Connect with us

Hronika

SAM SKINUO NANOGICU: Pobjegao iz kućnog pritvora, pa uhapšen nakon dvije godine u Sarajevu

Nedavna reakcija Kaznenopopravnog zavoda Zenica otkrila je bijeg osuđenika H. M., koji je, kako su naveli, 10. marta 2020. godine pobjegao iz kućnog zatvora tako što je prekinuo kaiš narukvice za elektronski nadzor.
Odmah se znalo da je H. M. u bijegu pa je za njim raspisana potjernica.

Međutim, tek je prije nekoliko dana uhapšen u Sarajevu, gdje se starijim osobama lažno predstavljao kao uposlenik „Telemaha“ te im krao novac i vrijedne stvari iz stana. U unajmljenoj sobi u jednom sarajevskom hotelu policija je pronašla ukradene stvari.

Poseban materijal

Na koji način je uspio prekinuti kaiš narukvice ili nanogice, kako se ovaj elektronski uređaj još naziva, ne zna se, jer, kako stručnjaci za ovu oblast tvrde, ona je izrađena od posebnog materijala.
Kaiš nanogice je izrađen od plastične čvrste mase prožete zaštitnim nitima. Stručna osoba nanogicu postavlja zatvoreniku specijalnim kliještima i ona se zaptiva.

– Bilo je slučajeva da su pojedini uspijevali izvući nogu, ali i tada se oglasio alarm. Nanogice imaju sigurnosni štift te se na svaki pokušaj skidanja, uništavanja, kao i prenošenja na neku drugu osobu, oglasi alarm i sistem to registruje – pojasnio je stručnjak.

Inače, nanogica je samo dio kompleta uređaja za elektronski nadžor. Osim toga, postoji i baza koja se postavlja u stan i ne smije se pomjerati jer se to odmah registruje. Nanogice elektronski nadžiru kaznenopopravni zavodi i kada se uključi alarm, zatvorski policajci odlaze na adresu stanovanja i obavještavaju nadležnu policijsku upravu.

U KPZ Sarajevo postoji 24-satni nadžor svih osuđenih osoba kojima je Sud odredio nanogicu. Takođe imaju i specijalno vozilo koje kruži i provjerava osobe s nanogicama.

Kućni zatvor s elektronskim nadžorom se može odrediti samo osobama osuđenima na kaznu zatvora do jedne godine. Ukoliko dođe do zloupotrebe, osuđenik automatski biva vraćen u zatvor na izdržavanje preostalog dijela kazne.

Osobama osuđenim za nasilje u porodici ne može se odrediti kućni zatvor.

Odmah nakon implementacije projekta 250 osuđenih osoba u KPZ Sarajevo dobilo je narukvice.

Za pritvor nema narukvice

U Kantonu Sarajevo, kako se saznaje, još nije uspostavljen sistem kućnog pritvora s nanogicom za osobe koje su samo osumnjičene, jer su te nanogice koncipirane po drugačijem sistemu, a za implementaciju su potrebna višemilionska sredstva. Narukvice ili nanogice za kućni pritvor trebaju imati GPS uređaj, sličan onom koji se koristi za telefone, prenosi Srpskainfo.

Hronika

NESREĆA NA TEŠKO PRISTUPAČNOM TERENU! Na Vlašiću poginuo pripadnik EUFOR-a

Pripadnik snaga EUFOR-a stacioniranih u BiH poginuo je u okolini Travnika.

Pripadnik EUFOR-a preminuo je danas, a nakon nesreće koja se desila na Vlašiću.

Iz EUFOR-a su saopštili da su njihova dva pripadnika iskoristili su svoje slobodno vrijeme za penjanje na u okolini Vlašića gdje se i dogodila dogodila nesreća.

Nakon što im je nesreća dojavljena EUFOR je angažovao svoju helikoptersku jedinicu za akciju spašavanja. Na lice mjesta je poslan helikopter MEDEVAC.

„Helikopter je prišao na teško pristupačan teren, a vremenski uslovi bili su loši. Po dolasku na mjesto nesreće doktor je ustanovio smrt vojnika“, saopšteno je iz EUFOR-a.

Drugi vojnik, koji nije bio povrijeđen, je evakuisan na sigurnu lokaciju, a iz EUFOR-a su izrazili saučešće njihovim porodicama, prijateljima i kolegama u ovom teškom trenutku.

Nastavi čitati

Hronika

HAOS NA GRANIČNOM PRELAZU! Masovna tuča na GP Bajakovo

Na društvenim mrežama sinoć se pojavio snimak opšte makljaže na graničnom prelazu Bajakovo!

Kako se vidi na snimku objavljenom na instagram profilu “192_rs”, izbila je tuča između nekoliko turista, među kojima su bile i žene. Ljudi su se međusobno gurali, potom šutirali i pesničili, a onda je jedan muškarac pao na pod.
– Tuča državljana Srbije na graničnom prelazu Bajakovo – navodi se na već pomenutom profilu.
Ispod snimka samo su se nizali komentari bijesnih korisnika ove društvene mreže, a ovo su samo neki od njih:

“Ne trebaju nam neprijatelji, dovoljni smo sami sebi”, “I posle nam neko drugi kriv”, “Kako uspeš da se posvađaš i pobiješ na granici?”.

Nastavi čitati

Hronika

TRAGEDIJA U CRNOJ GORI! Mladić (17) poginuo od strujnog udara

Mladić star 17 godina preminuo je sinoć u Baru u Crnoj Gori.

Nesretni mladić je preminuo kod glavne željezničke stanice od posljedica strujnog udara, a sve se desilo dok je prelazio šine.

Uviđaj su izvršili Osnovno državno tužilaštvo u Baru sa stručnim vještakom, prenose Vijesti.

Nastavi čitati

Aktuelno