Connect with us

Društvo

Novi zemljotres u BiH

Evromediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je zemljotres u Bosni i Hercegovini.

Prema prvim podacima koje je EMSC objavio, epicentar zemljotresa je bio na pet kilometara sjeveroistočno od Mostara.

Podrhtavanje tla je zabilježeno u 07.49 sati, a jačina zemljotresa je, prema trenutnim informacijama, bila 3.4 stepen po Rihterovoj skali, piše Avaz.

Kako javljaju korisnici EMSC, zemljotres se osjetio i u Ljubuškom, Čapljini, te da je dobro zatreslo.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Veoma toplo uz postepen razvoj oblačnosti

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti pretežno sunčano i vruće uz dnevni razvoj oblačnosti i maksimalnu temperaturu od 28 do 33 stepena Celzijusova.

Mjestimično će biti prolazne kiše ili pljuskova sa grmljavinom, saopšteno je iz Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Poslije podne i uveče očekuje se kiša uglavnom na sjeveru i u brdsko-planinskim predjelima na jugozapadu i istoku.

Na jugu će tokom dana biti sunčano.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI PROBLEMI ZA POLJOPRIVREDNIKE! Izvoznici voća i povrća STRAHUJU od čekanja na granici

Zbog dugotrajnog zadržavanja kamiona na granici u jeku sezone izvoza voća i povrća iz BiH u EU, koji se ponavlja iz godine u godinu, domaći proizvođači su ostali bez dobrog dijela inostranih kupaca. Strahuju da ništa bolje neće proći ni ovog ljeta i da su novi gubici neminovni jer rješenja za brži protok robe nema na vidiku.

Prve veće količine lako kvarljive robe poput šljiva, krastavaca kornišona, krompira, malina, kupina iz Republike Srpske i BiH krenuće narednih sedmica ka Evropi, a prekratko radno vrijeme fitosanitarne inspekcije u Hrvatskoj ponovo se nameće kao gorući problem proizvođača jer se naši kamioni na komšijskoj granici zadržavaju satima usljed čega voće i povrće propada.

Uzrok njihovih nevolja leži u činjenici da od 17 graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, poseban status sa svim neophodnim inspekcijskim organima za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla imaju samo prelazi Gradiška i Bijača. Tokom ljetne sezone na tim prelazima se stvaraju ogromne gužve jer lako kvarljiva roba zahtijeva pregled fitosanitarne inspekcije čije je radno vrijeme u Hrvatskoj od sedam do 15 časova i to isključivo radnim danima.

Domaći poljoprivrednici na ovaj problem upozoravaju svake sezone, tvrdeći da su nerijetko prinuđeni plaćati i penale kupcima na Zapadu jer robu ne stižu isporučiti u dogovorenom roku. Tvrde da su dobar dio kupaca na inostranom tržištu, upravo zbog kašnjenja, nepovratno izgubili.

To navodi predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović koji za “Glas” priča da su proizvođači šljiva iz Srpske imali mnogo mušterija u Njemačkoj, što sada nije slučaj.

– Tamošnji kupci su odustali od naših šljiva zbog kašnjenja u isporuci, jer kad roba stigne to nije kvalitet koji je dogovoren, a ni poslat. Voće prosto gubi na kvalitetu i propada što duže stoji, bez obzira što je u hladnjači. Godinama pričamo o ovom problemu, kucamo na razna vrata, ali rješenja nema. I nije to do vlasti u BiH. Hrvatska prosto ne želi saradnju, zadržavaju našu robu da bi prodali svoju, a na to bi BiH trebalo da odgovori na isti način – smatra Dojčinović.

On je istakao da bi fitosanitarna inspekcija u Hrvatskoj tokom sezone trebalo da radi 24 sata, ili bar do 19 časova.

– Voće se mora ujutro obrati, upakovati, utovariti na kamione i prevesti do granice. Zatim, mora proći kontrole na prelazima BiH tako da je prosto nemoguće da stigne do 15 časova do hrvatskih graničara. Mi ćemo opet uputiti apel vlastima u Sarajevu da vrše pritisak na Hrvate, ali neće to uroditi plodom kao ni do sada – kategoričan je Dojčinović.

Nezadovoljni su i povrtari koji navode da su i bez ovog problema satjerani uza zid budući da posluju u otežanim tržišnim okolnostima.

