Connect with us

Društvo

Kamatama do enormnih zarada! MKO u Srpskoj za samo 6 mjeseci ostvarile dobit od 13,3 miliona KM

Mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj ostvarile su profit od 13,3 miliona KM u prvom polugodištu ove godine, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Njihovi ukupni prihodi u ovom šestomjesečnom periodu iznose 41,26 miliona KM, od čega su prihodi od kamata 40,5 miliona KM.

Prosječna kamatna stopa na dugoročne kredite u mikrokreditnim organizacijama iznosi 21,13 odsto.

Plasman kredita MKO je baziran na fizička lica, kojima je plasirano oko 386 miliona KM dugoročnih kredita, a najveći dio odnosi se na opštu potrošnju.

srpska info

Društvo

DA LI ZAISTA TEŠKO ŽIVIMO? Građani Srpske na turistička putovanja potrošili 45 MILIONA KM

Turističke agencije i tur operateri iz Srpske prošle godine su imali skoro 45 miliona maraka prihoda i ostvarili dobit od preko 4,5 miliona KM.

Prema zvaničnim podacima APIF-a, najveći prihod imala je agencija „Happy travel“ iz Bijeljine, jer su građani Srpske preko ove turističke agencije na putovanja potrošili 7,4 miliona KM. Ipak, milionski prihod kao ni ranijih godina nije pratila milionska dobit, pa je ova agencija sa 12 zaposlenih prošle godine ostvarila mršavu dobit od „samo“ 44 hiljada KM.

Kada je riječ o prihodima, poslije „Happy travela“ najveći prihod imala je agencija „Dinamik turs“ iz Brčkog koja je sa 12 zaposlenih ostvarila nešto više od 6,2 milion prihoda i prikazala dobit od čak 654.000 KM.
Sljedeća po visini prihoda, ali sa daleko najvećom dobiti je turistička agencija „Otraks“ iz Srpca koja je sa devet zaposlenih prihodovala 6,1 milion i ostvarila dobit od čak dva miliona KM.

Banjalučki „Unis turs“ sa osam zaposlenih imao je prihod od 5,8 miliona KM i dobit od oko 97 hiljada maraka.

Milionski prihod imala je i agencija „Travel plan“ iz Banjaluke koja je sa četiri zaposlena prihodovala više od 5,2 miliona i ostvarila dobit od 189 hiljada KM.
Slijedi firma „Prevoz Vuković“ iz Kozarske Dubice u okviru koje posluje i turistička agencija koja je sa 15 radnika imala prihod od 3,98 miliona KM i dobit od 400 hiljada KM.

Turistička agencija „T4F“ čiji vlasnik Saša Marković je na optuženičkoj klupi zbog učešća u aferi „korona ugovori“ sa četvoro zaposlenih imala je prihod od oko 2,3 miliona KM i ostvarila dobit od čak 269 hiljada KM.

Listu turističkih agencija sa milionskim prihodom zatvara „Globus travel“ iz Pala koji je sa tri zaposlena imao 1,73 miliona prihoda, ali minornu dobit od svega 8.700 KM.

Banjalučka agencija „Bis travel“ sa dva zaposlena napravila je prihod od čak 919.000 KM i ostvarila dobit od 19,8 hiljada KM.

Trebinjska agencija „Lux travel“ sa šest zaposlenih je prihodovala 672.000 KM i ostvarila dobit od 31.000 KM.

Turistička agencija „IN travel“ iz Banjaluke sa četiri zaposlena prošle godine je prihodovala 666 hiljade KM i imala 116 hiljada KM dobiti, a slijedi je „Kontiki travel“ sa 578 hiljada KM prihoda i 68 hiljade KM dobiti sa ukupno pet zaposlenih.

Gotovo identičan kao godinu ranije i prilično uspješan poslovni rezultat imali su u banjalučkom „MIG tursu“. Ova agencija sa dva zaposlena ostvarila je 565 hiljada KM prihoda i zaradila 111 hiljada KM.

„Sebastijan turs“, takođe iz Banjaluke sa dva zaposlena je prihodovao 513 hiljada KM i ostvario dobit od samo 23.000 KM, a mnogo uspješniju poslovnu godinu imala je banjalučka agencija „Star travel“ koja je sa dva zaposlena napravila 518 hiljada maraka prihoda i ostvarila dobit od 315 hiljade KM.

Agencija „Friend travel“ iz Trebinja sa tri radnika je prihodovala 391 hiljada KM i ostvarila minimalnu dobit od 3.900 KM, dok je agencija „Sidro turs“ iz Gradiške sa dva radnika imala prihod od 305 hiljadu KM i 6.500 hiljada KM dobiti.

Mnogo bolje je poslovala agencija „Kompas“ koja je prošle godine sa dva zaposlena imala 312 hiljada KM prihoda i prikazala dobit od čak 124 hiljade KM.

Neuspješna godina

Turistička agencija „ARS“ koja posluje u okviru javnog preduzeća Aerodromi RS sa tri zaposlena je imala 130 hiljade KM prihoda, ali je poslovala sa gubitkom od 16 hiljada KM.

Uspješnom godinom ne mogu se pohvaliti ni u banjalučkoj agenciji „KOAL travel“ koja je sa dva zaposlena imala 91.000 KM prihoda i gubitak od 18.000 KM.

