Connect with us

Zanimljivosti

ZVUK FENA I USISIVAČA USPAVLJUJE BEBE! Pedijatar naglašava jedan važan savjet

Oni koji imaju bebu dobro znaju da najneobičniji zvukovi poput šuštanja fena ili zujanja usisivača često donose miran san i smirivanje novorođenčeta.

Bijeli šum je zvuk koji ima istu amplitudu ili intenzitet u čitavom opsegu čujnih frekvencija. Ova buka blokira druge zvukove i tako pomaže vašoj bebi da lakše zaspi. Upravo ovi zvukovi se nazivaju bijela buka i prave ih mnogi kućni aparati (zvukovi ventilatora, fena za kosu, usisivača, aspiratora, šuštanje radio-aparta), a isti efekat ima i dobovanje kiše, cvrkut ptica, šuštanje lišća, zvuk talasa.

Svi ovi zvukovi mogu da budu od velike pomoći kada neuspješno pokušavate da uspavate ili umirite bebu, a zašto je bijela buka recept za miran san beba, objasnila nam je pedijatar Jelena Mitrović.

– Zvukovi poput usisivača, fena, ventilatora, mašine za sudove, ali i dobovanja kiše emituju jednoličan zvuk sve vrijeme, odnosno imaju isti intenzitet u čitavom opsegu čujnih frekvencija i nazivaju se bijela buka. Naime, ovi zvukovi podsjećaju na zvukove koje je beba čula dok je bila u materici i pretpostavlja se da je to ono što bebu umiruje – kazala nam je pedijatar Jelena Mitrović.

Uz to, kako kaže, amplituda ovih zvukova je takva da oni blokiraju sve okolne zvukove, te se pretpostavlja da i to pomaže bebi da lakše zaspi.

Bijelu buku koristite samo povremeno

Iako bijeli šum mnogim roditeljima pomaže da uspavaju bebu, postoje neka ograničanja prilikom korišćenja ovog zvuka.

– Postoji nekoliko pravila, jačina ovog zvuka ne smije da prelazi 50 decibela i izvor zvuka mora da bude udaljen barem dva metra od djeteta. Iako se primjena bijele buke koristi i u tretmanima u poremećajima spavanja kod odraslih i ADHD poremećaja kod djece, uticaj na bebe iz očiglednih razloga nije sasvim jasan – ističe naša sagovornica i dodaje:

– Njihov centralni nervni sistem je nedovoljno razvijen na rođenju, a ni slušni aparat nije pametno izlagati stalnoj buci.

Drugi potencijalni problem je, kako kaže pedijatar, klasično uslovljavanje kojim navikavate bebu da bez bijele buke ne može da zaspi. Preporuka pedijatra je da se bijela buka kao i aplikacije koje su za to namjenjene koriste samo povremeno, kada imate problem sa uspavljivanjem bebe, a ne stalno.

– Najvažnije je da je beba suva i sita i da su roditelji tu da je utješe kada se uznemiri. Bebe nekim čudesnim čudom odrastu i ako im se mi mnogo u to ne miješamo, te je važno da roditelji budu što opušteniji i da ne prenose svoju nervozu na bebu – savjetuje Jelena Mitrović.

Telegraf

Zanimljivosti

Djevojčica (3) se žalila da čuje “čudovišta”: U ZIDU PRONAŠLI 60 HILJADA PČELA

U zidu porodične kuće pronašli su roj od čak 60.000 pčela.

U porodičnoj kući u Sjevernoj Karolini pronađen je roj od oko 60.000 pčela. Trogodišnja djevojčica žalila se mjesecima roditeljima na “čudovišta u zidu”, da bi se na kraju ispostavilo da se tu nalazi ogroman broj pčela!

Njena majka kaže da isprva nije pridavala značaj tome što joj ćerka govori, ali su na kraju ona i njen suprug shvatili da bi ta “čudovišta” mogla da budu pčele. Prvo je uočila saće u dimnjaku kuće i na tavanu, a onda je shvatila da bi zujanje na koje se trogodišnja djevojčica žalila, moglo da dolazi od pčela u zidu.

Pozvali su firmu koja se bavi uklanjanjem pčela, i na kraju se ispostavilo da ih je ogroman broj u zidu porodične kuće.

