa bratom”, kaže Cerović. Luka se nada da je stan dobar i dodaje da namjeravaju da i dalje skupljaju račune.

“Kad smo vidjeli da smo već dobili jedan stan, vidjećemo da li ćemo i drugi put uspjeti da nešto izvučemo”, kaže Luka.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Kiša i pljuskovi, ali temperatura do 28

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno i promjenljivo vrijeme sa padavinama, uz temperaturu vazduha do 28 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na istoku sunčanije.

Oko rijeka i po kotlinama ponegdje se očekuje prolazna magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne i sredinom dana na jugu i zapadu očekuje se naoblačenje uz kišu sa pljuskovima i grmljavinom, koji će se poslije podne i do večeri širiti ka sjeveru i istoku.

Biće uslova za lokalne nepogode uz jače padavine, a ponegdje je i moguć grad.

Najviše sunčanog vremena biće u Sembriji i na sjeveroistoku, gdje će samo ponegdje uveče biti prolazne kiše.

Duvaće slab do umjeren vjetar, istočnih smjerova. Poslije podne i uveče na sjeveru umjeren do jak sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 16, u višim predjelima sedam, a dnevna od 21 na jugozapadu do 28 na sjeveroistoku, u višim predjelima 16 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Aktuelno