Connect with us

Banjaluka

POTPISAN PROTOKOL ZA ZAŠTITU ŽRTAVA Stanivuković: Samo ZAJEDNIČKOM SARADNJOM možemo doprinijeti suzbijanju i prevenciji nasilja

Grad Banjaluka potpisao je, sa svim relevantnim subjektima koji pružaju zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici, Protokol o postupanju i saradnji subjekata nadležnih za zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na području grada Banjaluke.

S ciljem da svi subjekti,u okviru svojih nadležnosti, efikasnije djeluju u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja uz međusobnu intenzivnu saradnju i stvaranje mehanizama za primarnu zaštitu žrtava nasilja, ovaj protokol su potpisali: Grad Banjaluka, Policijska uprava Banjaluka, JU Centar za socijalni rad Banjaluka, Osnovni sud Banjaluka, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, JZU Dom zdravlja, Centar za pružanje besplatne pravne pomoći, Aktiv direktora osnovnih škola, Aktiv direktora srednjih škola, Fondacija Udružene žene Banjaluka.

Protokol je u ime Grada Banjaluke potpisao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom istakao da će ovim protokolom biti omogućeno efikasnije djelovanje na suzbijanju svih oblika nasilja.

– Samo još jačom zajedničkom saradnjom i sinhornizovanim djelovanjem svih relevantnih institucija, organa, i ustanova možemo doprinijeti suzbijanju i prevenciji svih oblika nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja. Prije svega moramo imati nultu toleranciju prema svakom mogućem obliku nasilja, ali istovremeno moramo i podizati svijest o ovom društvenom problemu i aktivno raditi na njegovoj prevenciji – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, Grad Banjaluka je, u okviru kampanje „Za život žena“, zajedno sa svim releventanim udruženjima koja se bave zaštitom i pravima žena pokrenuo niz aktivnosti koje imaju za cilj osnaživanje žena, prevenciju nasilja i zaštitu svih prava žena, a u narednom periodu planirane su i određene novine u oblasti podrške ženama i djeci žrtvama porodičnog nasilja.

Naime, korisnici Protokola su svi članovi porodice (uključujući direktne žrtve – u najvećem broju žene; žrtve koje svjedoče nasilju – u najvećem broju djeca; kao i učinioci nasilja) i sva fizička lica koja su ugrožena nasiljem u porodici, a sprovođenjem Protokola koordinira Grupa za koordinaciju i saradnju na teritoriji grada, u čijem sastavu je pored relevantnih subjekata nadležnih za zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja i Fondacija „Udružene žene“ kao specijalizovan servis koji pruža pomoć i podršku žrtvama nasilja.

Predsjednica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić istakla je da je se stvarni benefit ovog protokola ogleda u tome što će žrtve, kao krajnji korisnici moći dobiti brži i efikasniji odgovor na nasilje koje prijave.

– Ovaj Protokol podrazumijeva zapravo efikasnije i brže djelovanje svih nadležnih subjekata, nakon prijave nasilja. Osim što će im biti pružena adekvatna zaštita, žrtve će biti bolje informisane o svojim pravima, kao i svim koracima koje je potrebno da preuzimaju nakon što prijave nasilje. Osim preduzimanja svih koraka na zaštiti žrtve nasilja, Grupa za koordinaciju sprovodiće i niz aktivnosti na prevenciji svih oblika nasilja – rekla je Ivićeva.

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

BESPLATNE POLITIKE OD BANJALUKE PREPISALI MNOGI GRADOVI U BIH: Šta jedna prosječna banjalučka porodica dobija od Grada Banjaluka?

Banjaluka, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Srpskoj, kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života svojih građana.

Grad je uveo niz pogodnosti koje značajno olakšavaju svakodnevni život porodicama i pojedincima. Istražili smo šta sve jedna prosječna četvoročlana porodica može očekivati od svog grada.

Građevinske dozvole i legalizacija bez troškova

Uzmimo za primjer porodicu koja trenutno gradi kuću. Zahvaljujući gradskoj politici, dobili su besplatnu građevinsku dozvolu, čime su uštedjeli značajnu svotu novca. Osim toga, legalizacija bespravno izgrađenih objekata je takođe besplatna, što dodatno olakšava život vlasnicima nekretnina.

Besplatni priključci za vodovod i kanalizaciju

Pored besplatnih građevinskih dozvola, ova porodica može računati i na besplatne priključke za vodovod i kanalizaciju. Od aprila 2023. godine, svi novi priključci za vodovod su besplatni, što štedi domaćinstvima između 700 i 800 KM, a ova mjera je veliki korak ka smanjenju troškova izgradnje i uređenja novih domova.

Novčana pomoć za novorođenčad

Grad Banjaluka također brine i o najmlađima. Svako novorođeno dijete dobija jednokratnu novčanu pomoć od 500 KM, što pomaže roditeljima da lakše pokriju početne troškove dolaska novog člana porodice.

Subvencije za privatne vrtiće i besplatni udžbenici

Ako porodica ima dvoje djece, jedno vrtićkog uzrasta, a drugo osnovnoškolca, Grad nudi značajne pogodnosti. Besplatni udžbenici za osnovce olakšavaju roditeljima troškove obrazovanja i omogućavaju djeci jednak pristup školskim materijalima. Za dijete koje pohađa privatni vrtić, Grad je povećao subvencije za boravak na 100 KM mjesečno, dok za dvoje djece subvencija iznosi 300 KM, što značajno smanjuje finansijski pritisak na porodicu.

Besplatna proslava mature

Za starije dijete koje završava srednju školu, Grad nudi besplatnu proslavu mature. Ova inicijativa omogućava mladima da uživaju u jednom od najvažnijih dana u svom životu bez dodatnog finansijskog opterećenja za njihove roditelje.

Besplatan prevoz za penzionere

Ako u porodici živi i penzioner, on ima pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz. Ova mjera značajno poboljšava mobilnost starijih sugrađana i omogućava im lakši pristup svim dijelovima grada.

Pomoć za oboljele od dijabetesa tipa 1

Grad pruža financijsku pomoć za liječenje omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1. Ova inicijativa pomaže porodicama koje se suočavaju s ovim zdravstvenim izazovom da smanje svoje troškove liječenja.

Besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv donirali za muškarci preko 25 puta, a za žene preko 15 puta, dobijaju besplatnu godišnju kartu za parkiranje. Ovo je znak zahvalnosti Grada za njihov plemeniti doprinos zajednici.

Banjaluka svojim građanima nudi širok spektar pogodnosti koje značajno poboljšavaju kvalitet života, a vjeruje se da nijednu porodicu u Gradu neka od ovih pogodnosti nije zaobišla. Kroz besplatne usluge i podršku, Grad pokazuje da brine o svim aspektima života svojih stanovnika, čime Banjaluka postaje još poželjnije mjesto za život.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno