Connect with us

Svijet

Sudar u Mađarskoj: Petoro poginulih, mašinovođa u bolnici

Najmanje pet osoba je poginulo jutros u sudaru voza i jednog vozila na željezničkom prelazu na jugu Mađarske.

Prema navodima policije, poginuli su vozač vozila i još četiri osobe.

Mašinovođa je prebačen u bolnicu sa lakšim povredama, a niko drugi od putnika u vozu nije povrijeđen, dodala je policija.

Kako je navela, do nesreće je došlo na makadamskom prelazu oko 6.45 časova u blizini sela Kunfeherto.

Na seoskom željeznickom prelazu nije bilo kapije ili električnog signala, saopštila je mađarska državna željeznička kompanija.

Dionica željezničke pruge gdje je došlo do nesreće zatvorena je za saobraćaj vozova.

Svijet

BIVŠI LJEKAR BIJELE KUĆE TVRDI “Bajden da se testira na NARKOTIKE”

Bivši doktor Bijele kuće zagovara tezu da predsjednik SAD Džozef Bajden treba da se testira na drogu uoči prve predsjedničke debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom koja će biti održana 27. juna ne bi li se utvrdilo da li uzima psihoaktivne supstance koje bi prikrile pad njegovih kognitivnih sposobnosti.

Dr Roni Džekson, koji je bio ljekar u Bijeloj kući za vrijeme Trampove administracije, ali i tokom Obaminog mandata kada je Bajden bio potpredsjednik, tvrdi da postoji realna šansa da će Bajden biti drogiran kako bi “pojačao mentalnu oštrinu” u predsjedničkoj debati.

Doktor, sada republikanski kongresmen u Teksasu, dodao je da vjeruje da je Bajden bio drogiran i tokom govora o stanju nacije u martu.

– Zaista je neprijatno što kao nekadašnji ljekar u Bijeloj kući moram da ukažem na ovo, ali nemam izbora ako se ima u vidu šta nam se sve dešava. Ipak, zahtijevaću, u ime miliona zabrinutih Amerikanaca, da se podvrgne testu na drogu prije i poslije debate, s akcentom na detekciju lijekova koji poboljšavaju efikasnost – rekao je Džekson u intervjuu za Fox News.

Džekson je više puta slao pisma Bijeloj kući zahtijevajući od predsjednika da uradi kognitivni test kako bi dokazao da je mentalno sposoban za posao koji obavlja. Ali, prema njegovim riječima, Bajden i njegovo osoblje su ignorisali te zahtjeve. Tramp je 2019. bio podvrgnut ovom testu i “položio” ga je.

Sumnju da je Bajden na lijekovima ovaj ljekar potkrepljuje činjenicom da se predsjednik povukao u Kemp Dejvid gdje se priprema za debatu, navodno, tamo mu njegovi pomoćnici daleko od očiju javnosti podešavaju doze lijekova kako bi se doveo u red za debatu.

– Moraju da liječe njegov mozak, moraju da mu daju nešto što će mu pomoći da bolje razmišlja, moraju mu dati nešto da ga probudi. Sve vrijeme vidimo da je uznemiren, što je uobičajen simptom kognitivnog poremećaja od kog očigledno boluje – tvrdi doktor Džekson.

Aprilska anketa “Njujork tajmsa” pokazala je da 72 odsto američkih glasača, uključujući više od polovine demokrata, vjeruje da je Bajden prestar da bi bio “efikasan” predsjednik.

RT Balkan

Nastavi čitati

Svijet

“Suzbijamo najveći problem” Barselona ZABRANILA iznajmljivanje apartmana turistima

Gradonačelnik Barselone Žaume Kolboni najavio je da će do 2028. godine zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi da zaustavi rast troškova stanovanja i omogući građanima da žive u svom gradu.

Kolboni je precizirao je da će do 2028. Barselona da ukine dozvole za kratkoročni zakup za 10.101 apartman, koliko ih trenutno ima tu mogućnost, prenosi El Diario.

– Suzbijamo najveći problem Barselone, a tih 10.000 apartmana koristiće građani ili će završiti na tržištu za zakup ili prodaju – rekao je Kolboni, prenosi Tanjug.

On je istakao da je ova mjera odgovor na sve veće poteškoće kada je riječ sticanju stambenog objekta u Barseloni, gdje je ponuda oskudna, a cijene zakupa u prosjeku premašuju 1.100 evra mjesečno.

Gradonačelnik iz redova socijalista, koji ovih dana navršava godinu dana na funkciji, insistira na tome da 2029. godine pojam turističkog apartmana više ne postoji u katalonskoj prijestonici.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI NAPRAVIO ČISTKU! Pukovnici htjeli da ga ubiju kao “POKLON PUTINU”?

Vladimir Zelenski dao je odriješene ruke šefu ukrajinske garde da očisti redove od ljudi koji je diskredituju, nakon što su dvojica oficira optužena za zavjeru za ubistvo visokih zvaničnika, pišu britanski mediji.

Služba državne bezbjednosti (SBU) saopštila je prošlog mjeseca da je uhapsila dvojicu pukovnika garde optuženih da su sarađivali sa Rusijom na planiranju ubistva Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova, navodi Gardijan.

Državna garda vrši obezbjeđenje visokih službenika ukrajinske vlade.
Ubistvo Zelenskog je bilo zamišljeno kao “poklon” Vladimiru Putinu, ruskom predsjedniku, koji je peti put inaugurisan u Kremlju prošlog mjeseca, saopštila je SBU.

Predstavljajući u ponedjeljak osoblju pukovnika Oleksija Morozova, Zelenski je rekao da je njegov glavni cilj da osigura da se samo oni koji svoju budućnost vide u Ukrajini pridruže agenciji.

– I, naravno, služba mora biti očišćena od svakog ko nije na strani Ukrajine ili diskredituje službu državne straže – napisao je on na Telegramu.
Linker
Zelenski je otpustio Serhija Ruda u maju, dva dana nakon što je SBU privela zaposlene u agenciji za koje je rekla da su radili za rusku Federalnu službu bezbjednosti i odavali povjerljive informacije.

Nastavi čitati

Aktuelno