Connect with us

Zanimljivosti

BALKAN NA SPISKU: CNN izdvojio listu najljepših destinacija svijeta

CNN je predstavio listu 25 najljepših mjesta svijeta, a iako ističu da je ljepota subjektivna stvar, među onima koje smatraju najljepšim naveli su Plitvička jezera u susjednoj Hrvatskoj, kao i Bled u Sloveniji.

– Svijet je spektakularno mjesto, puno skrivene i otvorene ljepote u svakom kutku. Međutim, ljepota je takođe subjektivna. Bilo bi nemoguće donijeti jednoglasnu odluku o najljepšim mjestima širom svijeta, ali vjerujemo da je ova lista dobar početak za planiranje putovanja – navodi CNN.

Ističu kako su zaokružili “najbolje od najboljih”, a lista spektakularnih destinacija širom svijeta obuhvata bujne afričke šume, latinoameričke pustinje, vodena rajska mjesta Balkana do gradova na Bliskom istoku.

Rajske destinacije Balkana izdvojene na listi bile su Bledsko jezero te Plitvice, a za prvu destinaciju CNN navodi: “Svjetlucavo plava voda. Visoka pozadina Julijskih Alpa. Čuvena crkva smještena je na ostrvu u njegovom središtu. Nije iznenađenje da se Bledsko jezero posljednjih godina razvilo u jednu od najpopularnijih destinacija u Evropi. To znači velike gužve ljeti, ali nemojte odlagati posjetu. Zreo za avanture planinarenja i plivanja, ovo je kutak Slovenije koji zahtijeva istraživanje”.

– Status Hrvatske kao ultimativnog evropskog mjesta za bijeg na otvorenom odavno je osiguran, a u Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji uživa status zaštićene prirode od 1949., nalazi se jedna od najzanimljivijih atrakcija na svijetu: 16 jezera povezanih slapovima koji neprestano mijenjaju formaciju sedrenih stijena preko kojih teku. Ogromna mreža staza i šetnica oko jezera olakšavaju istraživanje, s bujnom šumom i zadivljujućim divljim životinjama na svakom koraku – naveli su za Plitvička jezera.

 

(Blink)

Zanimljivosti

RAZVOD KAO “DOBAR DAN”! Ovo su razlozi zbog čega žene najčešće ODUSTAJU OD BRAKA

Razvodi su, kako pokazuje statistika, postali znatno češći u modernom društvu, a, iznenađujuće, žene su te koje češće pokreću postupak.

Pitanje koje muči mnoge je: zašto je to tako? Prema riječima poznate seksološkinje Biance Schmidt, koja redovno piše za VG, odgovori se kriju u dubokim emocionalnim i drugim potrebama koje su često zanemarene.

“Kao i biljke, ljubavni odnosi zahtijevaju njegu i pažnju”, objašnjava ona.

Dodaje da su svi odnosi izazovni i da nijedan par ne može potpuno izbjeći poteškoće.

“Prava ljepota veze se otkriva kroz suočavanje i prevazilaženje zajedničkih izazova. To je proces koji nas obogaćuje i razvija, kako individualno, tako i kao par”, kaže ona.

Istorijski, do sredine 20. vijeka, razvodi su bili rijetkost. Bračni parovi su ostajali zajedno iz ekonomskih i praktičnih razloga, dok su jasno definisane uloge muškarca i žene podržavale taj sistem.

Međutim, sa ekonomskom emancipacijom žena, koja je donijela veće šanse za zapošljavanje i nezavisne prihode, sklonost ka razvodima je počela naglo da raste.

“Žene danas, više nego ikada, iniciraju razvode”, potvrđuje statistika u zapadnim zemljama.

Danska studija objavljena u “PubMed” identifikovala je pet ključnih razloga zbog kojih parovi prekidaju svoje veze: nedostatak ljubavi i intimnosti, problemi u komunikaciji, nedostatak simpatije i poštovanja, razilazak puteva, kao i ozbiljne prevare i povrede povjerenja.

Iako mnogi vole da misle da će maksima “srećna žena, srećan život” sama po sebi održati brak, Schmidt naglašava da je za pravu sreću potrebno mnogo više, prenose Vijesti.

“Emocionalna bliskost, međusobno poštovanje i razumijevanje su ključni za zdrave i dugotrajne odnose”, ističe ona.

Američka studija među univerzitetskim studentima otkrila je da žene imaju znatno veća očekivanja od braka, što može da vodi ka razočaranjima kada se ti snovi ne ostvare.

“Kada prezir prema partneru uđe u vezu, to obično znači početak kraja”, upozorava Schmidt, dodajući da je ključno očuvati ljubav i poštovanje prema partneru kao temelj dugovječne sreće.

Dakle, kako da se obezbijedi da brak opstane u ovim izazovnim vremenima?

Investiranje vremena i truda u “osnovne vrijednosti” kao što su empatija i iskrena komunikacija može biti presudno.

Razumijevanje dubokih emocionalnih potreba vašeg partnera, kao i vaše sposobnosti da ih ispunite, može značajno doprinijeti stabilnosti i zadovoljstvu u vašem zajedničkom životu, prenosi ATV.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

KONAČNO RIJEŠENA MISTERIJA! Naučnici otkrili tajnu rupe u Antarktiku

Naučnici su riješili misteriju velike rupe koja se pojavila u morskom ledu Antarktika prije osam godina.

Radi se o rupi koja je skoro duplo veća od Nju Džersija.

Rijetki otvor vode bez leda, nazvan polinia, prvi put je otkriven 1974. godine i ostao je naredne dvije godine dok se praznina na kraju nije zatvorila. Naučnici su ponovo bili zbunjeni 2016. i 2017. kada se polinia ponovo pojavila zbog svoje ogromne veličine i udaljenosti od obale.