– Imamo višak kupusa, krastavaca, krompira, luka koje ne možemo prodati zbog prekomjernog uvoza. Plus što kako domaće provrće pristiže tako cijene astronomski padaju, baš imamo veliki problem ove sezone. Oni koji i uspiju naći ino-kupce imaju probleme zbog granice – rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić, navodeći da je sve manje otkupljivača spremno da izvozi svježu robu upravo zbog zadržavanja na granici.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH tvrde da konstantno zahtijevaju rješavanje ovog problema, navodeći da je još jedan granični prelaz za fitosanitarni pregled minimalan zahtjev i potreba privrede BiH.

– Mnogo je stvari koje jasno ukazuju da se hitno treba pristupiti izmjeni postojećeg Ugovora o graničnim prelazima za međunarodni drumski saobraćaj sa Hrvatskom. Neophodno je obezbijediti poseban status i za granični prelaz Svilaj, a po mogućnosti i za Izačić. Na prelazima Orašje, Kamensko, Vinjani Donji i Ivanica potrebno je uspostaviti fitosanitarnu inspekciju – rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Trpi kompletna privreda
U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da dugotrajno zadržavanje teretnih vozila na graničnim prelazima nije prihvatljivo iz više razloga, kako za prevoznike tako i za cjelokupni privredni sektor u BiH.

– Svako zadržavanje kamiona znatno otežava i usporava prevoz robe naročito kod terminski definisanih isporuka tereta, usljed čega prevoznici propuštaju termine za istovar, a otvara se i mogućnost plaćanja dodatnih troškova zbog kašnjenja – rekli su u komori.

Na ovaj problem više puta su ukazali u Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, navodeći da je vozačima samo do Srbije i nazad potrebno pet dana.

Nastavi čitati

Društvo

ŠUTIRAMO TROJKE ZA POMOĆ SERGEJU STUPARU: Šesti turnir u uličnoj košarci “Trn 3X3” održaće se 21. i 22. juna 2024 u Trnu

Šesti turnir u uličnoj košarci “Trn 3X3” održaće se 21. i 22. juna 2024. godine u sklopu “3X3 Lige Republike Srpske”. Turnir koji je prethodnih godina okupljao ljubitelje košarke širom BiH, ove godine će, pored takmičarskog, nositi i humanitarni karakter.

Naime, kako su istakli organizatori ovog košarkaškog događaja, samo takmičenje će simboličnim šutom na koš otvoriti Aleksa Kresojević, momak kojeg je javnost upamtila po nesvakidašnjem poduhvatu u kojem je 24 časa bez prekida šutirao za pomoć dječaku Sergeju Stuparu.

“Aleksa je svojim humanim potezom ostavio veliki utisak na nas iz organizacije turnira ‘Trn 3X3’. Inspirisani njegovim djelom, želimo da naš ovogodišnji turnir otvori upravo on jednim šutom na koš”, poručili su organizatori turnira “Trn 3X3”.

Dalje dodaju da će nakon otvaranja turnira svi takmičari, posjetioci i publika imati priliku da doniraju novac za liječenje Sergeja Stupara.

“Mi tradicionalno, osim utakmica, imamo i revijalni dio, koji obuhvata takmičenje u šutiranju trojki. Taj dio takmičenja je otvorenog tipa i na njega se mogu prijaviti svi igrači, ali i publika. Ove godine ćemo postaviti kutiju za dobrovoljne priloge u koju će svi koji žele da se okušaju u šutiranju trojki moći donirati novac za Sergeja”, naglasili su organizatori.

U saopštenju dodaju i apeluju na sve igrače i posjetioce turnira da takođe pozovu humanitarni broj 1413 za Sergeja Stupara. Lokacija ovogodišnje košarkaške smotre je, kao i prethodne godine, na terenima Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Trnu (Dositejeva 34, Trn).

Za muzički dio turnira biće zadužen poznati DJ Aleksandar Vidaković. Generalni pokrovitelj turnira “Trn 3X3” je grad Laktaši. Nagradni fond za takmičare:

Pobjednici turnira “Trn 3X3” će, pored plaketa i medalja, osvojiti i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 KM. Drugoplasirana ekipa osvaja novčanu nagradu u iznosu od 700 KM, dok će nagrada za treće mjesto iznositi 300 KM. Kotizacija po ekipi za ovogodišnje izdanje “Trn 3X3” turnira je 100 KM, a prijave je moguće ostvariti putem kontakt telefona 065/566-046. Organizator turnira je i ove godine obezbijedio besplatan smještaj za ekipe koje dolaze iz mjesta udaljenih više od 100 km od lokacije turnira.

Nastavi čitati

Aktuelno