Connect with us

Banjaluka

ZIMSKO PRELO Stanivuković: 19 godina tradiciju i običaje čuvamo od zaborava

Poručio je da je Piskavica ove godine imala najveću podršku, te da će naredne imati još veću.

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija „Zimsko prelo 2023“ po 19. put održava se u Gornjoj Piskavici, a otvaranju ove tradicionalne manifestacije prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio kako je ovo značajan događaj, jer ima svoj kontinuitet.

– Dragocjeno je što u kontinuitetu održavamo 19 godina tradicije u ovim izazovnim i turbulentnim vremenima. Čak i onda, kada se ovakva stvari nisu cijenile najviše, „Zimsko prelo“ u Piskavici imalo je svoj kontinutet. Naredne godine proslavljamo jubilej, 20 godina postojanja ove manifestacije, te ćemo ovu binu urediti zajedničkim snagama. Svakako, svaki mještatnin može da se pridruži, a ja ću da pružim svu potrebnu podršku – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako mlade generaciije možda i nisu upućene u to šta je prelo, tradicija, narodna nošnja, kolo, ali da nas upravo ovakve manifestacije vraćaju našim korijenima.

– Narod koji nije vezan za korijene nije stabilan niti čvrst. Lišće se vraća svom korjenju i ide na visine, te samo tako može da se obnavlja iznova. Mi možemo da dosegnemo te visine, da se obnavljamo samo ako znamo ko smo, gdje smo, šta je naša kultura, istorija, običaji i tradicija – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je Piskavica ove godine imala najveću podršku, te da će naredne imati još veću.

– Ova manifestacija biće vječna – zaključio je on.

Suzana Šalić iz Turističke organizacije Grada poručila je kako su i ove godine, tradicionalno podržali održavanje ove manifestacije.

– Kao i svake godine, Turistička organizacije Banjaluke je podržala organizaciju „Zimskog prela“, koje je ovaj put masovnije nego ikada. Ovo je realizovano zahvaljujući dobroj saradnji Grada i TOBL – a, te odličnoj komunikaciji sa domaćinom i organizatorom – poručila je.

Predsjednik Savjeta MZ Piskavica, Goran Knežević, istakao je kako ova manifestacija naredne godine proslavlja svoj jubilej – 20 godina postojanja, te da je uvjeren da će tim povodom program biti bogatiji nego svih prethodnih godina.

Pored brojnih gostiju i zvanica, ovoj manifestaciji prisustvovao je i predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković.

Tokom dnevnih aktivnosti u sklopu „Zimskog prela“ održano je i takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, te performans seoskog prela u izvođenju KUD „Piskavica, a uručene su i nagrade

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Gornja Piskavica i Grad Banjaluka, a suorganizator ovog tradicionalnog događaja je Turistička organizacija grada Banjaluka.

Banjaluka

PREDSTAVA NEVID TEATRA „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u TAKMIČARSKOM PROGRAMU 10. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, autora i reditelja Marka Dukića, u produkciji Nevid Teatra iz Banje Luke biće izvedena u okviru takmičarskog programa 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) u utorak, 7. maja, u 12 časova u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet, obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banju Luku, Jajce, Trebinje i Mostar.

U predstavi igraju: Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljiljana Šiniković.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a. Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Naša borba nije bila uzaludna, NE SMIJEMO ODUSTATI” (VIDEO)

Naša borba nije bila uzaludna. Mukotrpnim radom PDP je 2020. godine ostvario istorijski rezultat ubjedljivom pobjedom Draška Stanivukovića, rekao je potpredsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a Nebojša Drinić.

On je kazao da se narod opredijelio da čista srca zajedno sa PDP-om gradi bolju Banjaluku.

– Naša vizionarska borba za ljepše i naprednije društvo nas obavezuje da ne smijemo odustati – kazao je on.

On je podsjetio na prethodne izbore 2022. godine kada je narod potvrdio povjerenje Stanivukoviću i Driniću koji je osvojio više od 9.000 glasova.

– PDP u Banjaluci okuplja mlade, hrabre i energične ljude koji su spremni da se bore za nova radna mjesta, privredni razvoj, bolji život i materijalni položaj svih građana. Narod to prepoznaje i nagrađuje. Zato nema praznih priča, nastavljamo borbu do krajnjeg cilja – velike pobjede u oktobru – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PO PRVI PUT U BIH: Manifestacija posvećena tetoviranju u Banjaluci

U Banjaluci će od 10. do 12. maja biti održan “Tattoo Show”, prvi takve vrste u BiH i regionu, na kojem će učestvovati više od 100 umjetnika iz regiona, Evrope i Amerike.

Predsjednik Udruženja ljubitelja tetovaža “BL Tattoo studio” Igor Pešić rekao je da je cilj manifestacije, koju su podržali Ministarstvo trgovine i turizma Rapublike Srpske, grad Banjaluka i brojni partneri, promocija tetoviranja kao umjetnosti.

“Program je takmičarskog i revijalnog karaktera i svi posjetioci će imati priliku da vide proces stvaranja tetovaža najvećih svjetskih majstora i biće obogaćen brojnim koncertima”, rekao je Pešić.

On je dodao da će ovaj događaj privući i nekoliko hiljada turista, te dodao da u Banjaluku dolaze i predstavnici kompanija “Čejen” i “Kiler inker”, sponzora ove manifestacije, koje na ovaj način pokazuju koliko je događaj važan.

Programom je predviđena panel-diskusija, a u dvorani “Centar”, gdje će događaj biti organizovan, biće postavljen i humanitarni štand na kojem će se prikupljati pomoć za liječenje Sergeja Stupara u Moskvi.

Prve večeri na nastupiće “Rok simfonija”, a završne večeri je predviđen koncert grupe “Ritam nereda” iz Srbije.

(Srna)

Nastavi čitati

Aktuelno