To ih je podstaklo da otkriju uzrok njenog pojavljivanja.

Istraživači sa Univerziteta u Sautemptonu otkrili su da je uzrok zapravo kombinacija okeanskih vodenih struja, vjetra i sve većeg nivoa soli u vodi koja je otopila morski led, piše “Dejli Mejl”.

Šta su polinije?

Naučnici su 1970-ih nazvali ovo otvaranje Polinia Mod Rise po podvodnoj planini koja se nalazi ispod nje u Vedelovom moru.

Polinije se obično javljaju u morskom ledu koji se nalazi u obalnim oblastima Antarktika svake godine, ali je neobično da se formiraju stotinama milja daleko u otvorenom okeanu gdje je more duboko hiljadama stopa.

“Polinia Maud Rise otkrivena je 1970-ih kada su prvi put lansirani sateliti za daljinsko ispitivanje koji mogu da vide morski led iznad Južnog okeana”, rekao je Aditia Naraianan, postdoktorski istraživač na Univerzitetu Sautempton i vodeći autor studije.

“To je trajalo tokom uzastopnih zima od 1974. do 1976. godine, a okeanografi su tada pretpostavljali da će to biti godišnja pojava. Ali od 1970-ih to se dešavalo samo sporadično i u kratkim intervalima“, nastavio je Narajanan.

Istraživači su pokušali da otkriju kako se polinia formirala tako daleko od obale koristeći daljinski senzorske karte morskog leda, podatke označenih morskih životinja i kompjuterski generisan model okeana.

Došlo je do nesvakidašnjeg procesa

Rezultati su pokazali da je struja koja se kreće oko podvodne planine Maud Rise u Vedelovom moru stvorila turbulentne vrtloge – obrnutu struju – koja je pomijerala so na površinu mora.

Kada je so dospjela na površinu, dogodio se proces nazvan Ekmanov transport koji je pomjerio vodu pod uglom od 90 stepeni u pravcu vjetra, što olakšava miješanje soli sa toplotom na površini i topljenje leda.

“Ekmanov transport je bio suštinski nedostajući sastojak koji je bio neophodan za povećanje ravnoteže soli i održavanje miješanja soli i toplote prema površinskoj vodi”, rekao je Alberto Naveira Garabato, koautor studije i profesor sa Univerziteta u Sautemptonu.

Istraživači su spekulisali da su polarni cikloni koji prolaze kroz region mogli da izazovu jači transport Ekmana, donoseći višak soli na površinu, ali su razjasnili da njihovo istraživanje ne može da potvrdi teoriju.

Istraživači sada upozoravaju da polinija može imati negativan uticaj na okeane i doprinijeti porastu nivoa mora.

“Otisak polinija može ostati u vodi više godina nakon što se formira“, rekla je članica studijskog tima Sara Gile, koautor studije i profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

“One mogu da promijene način na koji se voda kreće i kako struje prenose toplotu prema kontinentu. Guste vode koje se ovdje formiraju mogu se proširiti preko globalnog okeana”, rekla je.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

POSTOJE STVARI KOJE VAM DJECA nikada neće zaboraviti!

Djeca se često mogu naljutiti na roditelje. Ponekad čak umiju i da obećaju da im nikada neće oprostiti neki “prekršaj”, kao i da ga nikada neće zaboraviti. Često ove „slatke“ prijetnje ne znače ništa. Ali postoje i oni drugi slučajevi, naime to su postupci odraslih, koji zaista nanose djeci duboke emocionalne rane.

Kada ta djeca odrastu, ona će možda moći da razumiju razloge za takve postupke svojih roditelja, ali ne i da im oproste.

Ove dvije stvari se najčešće nikada ne opraštaju roditeljima!

1. Prekršena obećanja
Ako ne postoji način da se obećanje ispuni, onda je bolje da ga i ne dajete. Ovo je istina koju nam odrasli usađuju od djetinjstva, zar ne? I to ponavljaju djetetu iznova i iznova, zahtjevajući da dijete bude od riječi i da ispunjava svoja obećanja.

Međutim, odrasli sami često krše svoja obećanja, istovremeno uvijek pronalaze izgovore – nisu mogli, neki treći razlozi su to spriječili, roditelji imaju toliko problema da prosto ne mogu da stignu na sve strane.

Ne biste vjerovali koliki niz godina djeca znaju da vjeruju u neka obećanja, i ćutke svakodnevno trpe razočaranje što to obećanje nije ispunjeno. Često ih nikada i ne zaborave.

2. Nepoštovanje
Mnogi roditelji se drže toga da su djeca mala i da će zaboraviti sve. Zaboravljaju i da djeca nisu jednaka odraslima, pa nipodaštavaju njihova dostignuća i uspjehe, koji su uglavnom mali, baš kao i oni. Krhka, nježna i vesela dječija duša željeće da je pohvalite za nešto malo, a vi mislite da to nije ništa posebno i to govorite, ne znajući koliko dijete tako povređujete.

Na primjer, djevojčica voli da sama pravi haljinice za lutke. Roditelji govore da je to gubljenje vremena, da treba da se posveti nečemu korisnijem. U početku to su haljine koje se rašivaju, vremenom su sve bolje i ljepše. U odraslom dobu, ta djevojčica pravi veliku karijeru u svijetu dizajna, ali zauvijek nosi jednu ružnu uspomenu – njeni roditelji nikada nisu vjerovali u nju.

Stoga pazite šta obećavate djeci, kao i šta im govorite o njihovim strastima i hobijima. Postoji velika šansa da vam nesmotrene riječi nikada ne oproste, prenosi Kurir.

Nastavi čitati

Aktuelno