Connect with us

Politika

Tegeltija i Helez sami sebe izabrali

U BiH se nerijetko dešava da pojedini funkcioneri sjede, naročito nakon izbora, na duplim, nespojivim pozicijama, a prilikom biranja novog saziva Savjeta ministara ponovo se došlo u situaciju da su među kandidatima za ministre bili i poslanici te da su sami sebi dali glas za prelazak na drugu funkciju.

Zoran Tegeltija (SNSD) i Zukan Helez (SDP BiH) u srijedu su, sa pozicija poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, glasali za predloženi sastav Savjeta ministara čiji su i sami bili dio, jer su bili predloženi i za ministre finansija i trezora, odnosno odbrane na zajedničkom nivou vlasti.

I to nije usamljen slučaj. Ista situacija zabilježena je i krajem 2019. kada su Staša Košarac i Vojin Mitrović iz SNSD-a, kada se glasalo za ministre na nivou BiH, bili isto tako poslanici i kandidati, a na kraju i glasali sami za sebe. U istoj poziciji četiri godine ranije bio je i Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a, koji je, glasajući za predloženi saziv Savjeta ministara, glasao i za sebe, jer je bio predložen za ministra finansija i trezora BiH.

Sagovornici “Glasa Srpske” tvrde da do toga dolazi jer takve situacije nisu definisane ni Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH ni Izbornim zakonom, za razliku od Republike Srpske, odnosno republičkog parlamenta, gdje, što je viđeno u decembru prošle godine prilikom izbora novog saziva Vlade Republike Srpske, nisu glasali oni poslanici koji su bili predloženi za ministre.

Do promjena u propisima trebalo bi, prema njihovim viđenjima, da dođe i u Parlamentu BiH, jer nije politički korektno, a ni etički da poslanik glasa sam za sebe. Pojedinci smatraju da bi trebalo ponovo pričati na nivou BiH o već ranije predloženom institutu “mirovanja” mandata. SDP BiH je tada, naime, predložio izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno da lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje jedne funkcije, a drugu staviti u “mirovanje”. Izmjene su jednoglasno podržane u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda Parlamenta, tako da nisu stupile na snagu.

Zamjenik predsjedajućeg srpskog Kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković kaže za “Glas Srpske” da je Izborni zakon jedinstven i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament BiH.

– To se reguliše poslovnicima o radu, a u Srpskoj je to uređenije. Sigurno je loša praksa da poslanici glasaju za sebe kad su kandidati i za ministre. To u budućnosti treba mijenjati, jer ionako dolazi do dvostrukih funkcija.

Mislim da će o tome ponovo morati pričati kroz izmjene Izbornog zakona – rekao je Petković, koji je u prošlom mandatu vlasti bio potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Dugogodišnji poslanik i delegat u Parlamentu BiH Lazar Prodanović (SNSD), koji je bio dio i radnih grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ukazuje na dvije opcije – mijenjanje poslovnika o radu Predstavničkog doma i ugrađivanje preciznih odredaba u Izborni zakon BiH.

– Poslovnik može definisati da se, ako je poslanik kandidat za ministra, njegov glas ne broji, a postoji drugi model da kandidati koji se predlažu za taj nivo vlasti prije toga treba da podnesu ostavku na mjesto poslanika, a postoji i opcija, o kojoj je pričano, a to je mirovanje mandata – istakao je on za “Glas”.

Pozicije

Funkcioner SNSD-a Vojin Mitrović je bio prvi koji je nakon izbora 2022. obavljao nespojive funkcije jer je nastavio da bude ministar komunikacija i transporta BiH do izbora novog saziva Savjeta ministara, koji nije bio ni blizu formiranja kad je konstituisan sastav Narodne skupštine, gdje je on i prihvatio mandat narodnog poslanika. I Denis Zvizdić je poslije izbora 2018. bio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH i Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a u sličnim pozicijama su bili i drugi iz Srpske i FBiH.

Politika

TUŽILAŠTVO naložilo FUP-u da sasluša ambasadora Vujića, ZBOG TOGA ŠTO JE UPOZORAVAO NA TERORIZAM

Tužilaštvo BiH dalo je nalog Federalnoj upravi policije (FUP) da sasluša ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića, koji je ranije izjavio da je BiH “najopasniji izvor terorizma u Evropi”, saznaje sarajevski portal Kliks.

Vujić je ambasador BiH pri UN u Ženevi iz reda srpskog naroda, a Federalna uprava policije dostavila je ranije Tužilaštvu BiH informaciju i službenu zabelešku, kojima je tražena saglasnost da ispita ambasadora Vujića odakle mu navodi o tome da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi.
U službenoj zabilješci se navodi da „Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navoda ambasadora Vujića“ koje, kako tvrde, „negativno utiču na ugled BiH i kredibilitet službi bezbjednosnog sistema BiH na međunarodnom nivou“.
FUP je takođe naveo da posebno pažnju skreće na dijelove izjave ambasadora Vujića o tome da je “većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u BiH”, “radikalnim islamističkim elementima”, “sprečavanje islamističke politike u zemlji” te da je “potrebno, pre svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji”.

U zabilješci se još navodi da navedeno skreće pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Nakon što je u FBiH pokrenuta hajka protiv ambasadora Vujića, oglasio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i potvrdio da BiH jeste najopasniji izvor terorizma u Evropi, istakavši da je to navedeno i u američkim izvještajima.
-Ambasador Bojan Vujić je samo rekao činjenično stanje. Hajka u Federaciji protiv ambasadora pokazuje njihovu nespremnost da se suoče s ovom velikom pretnjom za BiH i region – napisao je tada Dodik na društvenoj mreži Iks.

Poručio je da je hajka nepotreba i da samo udaljava od rješenje, te da time dovodi u opasnost sve građane u BiH.

-Ne možemo zatvarati oči pred očiglednim pretnjama i BiH konačno mora početi da rešava ovo pitanje – naveo je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ ČESTITAO VUČEVIĆU “Dragi prijatelju VJERUJEM U VLADU SRBIJE sa Vama na čelu”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je novoizabranom premijeru Republike Srbije Milošu Vučeviću na imenovanju.
-Dragom prijatelju, upućujem najsrdačniju čestitku povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Srbije.
Iskreno vjerujem da će Vlada Republike Srbije s Vama na čelu hrabro nastaviti kontinuitet rada na zagarantovanom putu uspjeha i prosperiteta naše matice Srbije, kazao je Stanivuković.

-U ime naše i Vaše Banjaluke čiji ste “ključ grada” kao najviše priznanje primili protekle nedjelje još jednom Vam čestitam i duboko vjerujem da će naše institucionalne veze biti još čvršće po ugledu na bratske odnose naših Republika, Srbije i Srpske.
Srdačno Vas pozdravljam iz naše Banjaluke čiji su ključevi, sasvim sam siguran u pravim rukama. Srećno i dugovječno, poželio je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Politika

DODIK ČESTITAO VUČEVIĆU “Radujem se saradnji, jer je iskreni prijatelj Srpske”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Milošu Vučeviću na izboru za predsjednika Vlade Srbije.

– Čestitam Vučeviću izbor za predsjednika Vlade Srbije, uvjeren da snažna, ekonomski i politički stabilna Srbija garantuje sigurnu budućnost za sve građane – napisao je Dodik na svom Iks profilu.

Dodik je naglasio da je siguran da će premijer Vučević svojim predanim radom nastaviti dalji snažan razvoj Srbije.

– Ali i da će biti oslonac nama u Republici Srpskoj da nastavimo našu dobru saradnju za dobrobit našeg naroda – naglasio je Dodik.

On je istakao da je Srbija nezaobilazan politički faktor u regionu i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Uz sve izazove koji su nam nametnuti, uvjeren sam da zajedno možemo naći najbolja rješenja. Radujem se saradnji s premijerom Vučevićem, koji je dokazani i iskreni prijatelj Republike Srpske – poručio je Vučević.

Nastavi čitati

Aktuelno