Connect with us

Politika

Dva i po miliona vrte gdje burgija neće, HDZovi funkcioneri na proslavi Dana Republike Srpske

Jedina ikada na ovim prostorima presuđena stranka HDZ u Hrvatskoj oštro se protivio proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, međutim njeni funkcioneri su i ove godine prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Poslije više godina suđenja, vještačenja, isjava svjedoka i svega drugoga što donosi jedan sudski proces konačno je 2021.godine završeno suđenje u slučaju “Fimi media” koji je u Hrvatskoj nazivan i “slučajem svih slučajeva”.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku prema kojoj je djelomično potvrđuje presudu iz ponovljenog postupka u slučaju “Fimi media”. Prema toj odluci Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i preduzeća u državni proračun mora vratiti 14,6 miliona kuna (gotovo dva miliona eura), ali i platiti novčanu kaznu od 3,5 miliona kuna (pola miliona eura).

Mili su HDZu milioni pa su tako uz mijenšanje Genernog konzulata u Republike Hrvatske u Banjaluci HDZovci sebi osigurali i 2,5 miliona iz budžeta predsjednika Republike Srpske za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Banjaluka Davora Pranjića, ali i direktorske pozicije u Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica i Vijeću naroda.

Politika

VULIN BEZ DLAKE NA JEZIKU “EU bi protestvovala zbog DISKRIMINACIJE PASA, ali ne i Srba”

 Evropska unija bi uložila protest zbog diskriminacije pasa da su na koalicionom sporazumu HDZ-a i Domovinskog pokreta napisali “zabranjeno za Srbe i pse”, ocijenio je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin povodom zahtjeva Domovinskog pokreta da Srbi nipošto ne smiju da uđu u novu Vladu Hrvatske sa čim se lider HDZ-a Andrej Plenković saglasio.

Vulin je naveo da je ključni uslov Domovinskog pokreta za formiranje Vlade Hrvatske “da Srbi ne budu dio većine”, te ukazao da se HDž lako složio sa tim zahtjevom, zadovoljan što se od njega ne traži ništa suprotno politici nasljednika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

“Ne znam da li veći prezir zaslužuje vlada u kojoj je mržnja prema Srbima politički korektan uslov ili EU koja nema nijednu primedbu na tako formiranu vladu”, dodao je Vulin.

On smatra da je etnički čista Hrvatska i etnički čista njena vlada, hrvatska osveta potomcima srpskih antifašističkih ustanika za Dan pobjede, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Politika

DODIK O DUŠKI JURIŠIĆ “Ona nije ta koja treba da se bavi javnim emiterima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Duška Jurišić poziva na odgovornost SNSD, HDZ i “trojku” u vezi sa javnim emiterima, iako ona nije ta koja treba da se bavi time.

“Čujem da ona Duška Jurišić nešto poziva na odgovornost SNSD, HDZ i `trojku` u vezi sa javnim emiterima, iako nije ona ta koja treba da se bavi time. A, kad se već miješa u to, bilo bi joj pametnije da pozove svog tatu, pa da on pokuša da riješi taj problem”, naveo je Dodik na platformi “Iks”.

Jurišićeva je danas, govoreći o javnom servisu, “pozvala na odgovornost SNSD i HDZ, i stranke `trojke`”, ističući da prikupljanje RTV takse mora biti na nivou BiH, te se taksa iz Republike Srpske, kako kaže, mora uplaćivati na jedinstven račun.

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ “Vlast se pogubila, NEMAJU NIKAKVU VIZIJU ni strategiju”

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović mišljenja je da se vladajuća koalicija iz Republike Srpske, ali i iz BiH, odnosno onaj dio koji dolazi iz SNSD-a potpuno pogubio.”Nemaju nikakvu viziju, strategiju. Očigledno sve krupne teme koriste isključivo u dnevnoplitičke svrhe, za stvaranje kratkoročnih tenzija, utvrđivanje svojih pozicija i pokušaj da se kroz tu politiku konflikta, dovođenja teških tema u javni diskurs naprave zloupotrebe čitavog procesa koji treba vratiti u normalne, demokratske zakonske okvire, umjesto da se energija ulaže u to da imamo što više fer i poštene izbore”, kaže Borenović za Raport.

Predsjednika PDP-a Raport je zatekao u Skoplju, gdje je posmatrao izborni proces u ovoj zemlji.

“Oni su svjetlosnu godinu ispred nas. Unaprijedili su izborni proces, uveli nove tehnologije, izbalansirali mjesto u biračkim odborima, opozicija kontrolira vlast i obrnuto, imaju i administraciju koja dobro radi svoj posao, savršen izborni proces zemlje koja je tu pored nas i kako je moguće da takvo nešto može uspostaviti Sjeverna Makedonija, a ne može BiH”, pita Borenović.

Mišljenja je da imamo ogroman problem s vladajućim političkim elitama koje godinama koče uspostavljanje efikasnog, transparentnog, zakonitog, demokratskog i tehnološki unaprijeđenog izbornog procesa.

“Zato sve ovo imamo, turbulenciju, mrcvarenje, kreiranje tenzija i ovakve odgovore koji su ponekad dvosmisleni jer ne pokazuju ništa. Do prije neki dan imali smo podignutu ljestvicu do usijanja, a sada se navodi neka vrsta poruka koje ukazuju na to da nemaju drugi izbor nego da postoje samo jedni raspisani izbori od Centralne izborne komisije i da taj Izborni zakon Republike Srpske niti je stupio na snagu, niti ga je moguće provesti do oktobra”, kazao je Borenović.

Dodaje da Izborni zakon Republike Srpske više niko ne pominje, ni Dodik, ni ljudi iz vladajuće koalicije.

“Bježe od tih tema. Zaustavili su u Domu naroda izmjene zakona i uvođenje tehničkih izmjena. Do prije nekoliko sedmica pravili su ogromnu temu, usvajali Izborni zakon Republike Srpske. Mi smo govorili da je nemoguće provesti na način na koji su predvidjeli, iako je to bilo svima jasno”, kazao je Borenović.

(BN)

Nastavi čitati

Aktuelno