Connect with us

Hronika

Lijanović dobio 8 godina zatvora: Prevario banku za 5 miliona KM

Slavu Ivankovića Lijanovića, suvlasnika propale fabrike mesa “Lijanovići”, sud u Širokom Brijegu je nepravomoćno osudio na osam godina zatvora u aferi Hipo Lizing, kojom je ta banka prevarena za dodjelu kredita od pet miliona KM.

Presudom Slavo Ivanković Lijanović kao vlasnik i Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni lideri Hipo Alpe Adria Lizinga (HAAL) direktor Volfgang Pičler, izvršni direktor Toni Fabrio te šef poslovnice Dragan Baškarad.

Njima se u optužnici Kantonalnog tužiteljstva ZHK na teret stavlja da su preduzeću “Lijanovići” pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od pet miliona maraka na štetu društva Hipo Alpe Adria Lizing.

Kantonalni sud ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebu ovlasti u ekonomskom poslovanju zbog čega je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Uprkos tome što je Agencija za bankarstvo FBiH zabranila bankama dodjelu kredita, HAAL je nezakonito odobrio kredit sestrinskoj kompaniji Lijanovića “MI Farmer”. U međuvremenu su “MI Farmer” i “Lijanović” zaključili predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području Republike Srpske, iako su znali da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Tako je u junu 2017. godine Hipo Alpe Adria Lizing isplatio na račun Lijanovića iznos od pet miliona maraka, a sredstva ovoj financijskoj instituciji nikada nisu vraćena.

Slavo Ivanković Lijanović jedan je od četvorice braće suvlasnika nekadašnje istoimene mesne industrije iz Širokog Brijega. On je ranije je pred Sudom BiH u prvostepenom postupku bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog poreske prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

U drugostepenom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti, piše Klix.

Hronika

Avion zbog kvara prinudno sletio na MOSTARSKI AERODROM

Službe Aerodroma Mostar danas su dokazale svoju spremnost brzom i efikasnom reakcijom na prinudno slijetanje manjeg aviona nakon kvara na stajnom trapu i nemogućnosti njegovog otvaranja prilikom slijetanja, objavio je ovaj aerodrom.

“Nakon što je kontrolni toranj najavio prisilno slijetanje, sve službe na čelu sa Spasilačko vatrogasnom službom su reagirale pravovremeno i adekvatno. Svi putnici su prošli bez ozljeda te su se zahvalili osoblju Zračne luke Mostar na brzoj i adekvatnoj pomoći, a promet se nastavio neometano”, saopštio je mostarski aerodrom.

Zahvalili su se svim uključenim službama na, kako su naveli, odličnoj koordinaciji.

Nastavi čitati

Hronika

Novi detalji PLJAČKE 500.000 MARAKA U DOBOJU: Lopovi pobjegli na motoru

Dvojica lopova iskoristila su nepažnju radnice i iz njenog automobila ukrala pola miliona maraka, saznaje Srpskainfo.

Lopovi su se dovezli na motoru, otkriva naš izvor. Radnica je pokupila pazar iz marketa od vikenda i ostavila novac u automobilu. To su iskoristila dvojica pljačkaša koji su se dovezli na motoru i ukrala novac- otkrio je izvor Srpskainfo. Policija je pokrenula potragu za pljačkašima.

Nastavi čitati

Hronika

HOROR U TUZLI! U stanu muškarca koji se sinoć ubio pronađeni MRTVI ŽENA I DVOJE DJECE?

Čovjek koji je sinoć počinio samoubistvo u tuzlanskom naselju Stupine, prije toga je ubio ženu i dvoje djece.

Ovo je potvrđeno za Vijesti.ba.
Ovaj medij piše da je u stanu pronađeno dvoje djece i žena.

“Više informacija će biti poznato naknadno”, dodaju.

Podsjećamo, u tuzlanskom naselju Stupine sinoć je muškarac počinio samoubistvo skokom sa zgrade. Tragedija se desila između zgrada C1-C2 u ovom tuzlanskom naselju.

Na tren su tad izašli pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona kao i službenici Hitne pomoći.

Nastavi čitati

Aktuelno