Connect with us

Banjaluka

Dom zdravlja dobio novi automatski analizator urina, Grad Banjaluka OBEZBIJEDIO SREDSTVA

Povodom Svjetskog dana bubrega koji se ove godine obilježava pod sloganom „Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“ JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci upriličio je prezentaciju novog automatskog urinskog analizatora smještenog u centralnoj laboratoriji te ustanove.

Prezentacija je održana uz prisustvo doktora specijalista biohemije i porodične medicine Ustanove, doktora specijalista nefrologije sa Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, sa kojima sarađuju, te predstavnika Grada Banje Luke.

Grad Banja Luka izdvaja značajna sredstva za podršku Domu zdravlja Banja Luka, a kako su istakli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti – važno je istaći da se ulaže i u opremu, koja je potrebna Domu zdravlja.

-Upravo u okviru podrške Domu zdravlja finansirana je i nabavka ovog jedinstvenog aparata, koji će kvalitet usluge ove zdravstvene ustanove podići na još viši nivo – istakli su iz resornog odjeljenja.

Direktorica Doma zdravlja, doc. dr sci. med. Nevena Todorović rekla je da je nabavka ovog aparata od izuzetnog značaja za naprednu laboratorijsku dijagnostiku ustanove.

-Naime, bolesti bubrega su veoma česte i nažalost nisu na vrijeme otkrivene te nam je cilj bio da što više unaprijedimo naše radne procese i da omogućimo našim pacijentima što kvalitetnije usluge i brže dijagnostičke pretrage na najsavremenijim aparatima – kazala je ona.

Naglasila je da za nabavku ovakvih aparata imaju veliku podršku Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka .

Finansijsku sredstva za kupovinu ovog aparata, koji je jedinstven u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, obezbijedio je Grad kroz kapitalni grant 2022. godine u iznosu od 99.450 KM – kazala je ona, te dodala da usluge laboratorijske obrade urina, na ovom aparatu, pacijenti mogu dobiti putem uputnice doktora porodične medicine ili ukoliko sami žele mogu da dobiju uslugu u komercijalne svrhe

Predsjednik Udruženja nefrologa Republike Srpske dr Goran Topić zahvalio se na prezentaciji koja je, simbolično na Svjetski dan bubrega, upriličena u Domu zdravlja Banja Luka.

Naglasio je da je jedan ovakav aparat krajnje dostignuće tehnologije u samoj analizi urina što omogućuje nefrolozima značajno kraći period dijagnostifikovanja samog pacijenta.

-Posebno smo obratili pažnju na sediment urina gdje se pomoću ovog aparata može dobiti pozitivan nalaz brže i za oko 30 dana, što može imati velike implikacije na samo liječenje pacijenta – rekao je on.

Specijalista biohemije, dr Dražena Soldat Dokić naglasila je da analizator, između ostalog, pruža mogućnost skrininga, kako ukupnog broja, tako i određivanja pozitivnih odnosno negativnih bakterija, kao i skrininga renalnih i tubularnih ćelija koje se ni na jedan drugi način ne mogu odrediti.

Načelnik Centra za prevenciju bolesti i promociju zdravlja, prim. dr Mladen Šukalo rekao je da se Dom zdravlja kroz obilježavanje bitnih datuma, pa i samog Svjetskog dana bubrega, kontinuirano bavi promocijom zdravlja kroz razne preventivne aktivnosti.

-Želimo ukazati da ovom najsavremenijom opremom možemo doći do bržeg odgovora da li već postoji razvoj bubrežnog oboljenja kod pacijenata, pogotovo kod osoba koje su u povećanom riziku od obljevanja kao što su osobe sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim šećerom u krvi, fizički neaktivnim osobama, osobama koje ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam i onim koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu – naglasio je on.

Banjaluka

PREDSTAVA NEVID TEATRA „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u TAKMIČARSKOM PROGRAMU 10. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, autora i reditelja Marka Dukića, u produkciji Nevid Teatra iz Banje Luke biće izvedena u okviru takmičarskog programa 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) u utorak, 7. maja, u 12 časova u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet, obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banju Luku, Jajce, Trebinje i Mostar.

U predstavi igraju: Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljiljana Šiniković.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a. Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Naša borba nije bila uzaludna, NE SMIJEMO ODUSTATI” (VIDEO)

Naša borba nije bila uzaludna. Mukotrpnim radom PDP je 2020. godine ostvario istorijski rezultat ubjedljivom pobjedom Draška Stanivukovića, rekao je potpredsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a Nebojša Drinić.

On je kazao da se narod opredijelio da čista srca zajedno sa PDP-om gradi bolju Banjaluku.

– Naša vizionarska borba za ljepše i naprednije društvo nas obavezuje da ne smijemo odustati – kazao je on.

On je podsjetio na prethodne izbore 2022. godine kada je narod potvrdio povjerenje Stanivukoviću i Driniću koji je osvojio više od 9.000 glasova.

– PDP u Banjaluci okuplja mlade, hrabre i energične ljude koji su spremni da se bore za nova radna mjesta, privredni razvoj, bolji život i materijalni položaj svih građana. Narod to prepoznaje i nagrađuje. Zato nema praznih priča, nastavljamo borbu do krajnjeg cilja – velike pobjede u oktobru – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PO PRVI PUT U BIH: Manifestacija posvećena tetoviranju u Banjaluci

U Banjaluci će od 10. do 12. maja biti održan “Tattoo Show”, prvi takve vrste u BiH i regionu, na kojem će učestvovati više od 100 umjetnika iz regiona, Evrope i Amerike.

Predsjednik Udruženja ljubitelja tetovaža “BL Tattoo studio” Igor Pešić rekao je da je cilj manifestacije, koju su podržali Ministarstvo trgovine i turizma Rapublike Srpske, grad Banjaluka i brojni partneri, promocija tetoviranja kao umjetnosti.

“Program je takmičarskog i revijalnog karaktera i svi posjetioci će imati priliku da vide proces stvaranja tetovaža najvećih svjetskih majstora i biće obogaćen brojnim koncertima”, rekao je Pešić.

On je dodao da će ovaj događaj privući i nekoliko hiljada turista, te dodao da u Banjaluku dolaze i predstavnici kompanija “Čejen” i “Kiler inker”, sponzora ove manifestacije, koje na ovaj način pokazuju koliko je događaj važan.

Programom je predviđena panel-diskusija, a u dvorani “Centar”, gdje će događaj biti organizovan, biće postavljen i humanitarni štand na kojem će se prikupljati pomoć za liječenje Sergeja Stupara u Moskvi.

Prve večeri na nastupiće “Rok simfonija”, a završne večeri je predviđen koncert grupe “Ritam nereda” iz Srbije.

(Srna)

Nastavi čitati

Aktuelno