Connect with us

Banjaluka

Nakon sastanka u Skupštini Grada KRESOJEVIĆ PORUČIO: Pitanje Eko toplana rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je ova gradska administracija još na početku mandata isticala da je potrebno rekonstruisati toplovodnu mrežu kako bis imali za 20 odsto manje kvarova.

-Uradili smo i Studiju, koju smo predložili više puta Skupštini Grada, ali nisu je prihvatili. S druge strane, svejesni smo da su energenti poskupili i u tom smislu smo kontinuirano razgovarali sa Eko toplanama kako prevazići ovu situaicju – kazao je gradski menadžer nakon današnjeg sastanka u Skupštini Grada u vezi sa pitanjem poslovanja Eko toplana.

Ističu da su tri rješenja, od kojih prvo da se ide u rekonstrukciju mreže.

-Drugo rješenje je da se iskoriste interni potencijali da se uštedi energije koliko je god moguće u poslovanju Eko toplana  i treće da se razgovara o eventualnim promjenama u samim prihodima tog preduzeća – naveo je on i naglasio da problem Eko toplana treba rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća.

Ističe da Grad mora biti odgovoran za sve komunalne usluge u gradu, navodeći da je već dva miliona KM izdovjeno za subvenciju Eko toplanama.

-Želim reći da poslovanje Vodovoda nije koštalo Grad nijednu marku i to je jedina komunalna usluga u regionu u prošloj godini koja je jeftinija zbog ukidanja naknade za mjerno mjesto. To preduzeće se susrelo sa povećanjem cijene električne energije, poskupljenjem naftnih derivata i neophodnih povećanja svih drugih troškova. U tom smislu, smatramo da Grad Banja Luka kao većinski vlasnik ipak ima veću odgovornost prema tom preduzeću nego prema Eko toplanama. To znači da je naš stav da trebamo rješavati problem Eko toplana, kao i do sada, ali da tu spremnost moramo iskazati i prema poslovanju Vodovoda – zaključio je Kresojević.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković kazao je da su Eko toplane u problemu zbog čega je danas i organizovan sastanak.

-Imamo obavezu da djelujemo kako ne bi došlo do zastoja u isporuci toplotne energije – naveo je on.

Ističe da je u proteklom periodu došlo do povećanja cijene drvne sječke i struje kao osnovih energenata.

-Smatrali smo da u što kraćem roku treba da bude ovaj sastanak. Takođe, tražimo da u što kraćem roku predlagač ponudi rješenje prema gradskoj skupštini – poručio je Ninković.

Član Upravnog odbora preduzeća Eko toplane, Dragiša Zečević, istakao je da se svjetska ekonomska kriza itekako odrazila i na poslovanje tog preduzeća.

-Pokušavali smo naći izlaz iz ove situacije. Godišnji troškovi energenata su porasli za skoro deset miliona KM i mi to ne možemo da platimo. Zato smo danas ovdje da tražimo zajedničko rješenje – naveo je Zečević.

Banjaluka

TO JE BANJALUKA! Aleksa 24 sata PROVEO NA TERENU kako bi pomogao Sergeju!

Banjalučanin Aleksa Kresojević završio je sinoć svoju akciju šutiranja koševa 24 sata bez prestanka, a podršku su mu pružili brojni sugrađani, kao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Aleksa je oborio rekord humanosti, a sve u cilju prikupljanja novca za liječenje mladog Sergeja Stupara, koji se već devet mjeseci nalazi u komi u kojoj se našao nakon teške saobraćajne nesreće.

S njim je na terenu bila i majka Sergeja, koja mu se zahvalila na podršci i koja nije mogla sa sakrije suze.

– Ako je on mogao da izdvoji 24 časa, možemo i mi pozvati 1413 – poručio je gradonačelnik Banjaluke, koji je podržao ovu akciju i zahvalio Aleksi na velikom doprinosu.

Aleksu su podržali i brojni sugrađani, koji su pružili podršku humanoj misiji ovog mladog momka koji je pomjerio granice humanosri.

Nastavi čitati

Banjaluka

“NIKAD NIŠTA NISMO DOBILI”: Suze na licu Banjalučana zbog BESPLATNE LEGALIZACIJE

Među brojnim besplatnim mjerama koje je uveo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković jeste i besplatna legalizacija za građane koji do sada nisu bili u mogućnosti da legalizuju svije domove.

Pa je tako mnogima nakon dugo godina “pao kamen sa srca”, jer konačno mogu da legalizuju svoje stambene jedinice, ali i da bez problema nekretninu prepišu na svoje nasljednike.

“Rasplakao si me. Nikad ništa u životu nismo dobili, a suprug je ratni vojni invalid. Ovo je prvi put i kamo sreće da sam imala novac da kao i ostali platim legalizaciju. Svaka čast i za tebe glasamo, a glasali smo i prije”, rekla je jedna od mnogobrojnih Banjalučanki.

Sličnog mišljenja su i drugi koji su tog dana dobili rješenje o besplatnoj legalizaciji.

“Za tebe glasam”, “Čestitam, odličan posao ste uradili kako ste i obećali. Imate punu podršku od porodice Banjac u narednom predizbornom periodu”, samo su neke od mnogobrojnih emotivnih riječi zahvalnosti Banjalučana upućenih gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

Tokom proteklih mjeseci zaključena su 64 ugovora o subvencionisanju troškova u postupku izdavanja građevinske dozvole. Ovom odlukom Banjaluka je postala jedini grad na ovom prostorima koji je odlučio da svojim stanovnicima na ovaj način izađe u susret.

Naime, Grad Banjaluka od 28. septembra 2023. godine, kad je stupila na snagu Odluka o subvencijama naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente za individualne stambene objekte, subvencioniše naknadu za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente u postupku dobijanja građevinske dozvole, naknadne građevinske dozvole i rješenja o privremenom zadržavanju na teritoriji grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK U SLAVIĆKOJ MJEŠTANIMA PORUČIO: Završavamo projekat vodosnabdijevanja vrijedan 1.7 miliona KM

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je danas žitnoj molitvi i maslima u Slavićkoj.

Tom prilikom, gradonačelnik se susreo i sa mještanima, sa kojima je podijelio divne vijesti.

-Raduje me što, bez obzira na sve nove tehnologije i napredak poljoprivrede, tradicija i kultura žitnih molitvi je ostala ista. Iskoristio sam priliku da mještanima donesem divne vijesti! Na ovom području za 7 dana završavamo projekat vodosnabdijevanja, vodovod vrijedan 1.7 miliona KM dužine 14 kilometara koji će obezbijediti redovno vodosnabdijevanje za 200 domaćinstava Slavićke, a asfaltiraćemo i put do crkve – kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je i to da sa vodom dolaze i besplatni priključci na vodovodnu mrežu.

-Neka žive naša sela, neka živi naša Banja Luka – rekao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno