Connect with us

Sport

Danas počinje Eurobasket: Srbija prvi favorit

Košarkaška poslastica godine može da počne.

Danas zvanično počinje dugo očekivano i najavljivano 41. po redu Evropsko prvenstvo za košarkaše koje će biti održano u četiri zemlje (Njemačka, Italija, Gruzija, Češka). Pred nama je 18 dana košarkaške čarolije koju garantuju možda i nikad jači rosteri repezentacija, a njih 24 će se boriti za titulu prvaka Starog kontinenta.

U prilog da bi ovaj šampionat trebao biti jedan od najboljih i najkvalitetnijih govori da podatak da ćemo na turniru vidjeti preko 30 NBA košarkaša. Među njima su neki od najboljih na svijetu, poput Nikole Jokića, Luke Dončića i Janisa Adetekumba koji će biti najveće zvijezde, a tu su i Goran Dragić, Bojan Bogdanović, Evan Furnije, Jusuf Nurkić, Huanćo Ernangomez, Lauri Markanen, Džedi Osman, Domantas Sabonis, Denis Šruder…

Kada su u pitanju očekivanja, mnoge selekcije pretenduju za vrh. U najuži krug favorita ubrajaju se Srbija, Slovenija, Grčka i Francuska, a tu su i Litvanija, Španija koja nakon dugo vremena nije među glavnim favoritima, te jedni od domaćina Italija i Njemačka. Bosna i Hercegovina će pokušati nekako da se domogne druge runde, a isti cilj će imati Hrvatska, koja je po mnogima najveća enigma prvenstva i Crna Gora.

Dva dana uoči starta prvenstva, FIBA je objavila posljednji pover ranking reprezentacija učesnica. Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu skrojenom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima, a prema istoj najveći favorit je Srbija. “Orlovi” su u odnosu na posljednju listu skočili četiri mjesta i zahvaljujući pobjedama nad Grčkom i Turskom u kvalifikacijama za Mundobasket sada su najveći pretendenti za zlatno odličje. Odmah iza njih su Slovenija, Grčka, Litvanija i Francuska.

“Dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić pokazao je svoju klasu. Na Evropskom prvenstvu nema lakih utakmica, ali može se reći da Srbija ima dobar tim. Srbija će na ovom turniru igrati za zlatnu medalju, a predvodiće je najbolji igrač na svijetu“, navedeno je na sajtu FIBA.

Reprezentacija BiH nalazi se na 13. mjestu, što znači da je napredovala za dvije pozicije u odnosu na prethodni ranking. U obrazloženju se navodi da je bh. tim poslao snažnu poruku nedavnom pobjedom nad Francuskom i da bi možda nešto slično mogao uraditi protiv favorita na EP. Hrvatska je na 11. mjestu, a Crna Gora odmah iza BiH. Zanimljivo i prema većini kladionica puleni Svetislava Pešića su najveći favoriti. Koeficijenti da će otići do kraja kreću se od 4 do 5, a tik uz njih su Slovenija, Grčka i Francuska.

Prvenstvo će biti odigrano u pet gradova. Grupna faza će se igrati u Kelnu, Pragu, Tbilsiju i Milanu, a sama završnica u Berlinu. Reprezentacije su smještene u četiri grupe, a iz svake će se najbolje četiri plasirati dalje u eliminacionu fazu gdje se ukrštaju grupe A i B, odnosno C i D. Ukupno će biti odigrano 76 utakmica, a titulu prvaka od prije pet godina, što je najveća pauza između prvenstava do sada (pandemija virusa korona) brani repezentacija Slovenije. Finale je zakazano za 18. septembar u Berlinu. Podsjetimo, Evropsko prvenstvo se trebalo održati u septembru 2021. godine, no zbog pandemije koronavirusa je pomjereno za septembar 2022. godine.

Kada je u pitanju istorijat, ubjedljivo najbolje košarkaške selekcije Starog kontinenta su države koje više ne postoje. Sovjetski Savez je osvojio EP čak 14 puta. Sovjeti su ukupno osvojili 21 medalju. Druga najuspešnija selekcija je Jugoslavija sa 17 medalja (bez dvije medalje Srbije) – 8 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane. Španija ima 13 medalja, Čehoslovačka 12 (samo jedna zlatna), Italija 10, a Francuska 9. Litvanci su prikupili 7 medalja, ali su triput bili prvaci Evrope.

Danas na EP

Španija – Bugarska (13.30)

BiH – Mađarska (14.30)

Turska – Crna Gora (16.15)

Slovenija – Litvanija (17.15)

Belgija – Gruzija (19.15)

Francuska – Njemačka (20.30)

Sport

POČINJE SPEKTAKL: Svjetska elita pliva u Banjaluci

Pravi spektakl očekuje nas ovog vikenda u Banjaluci.

