Connect with us

Politika

Angažovati sve resurse kako bi se zaštitila imovina građana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvima lokalnih zajednica zbog obilnih padavina koje su stvorile velike probleme stanovništvu i da je zatražio da se angažuju svi resursi kako bi se pomoglo građanima i zaštitila njihova imovina.

“Razgovarao sam i sa direktorom Civilne zaštite da se angažuju i dodatne ekipe iz Banjaluke da se pomogne ugroženim područjima”, napisao je Dodik na Twitteru.

Obilne padavine napravile su problem u više gradova i opština u zapadnom dijelu Republike Srpske, a najteža situacija je u Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

Politika

Srpski narod u Srpskoj će biti izložen VELIKIM PRITISCIMA

Srpski narod u Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima i nama nema budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

“I to je nešto što ovo vrijeme i rezolucija o Srebrenici najbolje pokazuju, jer ona ima za cilj skrivenu diskvalifikaciju srpskog naroda, moralnu i svaku drugu”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je tokom sedmice u Beogradu prisustvovao ručku s predsjendikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC, na kojem su razgovarali o napadima na Srpsku i Srbiju.

Dodao je da je boravio i u Budimpešti, gdje je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o nastavku saradnje i otvaranju novih projekata.

Nastavi čitati

Politika

VUKOVIĆ: Očekujemo da na LOKALNIM IZBORIMA, zbog svih propalih zakona i zaključaka, SNSD BUDE KAŽNJEN

Glavni odbor PDP je na juče održanoj sjednici u Bijeljini donio Odluku o izlasku na Lokalne izbore, Nenad Vuković je izabran za predsjednika Izbornog štaba, a Glavni odbor PDP je podržao i odluku da PDP ne prisustvuje sastanku koji saziva vladajuća koalicija po pitanju neučestvovanja na izborima.

Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, istakao je da je Glavni odbor PDP podržao odluku da PDP ne prisustvuje sastanku koji saziva vladajuća koalicija po pitanju neučestvovanja na izborima.

– Veoma mi je drago što je u Glavnom odboru nepodijeljeno mišljenje da je rukovodstvo partije uradilo odličnu stvar što je odmah reagovalo i kategorički odbilo poziv za sastanak. To je potvrda da nećemo učestvovati u političkim igrama SNSD i njihovih partnera po pitanju izbornog zakonodavstva. Očekujemo da i javnost konačno vidi kakve igre priređuju Dodik i SNSD u NSRS i PS BiH, u kojima godinama odbacuju sve prijedloge za izmjenu izbornog zakonodavstva i onemogućavaju da imamo fer i poštene izbore. Isključivo je njihova krivica što su onemogućili da se usvoji paket integriteta koji se tiče Izbornog zakona BiH, proizveli krizu i doveli nas u ovu poziciju – kaže Vuković.

Dodaje da je još jednom utvrđeno da je prijedlog Izbornog zakona Republike Srpske samo farsa namijenjena za jednokratnu upotrebu, u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma.

– Očekujemo da već na lokalnim izborima, zbog svih tih silnih propalih zakona i zaključaka, SNSD bude kažnjen, da ljudi koji su im ranije davali povjerenje odbace te politike i kažu da je dosta laži, prevara, ponižavanja i da se okrenu političkim opcijama iz opozicije, u prvom redu PDP – rekao je Vuković.

Istakao je da PDP posebno odbacuje tvrdnje Srđana Amidžića, generalnog sekretara SNSD, koji je na politički vrlo pokvaren način ubacio tezu da opozicija sa bošnjačkim političkim strankama dogovara „predaju“ vlasti u opštinama Srebrenica, Prijedor i Doboj.

– Svašta smo u ovih dvadeset godina vidjeli od SNSD, kada je u pitanju kreiranje lažnih narativa prema opoziciji: od Soroševih plaćenika, britanskih saradnika, izdajnika, ali ovo sada je vrhunac i jedna vrlo pokvarena izjava. Mi nikakav dogovor nemamo sa bošnjačkim političkim partijama, a oni koji danaas dogovaraju sa njima je upravo SNSD. Oni su ti koji su do prije godinu i po bili u koaliciji sa SDA, sa njima su i u nekim opštinama i gradovima pravili koalicije, a sada takođe koaliraju sa bošnjačkim političkim partijama, tzv. Trojkom, sa kojima na dnevnom nivou komuniciraju i dogovaraju – poručio je Vuković.

Nastavi čitati

Politika

SRBIJA UPUTILA SNAŽAN POZIV svim zemljama svijeta da glasaju PROTIV REZOLUCIJE o Srebrenici

Republika Srbija uputila je snažan poziv svim državama članicama UN da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici, koja već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u cijelom regionu.

Povodom najnovijeg pisma koje su uputile stalne misije Njemačke i Ruande svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora i “co-facilitator-a” rezolucije o Srebrenici s ciljem da izazovu konfuziju kod država članica UN, Stalna misija Republike Srbije pri UN uputila je pismo-odgovor u kojem je ukazano da, nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica UN.

“Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza rezolucije”, ističe se u pismu-odgovoru Stalne misije Republike Srbije pri UN, koje je potpisao Saša Mart, otpravnik poslova u Misiji.

Pismo-odgovor Stalne misije Republike Srbije pri UN, koje je u posjedu Srne, prenosimo u cijelosti:

Protivno svim procedurama i praksi Generalne skupštine UN, slanjem “revidiranog” teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubede države članice da podrže tekst.

Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu.

Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka, bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati.

Dosljedno isticanje Republike Srbije da rezolucija koja se odnosi na osjetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, prije svega, “vlasništvo” BiH, pokušava se neuvjerljivo u posljednjem pismu glavnih kosponzora zamaskirati “regionalnim vlasništvom”.

Istovremeno potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog Predsedništva.

O pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika BiH, ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, koji je rekao da “takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje”, te da će BiH na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava.

Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta.

Države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje istorijski osetljivih tema samo produbljuje podele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu.

Imajući u vidu nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u cijelom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju.

Nastavi čitati

Aktuelno