Connect with us

Hronika

ISTRAGA O PADU BEBE U FOČANSKOJ BOLNICI: Ko će sve odgovarati?

Istraga o padu novorođenčeta u Univerzitetskoj bolnici Foča još nije dobila epilog, a fočanska policija tužilaštvu je nedavno dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Ova informacija potvrđena je za UNU u Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju.

Policija dostavila izvještaj Tužilaštvu

Izvještaj je podnesen 10. oktobra i njime su obuhvaćeni specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Čančar, specijalista pedijatrije dr Vladimir Turuntaš i babica Biljana Kulić.

Radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta u 8.20 časova izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je, zbog nepažnje osoblja, njena tek rođena beba Jelena pala na pod. Zadobila je povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom i njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i uspješno se oporavlja.

– Nakon što je zaprimilo izvještaj od PU Foča Tužilaštvo je formiralo predmet u kojem postupajući tužilac preduzima radnje iz svoje nadležnosti u cilju donošenja naredbe o sprovođenju istrage protiv odgovornih osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći“, rekao je za UNU portparol OJT Trebinje Srđan Vukanović.

Nema odgovornosti direktora UB Foča?

On je potvrdio da se istraga trenutno vodi protiv tri osobe, te da u ovom trenutku nema dokaza koji ukazuju da je u svemu bilo propusta direktora UB Foča Radmila Marića ili nekih drugih lica.

– Tužilaštvo preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica koje se odnose na navedeni događaj, te ukoliko se utvrdi da se osim prijavljenih lica i u radnjama drugih lica sadržana obilježja bića nekog krivičnog djela, istraga će se proširiti i na druga lica. Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i dokaza nije utvrđeno da su u radnjama direktora Univerzitetske bolnice Foča sadržana obilježja bića nekog krivičnog djela“, rekao je Vukanović.

On dodaje da se još utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do pada i povrijeđivanja novorođenčeta, kao i da li je nakon toga novorođenčetu pružena adekvatna pomoć.

– Tužilaštvo prikuplja sve činjenice i dokaze, pa tako i one činjenice i dokaze koje su nastupile neposredno prije, za vrijeme, kao i nakon porođaja, i u vezi sa tim će se odrediti u toku istrage – naglasio je Vukanović.

Ocu prećutali pad bebe

Podsjetimo, prijavu protiv medicinskog osoblja tužilaštvu je podnio otac povrijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije za UNU ispričao da su mu ljekari prećutali pad bebe. Saopštili su mu da je porođaj protekao uredno, čestitali mu rođenje kćerke, navodeći da su beba i supruga dobro. Beba je na Apgar testu dobila ocjenu 10 i ocu je dozvoljeno da je vidi i fotografiše. Srećni otac je počastio medicinsko osoblje i spremao se za proslavu, a oko 17.30 časova je od supruge dobio uznemirujuće vijesti.

Ljekari u Foči su ga uvjeravali da je beba dobro, navodeći da ultrazvuk nije pokazao nikakve povrede. Kada je beba prevezena u KCUS urađen je CT glave na kojem je uočena obostrana fraktura i hematom i beba je hitno operisana.

Ono što je porodicu najviše pogodilo je to što su ljekari u Foči do 17.30 časova ćutali o padu bebe. Inače fočanska bolnica ovaj neželjeni događaj nije prijavila policiji, već su to sutradan učinilli ljekari KCUS, kada je i pokrenuta istraga.

Iz UB Foča ranije su saopštili da je „neželjeni događaj prijavljen od strane nadležnog ljekara, a u skladu sa pravilom o prijavi svih neželjenih događaja“, te da je pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti tog događaja, ali da zbog interesa istraga više detalja ne mogu iznositi u javnost.

Za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći zakonom su zaprijećene kazne od novčane, pa sve do osam godina zatvora u zavisnosti od okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

Hronika

Uhapšeni i saučesnici policajca koji je opljačkao Avganistanca

Policajac iz Bratunca M.J. i njegovi sugrađani J.S. i N.F. iz Bratunca, uhapšeni su zbog sumnje da su napali i opljačkali državljanina Avganistana K.J. od koga su oteli novac i telefon.

Sve se desilo u nedjelju, a prije toga osumnjičeni policajac je lažno prijavio da je njega napao Avganistanac. U tom obračunu povrijeđeni su i policajac i stranac i obojici je ukazana pomoć u bolnici.

Iz Policijske uprave Zvornik saopšteno je da pomenuti M.J. J.S. i N.F. trojac terete za razbojništvo. Naveli su da je prvo policiji u Bratuncu prijavljeno da je K.J. iz Avganistana fizički napao policijskog službenika M.J. iz Bratunca.

– Oba lica su se radi ukazivanja ljekarske pomoći javila u Dom zdravlja Bratunac, gdje je tom prilikom dežurni doktor konstatovao lake tjelesne povrede licu K.J., a lice M.J. uputio u JZU Bolnica Zvornik – navode u saopštenju.

Pojasnili su da je istragom tog slučaja utvrđeno da se radi o lažnoj prijavi o napadu na policajca i da je počinjeno razbojništvo nad državljaninom Avganistana. U okviru ove istrage policija je pretresla kuće i pomoćne objekate koje koriste  M.J., J.S., N.F., B.Đ. i P.P. te su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa razbojništvom.

– Pronađeni su vatreno oružje i municija, veća količina novca, telefoni, policijska stop tablica i „treptač“. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini – navode u policijskom saopštenju.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Hronika

Uhapšen policajac zbog lažnog prijavljivanja

Pripadnici Policijske uprave Zvornik uhapsili su policijskog službenika iz Bratunca M.J, osumnjičenog da je počinio krivična djela tjelesna povreda i lažno prijavljivanje krivičnog djela, zbog čega će biti suspendovan i protiv njega pokrenut disciplinski postupak, saopšteno je iz ove uprave.

Policajac je  uhapšen, nakon što je Policijskoj stanici Bratunac prijavljeno da je lice čiji su inicijali K.J. iz Avganistana fizički napalo policijskog službenika M.J. iz Bratunca, prenosi Srna.

Oba lica su se radi ukazivanja ljekarske pomoći javila u Javnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Bratunac, gdje je dežurni ljekar konstatovao lake povrede licu K.J, a lice M.J. uputio u Bolnicu u Zvorniku, navedeno je u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

(agencije)

Nastavi čitati

Hronika

LJUBAVNICA GA SKUPO KOŠTALA Asistent Pravnog fakulteta u Banjaluci udaljen sa radnog mjesta

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, donio je danas rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, a protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline i postupak pred Etičkim komitetom.

U prijedlogu dekana Pravnog fakulteta Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerziteta u Banjaluci.

– Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta u Banjaluci – rekli su u Univerzitetu Banjaluka.

Univerzitet u Banjaluci još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik neakademskog i neprofesionalnog ponašanja svih zaposlenih, te poziva sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom obliku nedoličnog ponašanja da isti prijave rukovodstvu Univerziteta i njegovih članica.

– Naglašavamo i to da će Univerzitet u svakom trenutku preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite integriteta Univerziteta, kao i svih studenata i zaposlenih – saopšteno je iz Banjalučkog univerziteta.

Srpskainfo

 

Nastavi čitati

Aktuleno