Preuzeće za saobraćaj i turizam „Balkan ekspres“ iz Istočnog Sarajeva sa tri zaposlena prošle godine imalo je prihod od 184.000 KM, ali je ostvarilo poslovni gubitak od 14.800 KM.

Agencija „Zepter passport“ je 2022. godine prihodovala 101 hiljadu KM i prikazala gubitak od čak 64 hiljade KM. Prema podacima APIF-a, ova agencija prošle godine nije imala ni prihode, ni rashode.

Dva zaposlena u agenciji „VD turs“ iz Prijedora prošle godine su napravili prihod od 249 hiljada KM i ostvarili dobit od 9.800 KM, dok su tri zaposlena u banjalučkoj agenciji „SKY2 travel“ sa prihodom od 214 hiljadu KM na kraju godine imali više od 46 hiljada KM dobiti, prenosi Capital.

Više od sto hiljada KM ili preciznije 143 hiljada KM prihoda imala je agencija „V.T.T.I. travel“ iz Banjaluke koja je sa četiri zaposlena na kraju godine imala dobit od 23 hiljada KM.

„Delfin travel“ iz Banjaluke sa dva zaposlena poslije dvije neuspješne poslovne godine sa prihodom od 47 hiljada KM 2023. godine je ostvario dobit od 6.400 KM, a listu uspješnih zatvara agencija „AS travel“ iz Šamca koja je sa dva zaposlena ostvarila prihod od 40 hiljada KM i minimalnu dobit od oko 2.600 KM.

Nastavi čitati

Društvo

RAZLIKE SU OGROMNE! Koliko su konobari plaćeni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji?

Letnja sezona je uveliko počela a sa njom i vreme sezonskih poslova. Za one koji i dalje traže, a još uvek nisu bili u prilici, ostalo je još malo vremena da se prijave na oglas i pošalju svoj rezime. Kao što se može očekivati velika potražnja je za radnicima u ugostiteljskom sektoru.

Tako, više lokala u Crnoj Gori još uvek traži konobare odnosno konobarice za letnju sezonu. Smeštaj i hrana su obično obezbeđeni a jedan poslodavac, pored smeštaja, nudi samo dva obroka dnevno. Osnovna plata je u rasponu od 700 do 1.000 evra mesečno, plus bakšiš.

Posao pomoćne konobarice na hrvatskom poluostrvu Pelješac plaća se 1.200 evra mesečno dok pomoćni kuvar u Zadru može zaraditi od 1.100 do 1.300 evra mesečno. U oglasu za ovaj posao stoji da su smeštaj i hrana besplatni, radno vreme je od 8 do 9 sati dnevno, 6 dana u nedelji.

Konobar u Sloveniji može zaraditi i 1.500 evra mesečno. U jednom oglasu stoji da posao traje 4 meseca ali da može potrajati i duže u zavisnosti od toga kako se kandidat pokaže na radnom mestu. Smeštaj i obroci su plaćeni kao i prevoz do Slovenije. Rad se obavlja u dve smene, a poznavanje engleskog jezika je obavezno.

Roštilj majstor u Brelima može da zaradi 1.500 evra mesečno. Potrebno je da iza sebe ima iskustvo bar dve sezone, a hrana i smeštaj su obezbeđeni.

Još uvek mogu da se nađu oglasi koji traže radnike za berbu malina u okolini Arilja i Užica. Dnevnice su uglavnom po dogovoru.

Traže se i radnici za pakovanje proizvoda. Oni mogu zaraditi do 77.000 dinara mesečno – a ova vrsta posla dostupna je i studentima.

Do početka jula otvoren je konkurs za posao konduktera na međunarodnoj autobuskoj liniji u Beogradu. Za ovaj posao potrebna je srednja stučna sprema kao i poznavanje engleskog jezika. U oglasu se navodi da nije potrebno prethodno iskustvo ali se ne navodi plata.

Jedan poslodavac u svom oglasu traži dve žene za čišćenje 6 apartmana na Krku u Hrvatskoj. Osim što navodi da je posao plaćen 12 evra po satu ističe da ovo može biti i letovanje, s obzirom da je plaža veoma blizu zgrade.

Osim poslodavaca i radnici sami nude svoje usluge. Naime, jedan buregdžija objavio je oglas u kome nudi svoje usluge tokom jula i avgusta, dok jedna žena u svom oglasu navodi da ima višegodišnje iskustvo u čišćenju i spremanju stanova te da je otvorena za posao.

Sezonskih poslova i ove godine ima mnogo, a oni koji traže zaposlenje treba da požure, pretraže internet i pronađu nešto što će im najviše odgovarati i omogućiti da i tokom ove letnje sezone dodatno zarade, prenosi Telegraf Biznis.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a nepogode će biti češće na sjeveru, u široj regiji rijeka Save i Drine.

Tokom jutra i prijepodneva u Krajini će biti pretežno oblačno, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a u ostalim krajevima promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Kasnije tokom dana, padavine će zahvatiti istok i sjever. Mjestimično su moguće nepogode uz obilnije padavine, pojavu grada ponegdje i pojačan vjetar, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U noći na četvrtak očekuje se novo jače naoblačenje na sjeveru, koje će usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Na jugu sunčanije, uz povremene pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 14 i 19 stepeni Celzijusovih, na jugu do 22 stepena Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu do 33 stepena Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno