Connect with us

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Društvo

POTREBNO STRPLJENJE! Pojačan saobraćaj na tri granična prelaza

Saobraćaj se u večernjim časovima pojačao na graničnom prelazu Donja Gradina na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Frekvencija vozila na ulazu u BiH pojačana je i na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša, dok na ostalim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

U Republici Srpskoj vozi se suvim kolovozima, uz dobru vidljivost.
Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, iz AMS-a savjetuju opreznu vožnju i obavezno poštovanje saobraćajnih propisa.

Nastavi čitati

Društvo

NE ODUSTAJU OD TRADICIJE! Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj

Savez sindikata Republike Srpske ne odustaje od tradicije: ni sindikalne, ni pravoslavne. Kao i ranijih godina i sutra će u Parku Mladen Stojanović spremiti kazan radničkog pasulja, i to posnog, je Međunarodni dan rada pada na Veliku srijedu.

Kako je saopšteno iz SS RS, protestno okupljanje zakazano je za 10 časova, kada će predstavnici 15 granskih sindikata, te najodgovornije sindikalke i sindikalci, u ime svojih kolega iznijeti radničke zahtjeve, sa jasnim porukama Vladi Republike Srpske i Uniji poslodavaca Republike Srpske.

Sindikalci će ponovo će upozoriti na radničko siromaštvo, na neprihvatljivo male plate i na opasnost da Srpska ostane bez radnika, jer se radno sposobno stanovništvo masovno seli na Zapad, u potrazi za boljim uslovima života i rada.
Kako je za Srpskainfo rekao Danko Ružičić, potpredsjednik SS RS za privredne grane, glavni zahtjev Sindikata jeste uvođenje novog sistema obračuna plata.

“Taj sistem plata bismo morali dogovoriti kroz socijalni dijalog sa poslodavcima i Vladom, kako bi se Opštim kolektivnim ugovorom utvrdili najniži koeficijenti za svako radno mjesto, naravno u zavisnosti od specifičnosti i složenosti radnog mjesta i potrebne stručne spreme. Taj bi se koeficijent množio sa najnižom platom, kao osnovicom”, objašnjava Ružičić.

On dodaje da bi takav sistem plata eliminisao ono što u Srpskoj imamao danas, nakon povećanja minimalca na 900 KM, a to je uravnilovka, pa tako nije rijedak slučaj da inženejri imaju istu platu kao NK radnici ili čistačice.
“Najniža plata nije dovoljna da bi se ostvarila socijalna pravda i zaštitio standard radnika, a ona, uostalom, nije u skladu ni sa evropskim standardima, jer se u EU sindikati zalažu za dostojanstvene plate. Šta je dostojanstvno u plati za koju ne možeš da kupiš ni hranu svojoj djeci”, poručuje Ružičić.

Da li će se radnici, nakon ovakvih poruka i porcije pasulja, konačno opasuljiti i početi da se upornije bore za svoja prava, ili će i dalje hrliti tamo gdje ima dostojanstvene plate?

Sindikalci poručuju da je krajnje vrijeme da se opasulje i poslodavci, jer će inače ostati bez radnika, koji ima donose lijepe profite.

Nastavi čitati

Društvo

JEZIVO! Zmija snimljena u garaži u BANJALUCI

Neugodan prizor zatekao je danas stanovnike jedne zgrade u banjalučkoj Karađorđevoj ulici.

Naime, u garaži su zatekli ogromnu zmiju.

Kako čitaoci kažu za “Sada.ba”, na mjesto događaja su izašli radnici “Еko Bela”, ali gmizavca nisu pronašli.

Građanima se savjetuje oprez jer su zmije posebno aktivne u ovom periodu, a osim toga vrijeme je praznika pa se više vremena provodi u prirodi.

Nastavi čitati

Aktuelno