“Samo su se izlile iz zida, bilo je kao u horor filmu”, rekla je ona za BBC.

Pčelar koji je radio na premiještanju pčela rekao je da su bile tu čak osam mjeseci, kao i da nikada nije vidio da košnica bude toliko duboko u zidu.

Uspio je da pronađe maticu i premjestio je u drugu košnicu. U nekoliko navrata uspio je da izvadi između 55.000 i 60.000 pčela.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

MISTERIOZNE MUMIJE IZLOŽENE U MUZEJU: Niko ne zna zašto se tijela ne raspadaju (VIDEO)

U muzeju u kolumbijskom gradu San Bernardo izloženo je više od 14 tijela koja su se misteriozno mumificirala poslije smrti.

Radnica u muzeju Rosio Vergara izjavila je da su u ovom kolumbijskom gradu od 1963. godine iskopane desetine mumificiranih tijela, od kojih su neki imali očne jabučice, koje su se raspale ubrzo nakon iskopavanja.

Prema njenim riječima, u kasnim osamdesetim na groblju je svake godine bilo pronađeno oko 50 mumija, a danas ih bude iskopano samo nekoliko.

“Stručnjaci su pokušali da objasne ovaj fenomen, koji je zabilježen i u zemljama poput Meksika i Italije, ali nisu našli objašnjenje za spontano mumificiranje u San Bernardu”, rekla je Vergara.

Tijelo žene iz Kolumbije Saturnine Tores de Beharano koje je 1993. godine pokopano na gradskom groblju u kolumbijskom gradu San Bernardno, ekshumirano je nakon osam godina, a ona je još imala očuvanu kosu, nokte i dobar dio kože.

Beharanina kćerka rekla je da njena majka još ima svoje smeđe lice, pletenice i kosu, a njeni posmrtni ostaci su takođe izloženi u muzeju.

Tijelo koje bude u sanduku pokopano, u normalnim okolnostima, u prosjeku počne da se raspada za godinu dana, a za 10 od njega ostaju samo kosti, a ako se pokopa direktno u zemlju, bez sanduka, već nakon pet godina od tijela ostane samo kostur.

Antropolog Daniela Betankort s Nacionalnog Univerziteta Kolumbija smatra da do mumifikacije dolazi jer je groblje smješteno na strmoj planinskoj padini.

“Ovdje stalno duva vruć vjetar. Možda groblje funkcioniše kao peć u kojoj tijela dehidriraju, ali tu hipotezu tek treba istražiti. Nije sprovedeno puno studija o tome šta se događa i zbog kojih uslova dolazi do mumifikacije”, izjavila je Betankortova.

(Srna)

Nastavi čitati

Zanimljivosti

VJEROVALI ILI NE! Vulkan svakodnevno IZBACUJE ZLATO u vrijednosti 6.000 dolara

U ledenim prostranstvima Antarktika krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata.

Otkriće su 1991. godine objavili američki geolozi.

Tada su geolozi pronašli čestice zlata u vulkanskim plinovima i u snijegu blizu vulkana, pri čemu IFL Sajens navodi da su čestice dragocjenog metala otkrivene i 1.000 km dalje, prenosi Kliks.

Vulkan je aktivan i danas, a Filip Kyle, s Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novi Meksiko u Sokoru, objasnio je da se zlatne naslage mogu pojaviti u vulkanskoj stijeni pa kad lava s planine emitira vruće plinove, to nosi neke od čestica zlata u zrak.

Mount Erebus dnevno izbacuje oko 6.000 dolara vrijednosti zlata, piše Aku Veder.

Brojni turisti posjećuju Mount Erebus, a koji je takođe je poznat po tragediji.

Naime, 28. oktobra 1979. godine, avion Er Nju Ziland Flajt 901 udario je u jednu stranu ovog masiva. Letio je iznad Ros Ajlenda gdje se nalazi Mount Erebus kao dio svojih redovnih antarktičkih panoramskih letova koji su se održavali od 1977. godine.

Svih 237 putnika i 20 članova posade poginuli su u nesreći, a od tog dana Air Nenj Zealand zaustavio je sve letove iznad Antarktika.

Nastavi čitati

Aktuelno