Connect with us

Svijet

Ukrajina uvela sankcije ruskim kompanijama na 50 godina

Ukrajina je uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina, navodi se u ukazu koji je potpisao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ovim mjerama cilja se 200 ruskih kompanija i organizacija, a jedna od njih je i ruska državna agencija Rosatom, za koju “Kijev independent” piše da nezakonito upravlja okupiranom nuklearnom elektranom Zaporožje u Energodaru, .

Kijevski list dodaje da je Rusija koristila fabriku ”za nuklearnu ucjenu”.

“Ta teroristička država koristi nuklearnu industriju da pritisne ostale države i tako se širi spolja. To su dovoljni razlozi da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu globalne sankcije”, rekao je Zelenski u obraćanju.

Svijet

ZELENSKI POSLAO PORUKU ZA VASKRS! “Klečimo samo kada se molimo, nikada pred osvajačima”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas, na pravoslavni Vaskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog – koji ima “ukrajinsku zastavu na svojim ramenima” – voditi ka životu koji će pobjediti smrt.
Molimo se jedni za druge. Kada smo se svi približili jedni drugima, više nismo bili stranci jedni drugima – rekao je Zelenski u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Stojeći ispred hrama Svete Sofije u Kijevu Zelenski je rekao da se Ukrajina sada bori već 802 dana za pobjedu protiv Rusije.
– Neprekidno se borimo 802 dana, 802 dana suprotstavljanja tami, 802 dana hrabrosti suočene sa terorom, 802 dana borbe svetlosti protiv tame – rekao je Zelenski, prenijela je ranije agencija Unian.
Prema njegovim riječima, Ukrajinci su već pokazali da kleče samo kada se mole Bogu, a nikada pred osvajačima i okupatorima.

I Sirski čestitao Vaskrs
Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski takođe je čestitao Uskrs ukrajinskim vojnicima i poželio im dobro zdravlje, istrajnost, snagu i hrabrost.

– Neka nam uskrsnuti Gospod, koji je pobjedio smrt, da snage da pobjedimo neprijatelja i neka nas učvrsti u borbi protiv zla. Koliko god nam teško bilo, znamo da poslije najcrnje noći dolazi dan -poručio je Sirski.

Nastavi čitati

Svijet

SVI PREGOVORI PROPALI! Netanjahu odbacio Hamasove zahtjeve za OKONČANJE RATA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlučno je odbacio Hamasove zahtjeve za okončanje rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, ocijenivši da bi to održalo palestinsku islamističku grupu na vlasti, što bi i dalje ugrožavalo Izrael.

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman da zaustavi borbe u Gazi da bi osigurao oslobađanje više od 130 talaca za koje vjeruje da ih Hamas i dalje drži.
“Iako je Izrael pokazao spremnost, Hamas ostaje ukorijenjen u ekstremnim pozicijama, među kojima je prvi zahtjev da uklonimo sve svoje snage iz Pojasa Gaze, okončamo rat i ostavimo Hamas na vlasti”, rekao je izraelski premijer.
On je naglasio da “Izrael to ne može da prihvati”.

“Hamas bi bio u stanju da ostvari obećanje da će ponovo i ponovo vršiti masakre, silovanja i otmice”, rekao je Netanjahu.

Lideri Hamasa u Kairu već drugi dan pregovoraju o primirju sa egipatskim i katarskim posrednicima, ali bez vidljivog napretka.
Militantna grupa zahtijeva da svaki sporazum podrazumijeva okončanje rata u Gazi, rekli su palestinski zvaničnici.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA ČESTITAO VASKRS PRAVOSLAVCIMA! “Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo čestitao je danas pravoslavnim hrišćanima i vjernicima istočnih crkava koje slave Vaskrs po julijanskom kalendaru.

“Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama iz pravoslavnih crkava i nekih istočnih crkava koji danas slave Sveti Vaskrs po julijanskom kalendaru. Neka vaskrsli Gospod ispuni sve zajednice radošću i mirom i utješi one koji prolaze kroz iskušenja”, rekao je papa na kraju tradicionalne nedjeljne besjede na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a prenosi Vatikan njuz.
Papa je u besjedi prije nedjeljne molitve ponovo pozvao na molitvu za žrtve poplava u Brazilu, kao i za mir u Ukrajini, Izraelu i Palestini.

Nastavi čitati

Aktuelno