Connect with us

Biznis

PAPRENA CIJENA: Evo koliko je koštala najskuplja nekretnina prodata na Bjelašnici

Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju Sarajevo saopštila je da su prodate određene vrijedne nekretnine.

Najvrednija je poslovna zgrada poznata kao MOC PRESS CENTAR sa zemljištem, ukupne površine 2.397 metara kvadratnih na Bjelašnici.

Prodavac je Kantonalno javno preduzeće ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo.

Ova nekretnina je prodata za oko 1,5 miliona KM.

Učesnici na aukciji bili su Fuad Džafić iz Sarajeva i firma Brend Sarajevo, a nije navedeno ko je od njih kupac. Vlasnica firme Brend je Mediha Džafić.

Druga nekretnina je posebni dio apartmana Hotela Bjelašnica – poslovni prostor u suterenu, ukupne površine 63 metra kvadratna. Ova nekretnina je prodata za 126 hiljada KM. Prodavac je isti, prenosi  BiznisInfo.

Treća nekretnina se nalazi u naselju Rožat u Dubrovniku, a prodata je za oko 95 hiljada KM.

Prodaja je, kako se dodaje, provedena krajem juna.

Banjaluka.net

Biznis

PROMET U FBIH VEĆI ČAK 13 PUTA: Evo koliko su građani POTROŠILI PARA na “Crni petak” u drugom entitetu

Potrošnja građana u Federaciji BiH veća je čak oko 13 puta nego u Republici Srpskoj – pokazuju zvanični podaci.

Promet posredstvom fiskalnih kasa 24. novembra, odnosno na dan “Crnog petka”, u Republici Srpskoj iznosio je 27,03 miliona KM, a u Federaciji BiH 345,7 miliona KM.

Kako je objavio Avaz, tokom tzv. Crnog petka u Federaciji BiH viđeni su veliki popusti u brojnim tržnim centrima. Građani u Federaciji BiH nisu štedjeli, pa je viđeno značajno uvećanje prometa u Poreskoj upravi FBiH. Tako je u odnosu na sedmicu ranije promet bio gotovo udvostručen.

– Prema podacima o evidentiranom prometu putem fiskalnih uređaja, na serveru Poreske uprave Federacije BiH ukupno evidentiran promet obveznika fiskalizacije na dan 24. novembar (petak) 345.722.560,25 KM – naveli su iz Poreske uprave.

Na „Crni petak“ prošle godine ukupni evidentiran promet obveznika iznosio je oko 54,2 miliona KM.

– S obzirom na to da je 25. novembar praznik (petak) Dan državnosti BiH i da je tada bio neradni dan za trgovačke centre, radi poređenja podataka ističemo da je dan ranije, odnosno 24. novembra 2022. ukupno evidentirani promet na serveru Poreske uprave iznosio 216.529.970,20 KM, a dan poslije, 26. novembra 2022. (subota) ukupno evidentirani promet iznosio je 83.072.080,96 KM – ističu iz Poreske uprave.

Tako se može zaključiti da je promet na „Crni petak“ ove godine bio veći i u odnosu na prošlogodišnji i u odnosu na prošli mjesec, ali i prošli petak, što nije bio slučaj u Republici Srpskoj.

Manji promet
Prema podacima Poreske uprave RS, u odnosu na prošlogodišnji „Crni petak“ i dane prije i poslije njega viđen je pad od gotovo 33,8 posto ili 25,5 miliona KM.

– Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u RS u periodu od 24. do 26. novembra 2023. iznosio je 49.903.918 KM, dok je u periodu od 25. do 27. novembra 2022. iznosio 75.413.392 KM – naveli su iz Poreske uprave RS.

Nastavi čitati

Biznis

PROPALA KOMPANIJA “DUŠANIĆ”! Rasprodaje se imovina

Benzinska pumpa i zemljište „Kompanije Dušanić“ u stečaju ponuđeni su na prodaju za 2,1 milion KM
Stečajni upravnik oglasio je prodaju zemljišta i objekata ovog stečajnog dužnika i to benzinske pumpe sa prodajnim prostorom, kao i građevinskog zemljišta.

Kako je naglašeno zemljište i objekti se nalaze uz magistralni put Modriča-Šamac na oko dva kilometra od centra Modriče, piše Capital.

„Radi se o tri parcele. Na parceli površine 7.494 metara kvadratnih nalazi se benzinska pumpa kapaciteta 80.000 litara sa prodajnim objektom u kojem se nalazi prostor za autogalanteriju i mini market“, navedeno je u oglasu.

Kako je istaknuto dvije parcele površine 8.433 i 10.603 kvadrata se nalaze neposredno uz benzinsku pumpu i sve navedeno je ograđeno industrijskom ogradom.

„Trenutno, benzinska pumpa sa prodajnim prostorom je izdata na period do prodaje nekretnine“, istakao je stečajni upravniku oglasu.

Navedeno je da se pomenuta imovina prodaje „u paketu“, kao jedna cjelina, po početnoj cijeni od 2,1 milion KM, te da navedena vrijednost predstavlja početnu i najnižu cijenu ispod koje se imovina na prvoj licitaciji ne može prodati.

Licitacija će biti održana 22. decembra ove godine u Okružnom privrednom sudu Banjaluka, a pravo učešća imaju svi koji do 20. decembra uplate depozit od 50.000 KM.

Podsjetimo, stečaj u „Kompaniji Dušanić“ je otvoren u maju ove godine iako su im računi bili blokirani čak 11 godina.

Prijedlog za stečaj preduzeća u vlasništvu porodice prnjavorskog biznismena Petra Dušanića podnesen je još polovinom 2018. godine, a odluka o otvaranju stečaja donesena je tek ove godine.

Nastavi čitati

Biznis

BANKE U BIH očekuju povećanje POTRAŽNJE KREDITA za preduzeća

Banke u BiH imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu, dok istovremeno očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke BiH.

Prema ovoj anketi u kojoj je učestvovalo osam najvećih banaka u BiH, u četvrtom kvartalu očekuje se smanjenje potražnje stanovništva za potrošačke i nenamjenske, kao i za stambene kredite, dok će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima ili kreditnim linijama.

Za četvrti kvartal banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima ostati nepromijenjeni.

Banke su izvjestile da je u trećem kvartalu došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima.

Glavni faktori koji su uticali na povećanje potražnje za kreditima vezani su za povećanu nabavku trajnih potrošačkih dobara, kupovinu nekretnina i drugi izvori finansiranja stanovništva, dok je štednja stanovništva imala negativan uticaj na potražnju stanovništva.

U trećem kvartalu došlo je do neznatnog pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, dok su standardi za odobravanje stambenih kredita ostali nepromijenjeni.

Banke su navele da je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste i u trećem kvartalu, kao i da je potražnja za dugoročnim kreditima veća od potražnje za kratkoročnim.

U trećem kvartalu u odnosu na prethodni, došlo je do neznatnog povećanja odbijenih zahtjeva za kreditima.

Nastavi čitati

Aktuelno