Connect with us

Region

Osuđen na godinu dana zatvora zbog nasilja nad petogodišnjom ćerkom

Prvi osnovni sud u Beogradu prihvatio je sporazum o priznanju krivičnog djela, koji je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo sa okrivljenim I.T. zbog nasilja u porodici nad maloljetnom, petogodišnjom ćerkom, koja je tom prilikom zadobila lake tjelesne povrede.

U skladu sa zaključenim sporazumom, Prvi osnovni sud je I.T. oglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, pri čemu mu je i produžio pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Navodi se da je 12. novembra od strane policijske stanice Zvezdara, a po nalogu dežurnog zamjenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, doneto rešenje o zadržavanju osumnjičenog I.T. zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo nasilje u porodici na štetu svoje petogodišnje ćerke D.T.

Prema navodima krivične prijave, osumnjičeni je u stanu u kom živi sa suprugom i dvoje maloljetne djece, oštećenu koja se nalazila na krevetu uhvatio u predjelu ruke i bacio na drugu stranu kreveta, vičući na nju jer nije rasklonila igračke.

Poslije toga joj je plastičnom igračkom koju je držao u ruci zadavao udarce u predelu čela dok se igračka nije polomila, da bi potom oštećenoj patikom, koju je uzeo iz cipelarnika, zadao još nekoliko udaraca po glavi i tijelu, dok ju je drugom rukom držao za kosu.

Tom prilikom, oštećena je zadobila lake tjelesne povrede, navodi se i dodaje da je osumnjičeni I.T. 14. novembra saslušan u prostorijama tužilaštva u prisustvu branioca i da je negirao izvršenje krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret.

Nakon saslušanja, Prvi osnovni sud u Beogradu je prema osumnjičenom na predlog tužilaštva odredio pritvor koji traje do danas, navodi se i dodaje da je u toku istrage ispitana svjedok majka oštećene D.T.

Izvršeno je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog I.T. i oštećene D.T, a pribavljeni su i izvještaji Gradskog centra za socijalni rad.

U saopštenju se dodaje da je 26. decembra osumnjičeni I.T. na ponovnom saslušanju u prostorijama tužilaštva priznao izvršenje krivičnog djela, nakon čega je sa njim, u prisustvu branioca, zaključen sporazum o priznanju krivičnog djela nasilje u porodici.

Region

SPREMILI SU NAM U NJUJORKU PERFIDAN TRIK: Ko neće da se bori bolje da ne ide!

Znam kolika je sila koja nam prijeti, ali suprotstavićemo se jače nego što su očekivali, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sjednice Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici.

Istakao je da su nam u Njujorku spremili perfidan trik, da je članovima naše delegacije rekao da ko neće da se bori – bolje da ne ide.

„Garantujem vam da ćemo da se borimo. Znam kolika je sila koja nam prijeti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran je da ćemo odati sve od sebe i suprotstavićemo se jače nego što misle“ – rekao je Vučić, gostujući na televiziji „Pink“.

Povodom najave Crne Gore da će glasati za rezoluciju, Vučić je podsjetio da to nije prvi put i da je Podgorica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Naveo je da su njegovu odluku da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore nazvali „umjerenom dozom agresivnosti“.

„Mi poštujemo međunarodno pravo, naše susjede… Za mene je bila odvratna ova igra oko amandmana i sa kim su ti amandmani pregovarani. Sada mogu samo da kažem da je riječ o jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta“, dodao je Vučić.

Vučić je naveo da je jedan od amandmana koje je predložila Crna Gora sadržao izjavu da narodi ne mogu snositi odgovornost, već da je ona samo individualna.

„Ako je to tako, šta će vam rezolucija“, zapitao se Vučić, podsjetivši da su svi koji su optuženi za zločine odgovarali pred sudom u Hagu, i pitao kakvu drugu odgovornost hoće da nametnu Srbiji.

Nastavi čitati

Region

U ČETVRTAK ĆE SE ZNATI ko su prijatelji Srbije i ko to nije

Znam kolika je sila koja nam prijeti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran je da ćemo dati sve od sebe i suprotstavićemo se jače nego što misle, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj će biti razmatrana rezolucija o Srebrenici.

Komentarišući najavu Crne Gore da će glasati za rezoluciju, Vučić je rekao da to “nije prvi put”, podsjetivši da je Podgorica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Dodao je da su njegovu odluku da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore nazvali “umjerenom dozom agresivnosti”.

– Mi poštujemo međunarodno pravo, naše susjede. Za mene je bila odvratna ova igra oko amandmana i sa kim su ti amandmani pregovarani. Sada mogu samo da kažem da je riječ o jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta. Namjerno ostavljaju prostor da postoji jasno zaključivanje moralne i političke odgovornosti – rekao je Vučić, gostujući na Pink televiziji.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je jedan od amandmana koje je predložila Crna Gora sadržao izjavu da narodi ne mogu snositi odgovornost, već da je ona samo individualna.

– Ako je tako, šta će vam rezolucija? Svi su već snosili individualnu krivičnu odgovornost. Zašto to radite i zbog čega? Onda vam je jasno o kakvom je triku riječ. Neko je to radio jer je htio sopstvenu savjest da opere što će da glasaju ZA. Najjadnije je to što kažu da se mi iživljavamo nad nekim – rekao je Vučić.

On je ocijenio da će se već u četvrtak znati ko su prijatelji, a ko partneri Srbije.

– Dobro ćemo da znamo ko nam nisu prijatelji. Nikada ne govorim o uspjehu. Јedna mala zemlja se lavovski suprotstavila. Nijednim rezultatom neću biti srećan zbog posljedica koje dolaze, ali ću biti ponosan na našu borbu. Nikada navijači neće da vam zvižde ako gubite, a borite se – rekao je Vučić, prenose agencije.

Nastavi čitati

Region

UN prihvatile amandmane Crne Gore na TEKST REZOLUCIJE O SREBRENICI

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

“Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu”, kazao je Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amandmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sjednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tijela “nastoje” da “izađu u susret” intervenciji Vlade u Podgorici, objavila je Beta.

Premijer Spajić najavio je ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donijete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što prije usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocjenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Nastavi čitati

Aktuelno