Connect with us

Banjaluka

Stanivuković rekao NE Dodiku: MORAMO BITI za pregovaračkim stolom, povlačenje je znak SLABOSTI

-Ja sam gotovo siguran da to nije dobra odluka. Srbi, Srbija, Republika Srpska, Banjaluka – mi uvijek moramo da budemo za pregovaračkim stolom u svakoj sekundi ali treba da damo završnu riječ o svemu što se nas tiče.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon odluke Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

-Nekada slabost pokazujete kada nemate snagu da budete za pregovaračkim stolom, ma koliko god se razlikovali. Nemojte da mislite da ja nemam sumnju, odnosno da nisam siguran u to da su pojedine vlade kao što su SAD, Njemačka i slično, često davale izjave i imale stavove koji su potpuno u suprotnosti interesima srpskog naroda. Protiv toga smo, to ćemo uvijek reći i nećemo dozvoliti takve napade – rekao je Stanivuković.

Ipak, navodi da to svakako ne znači da ne možete i ne trebate imati diplomatiju i diplomatske odnose sa svima.

-Jedan diplomata razmisli tri ili četiri puta prije nego što nešto kaže, a ovi naši puno pričaju, a manje djeluju. Ja sam zahvalan svim vladama, SAD –u, Njemačkoj, svima koji su nam ikada pomogli. Ali to što sam im danas rekao hvala, na uručenju ključeva od stanova porodicama poginulih boraca, ne znači da ću im reći hvala na nakom drugom mjestu, tamo gdje nije ispravno– poručio je Stanivuković.

Dodao je da nametnute odluke, kao i sve ono što Kristijan Šmit govori o zemljištu u BiH ne prihvata niko.

-Zajednički projekti poput stanova za zbrinjavanje porodica poginulih boraca, škole, vrtiće i slično su uvijek dobrodošli. Ipak, sve ono što je u suprotnosti sa odlukama Vlade Republike Srpske, sve što je mimo naših interesa ne prihvatamo. Diplomatija mora da postoji, moramo da razgovaramo, čak i onda kada nismo saglasni. Moramo da razgovaramo dok se ne iscrpe sve mogućnosti. Novac, koji je Vlada SAD – a dala za izgradnju stanova u naselju Ada, za porodice poginulih boraca je dobar projekat – kazao je Stanivuković.

Dodao je da ipak ostaje istrajan u svom mišljenju, a to je da nevladine organizacije, čiji su osnivači druge, strane zemlje, moraju da prikažu gdje ide taj novac.

-Ako ode nasuprot naših interesa, mi to treba da identifikujemo – zaključio je Stanivuković.

Banjaluka

ZBOG OBILJEŽAVANJA DANA POBJEDE: Izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u centru grada

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će u četvrtak, 9. maja u vremenu od 10.30 do 12.10 časova biti obustavljen saobraćaj zbog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, i to:

-u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do raskrsnice sa Bulevarom cara Dušana,

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera sjevera iz Ulice Kralja Petra I Karađorđevića desno ulicama Vuka Karadžića, Ranka Šipke, lijevo na tranzit do kružnog toka, Bulevara cara Dušana i dalje registrovanom trasom, a u suprotnom smjeru autobusi saobraćaju registrovanom trasom, odnosno ulicama Kninska, Vidovdanska i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

SAVJET MINISTARA PRIHVATIO INICIJATIVU za izgradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci

Savjet ministara prihvatio je danas inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu u iznosu od 13 miliona dolara za Projekt izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banjaluci između Saudijskog fonda za razvoj i BiH.
Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje naučno-tehnološkog parka, te adaptacija postojećeg platoa pored objekta u moderan parking u sklopu Kampusa Univerziteta u Banjaluci, ukupne korisne površine 7.758 metra kvadratna na pet etaža.

Izgradnjom i opremanjem naučno-tehnološkog parka stvaraju se uslovi za dalji razvoj privrede i jačanja saradnje naučno-tehničkih organizacija sa subjektima privrede, uz otvaranje novih radnih mjesta, digitalni razvoj i poboljšanje konkurentnosti Republike Srpske, saopšteno je iz Savjeta ministara.
Zajam vrijedan 13 miliona dolara Saudijskog fonda za razvoj otplaćivaće se 20 godina s grejs periodom od pet godina, uz godišnje kamate od 1,5 odsto, a alociran je na Republiku Srpsku.
Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Savjetu ministara dostaviti nacrt ovog sporazuma i osnove za njegovo zaključivanje.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANSKI DVOR I U MAJU DONOSI bogat i raznovrstan programski sadržaj

-Draga publiko,sa zadovoljstvom najavljujemo još jedan mjesec ispunjen kvalitetnim i raznolikim programskim sadržajima. U maju ćemo vas kao i svakog mjeseca povesti na putovanje kroz kulturu i umjetnost nudeći vam inspirativne i kvalitetne programe koji će ispuniti i obogatiti vaše slobodno vrijeme – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Mnoštvo koncerata, izložbi i radionica sve zainteresovane očekuje i u ovom mjesecu, a kompletan program pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Aktuelno