Naime, u subotu i nedjelju će se na Gradskom olimpijskom bazenu održati 15. međunardoni plivački miting “22.april“ (organizator Akademski PK 22.april) na kojem ćemo vidjeti osvajače olimpijskih i svjetskih medalja. Svjetske plivaćke zvijezde će prevoditi naša Lana Pudar, te ruski asovi Kliment Kolsnikov, Evgenija Čikunova…

Višemjesečne pripreme za plivački spektakl su završene. Sve je spremno za veliki događaj koji se sa nestrpljenjem očekuje u gradu na Vrbasu. Za subotu je zakazan svečani defile i svečano otvaranje mitinga, a onda kreću finalne trke koje počinju od 17:30 časova. Ono što je bitno naglasiti jeste da će ulaz na tribine biti otvoren tokom finala oba dana takmičenja.

Mnogi plivači imaće priliku da u Banjaluci da osiguraju olimpijsku vizu za Pariz. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar je već to uradila, a nema sumnje da će Mostarka i ovaj put biti jedna od glavnih zvijezdi. U Banjaluku dolazi nakon što je ove godine ostvarila najveći uspjeh osvojivši u Dohi bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Iako ima ima svega 18 godina sa najvećih takmičenja do sada je donijela čak 20 medalja. Pudareva će ujedno biti i promotor ovogodišnjeg izdanja.

Rusija stiže sa zaista moćnim timom kojeg je trebala da predvodi čuvena Julija Efimova (32), najtitularnia plivačica u Rusiji. Iz Rusije ipak nema potvrde da će čuvena plivačica i šestostruka svjetska prvakinja, sedmostruka prvakinja Evrope i trostruka osvajačica olimpijske medalje (dva srebra, bronza) nastupiti.

„Pokušaću da ispunim olimpijsku normu, uvijek se trudim da izvučem maksimum i da vjerujem u čuda“, rekla je nedavno velika šampionka.

Tu će biti i Еvgenija Čikunova, svjetska rekorderka, kao i sjajni Kliment Kolesnikov. Najbolji ruski plivač, inače osvajač olimpijskog srebra i svjetski rekorder je posljednjih mjeseci došao u centar pažnje nakon što je potvrdo da neće ići na Olimpijske igre u Pariz. Razlog je status ruskih sportista koji mogu nastupiti samo u neutralnom statusu. Ukoliko i izbori normu u Parizu, Kolsnikov je naglasio da se njegova odluka neće mijenjati.

„Odnos prema nama koji je pogrešan, nezaslužen i više nije ni smiješan. Neću ga primiti i, shodno tome, neću nigdje ići. Ako ispunim normu, za sebe sam već donio odluku da nemam priliku da idem tamo. Za momke koji još nikuda nisu putovali, to će biti novo iskustvo. Strana takmičenja se odvijaju uz drugačiju emocionalnu pozadinu i teža su od domaćih. Za mene lično to će biti dašak svježeg zraka“, naglasio je Kolesnikov.

Najavljen je dolazak i plivača iz Nizozmeske, a najbolji među njima su Milou van Vijk, Silke Holkenborg, te Lote Hosper. Tu će biti i veliki broj plivača iz Srbije i cijelog regiona i nema dileme da nas za vikend očekuje istinski plivački spektakl.

Nastavi čitati

Sport

BRUKA! Košarkaški sudija uhapšen zbog KRAĐE NA AERODROMU “Nikola Tesla”!

Poznati košarkaški sudija Matej Boltauzer uhapšen je zbog krađe parfema “Tom Ford” na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, pišu beogradski mediji.

Slovenački arbitar, koji redovno deli pravdu na mečevima Evrolige i ABA lige, ukrao je bočicu “Tom Ford” parfema u vrednosti od 221 evra u “fri šopu” posle utakmice Evrolige između Partizana i Monaka 5. marta tekuće godine.

Boltauzer je priveden zbog krađe u radnji pre nego što je uspeo da napusti aerodrom. Na bezbednosnim snimcima se vidi kako sudija stavlja pakovanje parfema u kaput.

Prema izvorima grčkog portala “Basketnjuz”, Evroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Boltauzera i trenutno prikuplja sve informacije.

Nastavi čitati

Sport

ŠOK U DENVERU! Jokićev brat pesnicom udario navijača (VIDEO)

Košarkaši Denver Nagetsa slavili su protiv Los Anđeles Lejkersa (101:99) u drugoj utakmici prve runde Zapadne konferencije, ali je na tribinama viđen pravi haos u režiji braće Nikole Jokića.

Na snimku koji se proširio društvenim mrežama, može se vidjeti kako su Jokićeva braća u klinču s jednim navijačem, a u blizini je bila i Jokićeva porodica.

U jednom trenutku, Strahinja, stariji brat srbijanskog košarkaša, ušao je u raspravu s nekim na tribinama, krenuo prema njemu, a onda ga i udario šakom u bradu.
Odmah je došao drugi Jokićev brat da ga smiri, dok su tu bili Nikolina supruga Natalija i kćerka Ognjena, koje su se odmah okrenule.
Linker
Ovo nije prvi put da su Jokićeva braća pravila probleme na utakmici, a vidjet ćemo kakva će biti reakcija na ovo.

@cgallegos67 #nuggets #nba #lakers #jokic ♬ original sound – Christian

Nastavi čitati

Aktuelno