Connect with us

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA: Oblačno sa slabim snijegom

Danas se u našoje zemlji očekuje oblačno vrijeme. U Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 2, na jugu do 6, a dnevna -1 do 3, na jugu od 8 do 12 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura oko -2, a dnevna oko 1 °C.

Društvo

BiH i Italija sutra potpisuju sporazum o PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA

Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola biće potpisan sutra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, sporazum će potpisati resorni ministar Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca. Za sada nema informacija o tome kada bi ovaj sporazum trebao da stupi na snagu.

Nastavi čitati

Društvo

PUT OD 230 KILOMETAR: Sa Sokoca na Ostrog krenula 33 hodočasnika, među njima i 13 djevojaka

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13 djevojaka.

Oni će nakon pređenih 230 kilometara u subotu, 11. maja, u predvečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, stići na večernju službu u svom odredištu.

Predsjednik sokolačkog Udruženja “Sveti Vasilije Ostroški” Milan Maričić izjavio je da je ovo 15. hodočašće i poklonjenje moštima Svetog Vasilija vjernika sa Romanije, a tradicija je počela još 2009. godine kada su do manastira Ostrog krenula trojica mladih Sokočana.

On je istakao da su jutros na ovaj put, nakon blagoslova sveštenika iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, krenuli hodočasnici sa Sokoca, iz Rogatice, Pala i Višegrada.

On je rekao da je prvi odmor hodočasnika planiran nakon pređenih 45 kilometara, u mjestu Dub kod Rogatice, zatim u Foči, u Rafting klubu na granici Crne Gore i Republike Srpske, u manastiru Piva, u sportskoj sali u Vidrovanu, a potom šesti dan pješačenja dolaze na večernju službu u manastir Ostrog.

Nastavi čitati

Društvo

KAFA U BIH PONOVO POSKUPLJUJE: Uskoro stižu nove cijene

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među stanovnicima, ističu naši sagovornici i dodaju da su i sadašnje cijene kafe na vrhuncu koji građani mogu da podnesu.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške, cijene sirove kafe na berzi u proteklom periodu išle su gore i pred njima je turbulentno vrijeme.

“Teško je dati neku prognozu šta će se dešavati u narednom periodu, ali sigurno je da će do rasta cijene doći”, kazao je Banjac i dodao da će se to odraziti na sve vrste kafe.

“Sve sorte kafe jako su poskupjele, tako da je neupitno da će cijene biti veće, a to će se poskupljenje odraziti i na ekspreso, ali i na ostale vrste kafe”, kazao je Banjac i istakao da će minimalno 10 odsto doći do rasta cijene.

Istakao je da je teško predvidjeti tačne cijene u budućnosti, ali kako kaže, ono što je sigurno, jeste da se cijene neće vratiti na one od prije nekoliko godina.

Dodao je da je najtraženija domaća kafa, nakon toga espreso, ali i instant brze kafe.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, kazao je da su ugostitelji očekivali da dođe do stabilizacije cijene kafe, ali da berze govore drugačije.

“Sada će vjerovatno doći do malih korekcija cijena i u ugostiteljskim objektima”, kazao je Kurtinović i naglasio da su sadašnje cijene kafe na vrhuncu koji građani mogu da podnesu.

“Generalno, mi možemo da stavimo cijene koliko želimo, ali onda se postavlja pitanje kome stavljamo te cijene, da li ćemo imati gostiju”, kazao je Kurtinović i dodao da se cijene kafe u Banjaluci kreću između 2,30 i četiri marke.

Kako je rekao, ukoliko se desi dodatni rast, građani će sigurno piti manje kafe.

Dragan Grbić, glavni pržioničar u “Caffemiu”, ističe da kod njih neće biti poskupljenja, jer kako kaže, žele da zadrže kupce.

“Jedino ako cijene nastave abnormalno da rastu, moraćemo da pratimo taj trend, ali da to poskupljenje bude minimalno”, kazao je Grbić.

Istakao je da cijena robuste kafe raste, jer kako kaže, nema je u velikim količinama, dok je velika potražnja za ovom vrstom kafe.

“Cijene arabike takođe rastu, ali ne toliko drastično, tako da ćemo cijenom arabike uspjeti da pokrijemo ova povećanja da ne bismo morali povećati cijenu naše kafe, jer ipak želimo da budemo konkurentni cijenom na tržištu”, kazao je Grbić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona maraka, a najviše kafe je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 miliona kilograma.

“Vrijednost kafe koja je uvezena iz Brazila bila je nešto viša od 18 miliona maraka”, naveli su iz UIO BiH.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine u BiH stiglo 4,6 miliona kilograma kafe, vrijedne nešto više od 32,5 miliona KM.

“Tokom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilogram kafe u vrijednosti od 445.443 KM”, rekli su iz UIO BiH i dodali da su lani u istom periodu izvezena 10.954 kilograma kafe u vrijednosti od 147.321 KM.

Nastavi čitati

Aktuelno